Wil jij graag data analist opleiding volgen? Lees alle informatie!

Een data analist wordt steeds belangrijker in ons online leven. Twintig jaar geleden was het niet voor te stellen dat er tegenwoordig zoveel online wordt gewerkt, gezocht, gekocht en gedaan. Er komen steeds meer webshops bij en bedrijven bieden meer online diensten aan. Het internet is onmisbaar geworden.

Hierdoor komt er ook steeds meer data beschikbaar. Data is een klein woordje, maar met een enorme omvang. Binnen de online marketing is data heel belangrijk. Data is een grote stroom aan gegevens die door de meeste mensen niet te begrijpen of te omvatten is. Een data analist is dan ook van groot belang.

Om data analist te worden kun je een data analist opleiding volgen of een data analist cursus. Lijkt dit je wat? Lees dan door tot het einde van deze blog. Misschien ben jij wel de volgende data analist.

Wil je graag direct alle data analist opleidingen bekijken? Bekijk dan onze categorie data analist opleidingen.

Cursus Creatief schrijven

Wat doet een data analist?

Voordat je aan een cursus of opleiding begint is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat je precies te wachten staat. Wat als het je niet ligt of een ander beeld voor ogen had? Om goed voorbereid te zijn, is het handig om te weten wat een data analist precies doet. Een data analist is simpel gezegd de persoon die binnen een bedrijf ervoor zorgt dat de datagegevens die binnenkomen, gegevens die nog niet te begrijpen zijn door mensen, wordt verwerkt tot gegevens die wel te begrijpen zijn. Zodra deze data is omgezet is er sprake van informatie. Deze informatie kan vervolgens strategisch worden ingezet binnen een bedrijf.
Wat de precieze werkzaamheden van een data analist zijn, verschilt per bedrijf of organisatie waar de analist voor werkt. Dit ligt aan de mate waarin besluitvormingsprocessen data gestuurd zijn binnen de organisatie. Een data analist is constant bezig met het verzamelen en controleren van deze data. Bij de werkzaamheden van een data analist hoort ook het analyseren van de verkregen informatie.
De datagegevens die verwerkt moeten worden kunnen zowel afkomstig zijn van binnen het bedrijf als daarbuiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële gegevens of gegevens uit uitgezette onderzoeken. Verder is het belangrijk dat een data analist patronen kan herkennen om zo big data te kunnen interpreteren. Big data is het grootste en de meest complexe hoeveelheid data. Om dit te kunnen analyseren heeft een data analist geavanceerde big data tools nodig. Ook kan een data analist databases en systemen ontwikkelen en onderhouden.

Wat verdient een data analist?

Een passend salaris verdienen voor het werk dat je levert is natuurlijk wel zo netjes. Uiteraard heeft het opleidingsniveau hier wel invloed op. Een analist met een universitaire achtergrond verdient logischer wijs wat meer dan een analist met een hbo-diploma. Het salaris van een data analist ligt tussen de 3000 en 4000 euro bruto.

Het marktconform salaris van een data analist met een mbo-niveau ligt gemiddeld op 3225 euro per maand. Voor een analist met een hbo-niveau ligt dit gemiddelde bedrag op 3640 euro per maand en met een universitaire achtergrond zit je al snel op een gemiddelde van 3870 euro. Ook kan het dienstverband invloed hebben op het salaris. Zo verdient een freelancer al gauw een paar honderd euro meer dan een ICT'er met een tijdelijk of vast contract.

Wat ook handig is om te weten , is in welke provincies de salarissen voor data analisten het hoogst liggen. Hier zit wel degelijk een verschil in. Zo is uit onderzoek gebleken dat een data analist in Friesland een stuk meer verdient per maand dan een data analist in Limburg. Ook Utrecht en Groningen zijn steden waarin een data analist over het algemeen de hoogste salarissen kan verdienen.

Hoe word ik een data analist?

Een data analist ben je niet van de een op de andere dag. Het is een complex en interessant beroep waar veel kennis aan vooraf gaat. Ook moet je goed kunnen omgaan met cijfers en zijn wiskunde en economie jouw sterke punten. Het volgen van een big data-opleiding of data analist opleiding wordt steeds gebruikelijker. Er zijn verschillende cursussen die jou een goede start kunnen bieden om de beste data analist te worden. Of je nu meer wilt weten over data driven contentmarketing of big data, er is genoeg om je in te specialiseren. Misschien zijn de volgende thuisstudies wel wat voor jou.

Welke data analist opleidingen zijn er?

Er zijn een aantal data analist opleidingen en cursussen. Hieronder hebben we een aantal populaire voor je bekeken.

Data Driven Content Marketing

Wil jij graag content creëren op basis van data? Dan past deze thuisstudie van NHA precies in het plaatje. Met deze studie leer je alle ins en outs van data driven contentmarketing. Naast contentmarketing vergroot je ook jouw kennis over big data. Je leert het analyseren en ontwikkelen van verfrissende content. Dit doe je onder andere door een contentplanning te maken, doelen te stellen enconversies te meten.

Na het volgen van deze opleiding kun je waarde creëren uit bestaande en nieuwe big data, voor zowel klanten als voor een werkgever. Vervolgens leer je dit om te zetten in marketinguitingen.

Het voordeel van deze opleiding is dat er geen specifieke vooropleiding voor nodig is. Een beetje voorkennis van marketing is wel mooi meegenomen. Deze opleiding heeft een studieduur van 9 maanden. Dit is gebaseerd op een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt dus helemaal zelf inplannen wanneer je wel en niet wilt studeren.
Mocht je meer tijd hebben om te studeren, dan kun je de cursus dus nog sneller afronden. Binnen deze opleiding komen enorm veel onderdelen aan bod, waaronder waarde-voor-bedrijfsmetrics, data-integratie, gegevensbeveiliging, nieuwe big data analytics, contentpromotie, SEO en SEA en nog veel meer.

Ben je niet zo geïnteresseerd in het content gedeelte van deze opleiding, maar wil je je wel graag verdiepen in marketing? Dan heeft NHA ook een opleiding voor Big Data Marketing. Deze opleiding duurt 6 maanden en kan ook thuis gevolgd worden.
Data Driven Contentmarketing NHA
Data Driven Contentmarketing NHA
Content ontwikkelen op basis van data? Met de opleiding Data Driven Contentmarketing leer je alle ins en outs!
nha-opleidingen
9-maanden-maanden

749,00

Meer informatie
Big Data Marketing NHA
Big Data Marketing NHA
Wil jij je verdiepen in big data en analytics? Volg de opleiding Big Data Marketing
nha-opleidingen
6maanden

499,00

Meer informatie

ICT -trainingen

Er zijn verschillende big data-cursussen met een specialisatie. Deze data analist trainingen worden aangeboden door ICT-Trainingen. Zo is er hier bijvoorbeeld ook een training die je kennis laat maken met het marketing perspectief van big data. Deze heeft dus dezelfde insteek als de NHA-opleiding, maar is bedoeld voor professionele IT die hun kennis willen uitbreiden op het gebied van big data gericht vanuit het marketing perspectief.

Ook is er een big data training die je kennis laat maken big data vanuit een leiderschapsperspectief. In deze cursus leer je over governance strategie, het onderzoeken over de veiligheid en wat voor een inzage dit heeft op personeelszaken. Deze data analist cursus wordt gegeven in het Engels en hierin komen onder andere de volgende lessen aan bod:
-Establish economic value
-Recall how big data products are economic engines
-Compare building vs. buying approaches to big data skill
-Describe how this will impact the human resource department
-Describe the big data culture clash

ICT-trainingen biedt ook trainingen aan, gericht op het strategisch planningsperspectief van big data en een juridisch perspectief. Wil je echt bij de basis beginnen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een data analist cursus, Big Data Fundamentals of Big Data Operations. In deze cursus leer je de basis van big data en de verschillende tools die hiervoor beschikbaar zijn. In de operations trainging leer je omgaan met de uitdagingen die je tegenkomt bij het opzetten van Big Data operaties.

Het voordeel van deze data analist cursussen is dat deze een aantal uur duren. De een duurt 2 uur en de ander duurt bijvoorbeeld 5 uur. Dit zijn ideale opleidingen om nieuwe dingen te leren en je professionaliteit constant te verbeteren en specialiseren.

LOI

De Leidse Onderwijs Instelling biedt een aantal verschillende big data-opleidingen aan op hbo-niveau. Deze cursussen duren een aantal maanden en geven je een goede start als data analist. Bij de Inleiding Big Data leer je hoe big data kan worden ingezet om de bedrijfsstrategie te ondersteunen en bedrijfsdoelstellingen te behalen. Je leert ook welke rollen en functies er ontstaan bij het opzetten van een big data-project. Dit is een deeltijdopleiding.
Kies je voor de iets langere versie, HBO inleiding Big Data, en stroom je vervolgens door naar de HBO-bacheloropleiding Informatica? Dan kun je voor overeenkomende modules vrijstelling aanvragen. Dit scheelt natuurlijk weer in de kosten en studietijd van de vervolgopleiding.

Heb je meer behoefte aan een bredere basiskennis op het gebied van big data, dan is de opleiding, HBO Big data specialist, ook een optie. Deze 6 maanden durende opleiding zorgt ervoor dat je patronen en verbanden kunt afleiden uit beschikbare data. Hiermee geef je bedrijven de mogelijkheid om vooruit te denken en nauwkeurige voorspellingen te doen. Tijdens deze opleiding wordt er ook aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
Business Intelligence
Data-analyse
Data warehouses
Ongestructureerde data
NoSQL
Machine learning

Conclusie

Om data analist te worden zijn en dus verschillende opleidingen en cursussen om te volgen. Hopelijk heb je door deze blog een goed idee gekregen waar jouw voorkeur naar uit gaat. Misschien weet je nu in welk onderdeel je jezelf graag wilt specialiseren. Zie je jezelf als een echte data content marketeer of ben je een echte leider en wil je meer weten over het leiderschapsperspectief? Een ding is zeker, er is keuze genoeg.

Data analist opleidingen en cursussen

Er zijn verschillende aanbieders die een online opleiding of cursus tot data analist aanbieden. Hieronder hebben wij de populairste op een rijtje gezet.
Data Driven Contentmarketing NHA

Data Driven Contentmarketing NHA

Content ontwikkelen op basis van data? Met de opleiding Data Driven Contentmarketing leer je alle ins en outs!
ict, data-analyze, marketing-sales
9-maanden-maanden
Big Data Laudius

Big Data Laudius

Je kunt er niet meer omheen, Big Data is overal en steeds meer organisaties zien het belang van Big Data dan ook in.
ict, data-analyze, marketing-sales
5-maanden
Big Data Marketing NHA

Big Data Marketing NHA

Wil jij je verdiepen in big data en analytics? Volg de opleiding Big Data Marketing
ict, data-analyze, marketing-sales

Geef een reactie