Voordat je aan een cursus of opleiding begint is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat je precies te wachten staat. Wat als het je niet ligt of een ander beeld voor ogen had? Om goed voorbereid te zijn, is het handig om te weten wat een data analist precies doet. Een data analist is simpel gezegd de persoon die binnen een bedrijf ervoor zorgt dat de datagegevens die binnenkomen, gegevens die nog niet te begrijpen zijn door mensen, wordt verwerkt tot gegevens die wel te begrijpen zijn. Zodra deze data is omgezet is er sprake van informatie. Deze informatie kan vervolgens strategisch worden ingezet binnen een bedrijf.
Wat de precieze werkzaamheden van een data analist zijn, verschilt per bedrijf of organisatie waar de analist voor werkt. Dit ligt aan de mate waarin besluitvormingsprocessen data gestuurd zijn binnen de organisatie. Een data analist is constant bezig met het verzamelen en controleren van deze data. Bij de werkzaamheden van een data analist hoort ook het analyseren van de verkregen informatie.
De datagegevens die verwerkt moeten worden kunnen zowel afkomstig zijn van binnen het bedrijf als daarbuiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële gegevens of gegevens uit uitgezette onderzoeken. Verder is het belangrijk dat een data analist patronen kan herkennen om zo big data te kunnen interpreteren. Big data is het grootste en de meest complexe hoeveelheid data. Om dit te kunnen analyseren heeft een data analist geavanceerde big data tools nodig. Ook kan een data analist databases en systemen ontwikkelen en onderhouden.
Een passend salaris verdienen voor het werk dat je levert is natuurlijk wel zo netjes. Uiteraard heeft het opleidingsniveau hier wel invloed op. Een analist met een universitaire achtergrond verdient logischer wijs wat meer dan een analist met een hbo-diploma. Het salaris van een data analist ligt tussen de 3000 en 4000 euro bruto.
Het marktconform salaris van een data analist met een mbo-niveau ligt gemiddeld op 3225 euro per maand. Voor een analist met een hbo-niveau ligt dit gemiddelde bedrag op 3640 euro per maand en met een universitaire achtergrond zit je al snel op een gemiddelde van 3870 euro. Ook kan het dienstverband invloed hebben op het salaris. Zo verdient een freelancer al gauw een paar honderd euro meer dan een ICT'er met een tijdelijk of vast contract.
Wat ook handig is om te weten , is in welke provincies de salarissen voor data analisten het hoogst liggen. Hier zit wel degelijk een verschil in. Zo is uit onderzoek gebleken dat een data analist in Friesland een stuk meer verdient per maand dan een data analist in Limburg. Ook Utrecht en Groningen zijn steden waarin een data analist over het algemeen de hoogste salarissen kan verdienen.
Een data analist ben je niet van de een op de andere dag. Het is een complex en interessant beroep waar veel kennis aan vooraf gaat. Ook moet je goed kunnen omgaan met cijfers en zijn wiskunde en economie jouw sterke punten. Het volgen van een big data-opleiding of data analist opleiding wordt steeds gebruikelijker. Er zijn verschillende cursussen die jou een goede start kunnen bieden om de beste data analist te worden. Of je nu meer wilt weten over data driven contentmarketing of big data, er is genoeg om je in te specialiseren. Misschien zijn de volgende thuisstudies wel wat voor jou.
Er zijn een aantal data analist opleidingen en cursussen. Hieronder hebben we een aantal populaire voor je bekeken.
Wil jij graag content creëren op basis van data? Dan past deze thuisstudie van NHA precies in het plaatje. Met deze studie leer je alle ins en outs van
data driven contentmarketing. Naast contentmarketing vergroot je ook jouw kennis over big data. Je leert het analyseren en ontwikkelen van verfrissende content. Dit doe je onder andere door een contentplanning te maken, doelen te stellen enconversies te meten.
Na het volgen van deze opleiding kun je waarde creëren uit bestaande en nieuwe big data, voor zowel klanten als voor een werkgever. Vervolgens leer je dit om te zetten in marketinguitingen.
Het voordeel van deze opleiding is dat er geen specifieke vooropleiding voor nodig is. Een beetje voorkennis van marketing is wel mooi meegenomen. Deze opleiding heeft een studieduur van 9 maanden. Dit is gebaseerd op een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt dus helemaal zelf inplannen wanneer je wel en niet wilt studeren.
Mocht je meer tijd hebben om te studeren, dan kun je de cursus dus nog sneller afronden. Binnen deze opleiding komen enorm veel onderdelen aan bod, waaronder waarde-voor-bedrijfsmetrics, data-integratie, gegevensbeveiliging, nieuwe big data analytics, contentpromotie, SEO en SEA en nog veel meer.
Ben je niet zo geïnteresseerd in het content gedeelte van deze opleiding, maar wil je je wel graag verdiepen in marketing? Dan heeft NHA ook een opleiding voor
Big Data Marketing. Deze opleiding duurt 6 maanden en kan ook thuis gevolgd worden.