Cursus illustreren volgen? Bekijk de opleidingen en mogelijkheden!

Heb je een echte passie voor tekenen en illustreren, maar wil je het naar een hoger niveau tillen? Of denk je eraan om te beginnen met een eigen creatief bedrijf? Dan is het belangrijk om de juiste opleiding of cursus illustreren te volgen. Op de hoogte blijven van laatste trends en ontwikkelingen in het illustratief gebied is natuurlijk van groot belang.

Onlinecursusvergelijk.nl vergelijkt verschillende opleidingen en cursussen illustratief tekenen en zet ze voor je op een rijtje. Maar welke cursus illustreren of opleiding illustreren is het beste geschikt voor jou? Wat is illustreren precies en welke vormen zijn er? Maar ook hoe wordt je illustrator en wat verdien je? Op deze vragen en veel meer geef ik je antwoord in deze blog. Dan kan je er voor jezelf achter komen of het illustratieve vak wat voor jou is.
Cursus illustreren

Wat is illustreren?

Veel mensen denken bij illustreren vooral aan tekenen. Dat is heel simpel gezegd wel waar het op neer komt, maar het is meer dan gewoon tekenen. Illustreren is het visualiseren van een boodschap of stuk tekst. Aan de hand van een illustratie kan een tekst duidelijker worden of beter te begrijpen maken. Het is dus belangrijker dan je zou denken.

Illustraties zie je niet alleen bij stukken tekst of in boeken. Het beste voorbeeld is natuurlijk kinderboeken illustraties, maar tekeningen op verjaardagskaarten of beterschapskaarten horen ook bij illustraties. Toch zit er een groot verschil tussen tekenen en illustreren.

Als je tekent ben je vrij. Van eenhoorns tot grote monsters, je kan eigenlijk alles tekenen wat je wil. Illustreren is meer gericht op het verhaal of concept. Dat wil niet zeggen dat je geen eenhoorn kan illustreren, maar het is minder vrij als een tekening. Een illustratie moet echt bij het concept passen, waarbij een tekening op zichzelf kan staan.

Een illustratie kan ook een verhaal op zichzelf vertellen. Denk aan een ziek diertje op een beterschap kaartje. Daar hoef je geen tekst bij te hebben staan, want het plaatje is duidelijk genoeg. Daarnaast hoef je niet alleen te illustreren met potlood of stift. Je kan ook illustreren met verf, markers, fineliners en zelfs je computer.

Welke vormen van illustreren zijn er?

Je hebt twee soorten illustraties:

- Het tekenen van complexe objecten of situaties (infographic)
- Weergave van informatie door een cartoon

Infographics is een onderdeel van illustreren wat informatieve gegevens weergeeft. Denk aan een handleiding van een IKEA-kast, een landkaart, een tekening van onderdelen van een auto of boot en verkeersborden. Je geeft bij deze vorm dus eigenlijk informatie over aan de hand van een afbeelding.

Cartoons zijn afbeeldingen die tevens een verhaal vertellen, maar eigenlijk de tekst in beeld brengt. Denk aan stipboeken en kinderboeken. In strips worden vaak humoristische cartoons gebruikt om een verhaal te vertellen, waarbij kinderboeken vaak lieflijke illustraties bevat om de kinderen een beeld te geven van de situatie. Spotprenten horen officieel ook onder deze vorm van illustreren.

Illustratief tekenen kan je ook digitaal doen. Dit noemen ze dan ook digitaal illustreren. Hierbij gebruik je je computer als materiaal. Je hebt dan al je bestanden direct online en je hebt meer mogelijkheden om tekeningen te maken. Er zijn speciale programma’s voor illustratoren waarbij je alles kan, van strakke lijnen tot schaduwen en 3d effecten.

Hoe wordt je illustrator?

Bij elk creatief beroep heb je een beetje talent, kunst en verbeelding nodig. Zeker voor een vak als illustreren is het wel belangrijk dat je al een beetje kan tekenen. Het hoeft niet op Van Gogh niveau te zijn, maar herkenbare afbeeldingen maken is wel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt en je ervoor inzet. Bij elke kunstsoort raak je nooit uitgeoefend en kan je altijd beter worden. Je moet er dus wel veel mee bezig zijn!

Naast je persoonlijkheid is de juiste opleiding erg belangrijk. Met de opleiding fotografie zal je geen illustrator worden. Je hebt verschillende opleidingen en cursussen die je kan volgen om illustrator te worden. Van kinderboeken illustrator tot illustreren als zzp’er, er zijn verschillende opleidingen en cursussen die bij je passen om je doel te bereiken. Uiteraard kan je deze cursussen illustreren, of opleiding illustreren, ook volgen als je geen creatieve achtergrond hebt. Overstappen van werk is tegenwoordig niet meer zo moeilijk of spannend!

Wat verdient een illustrator?

Het inkomen van iedereen en elk vak verschilt per persoon. De ene maakt veel geld, de ander heeft een 2de baan nodig om rond te komen. Het ligt er daarom ook aan in welke vorm je gaat werken.

Een illustrator vraagt gemiddeld €45,- per uur ex. BTW als zelfstandige. Als je dus een eigen bedrijf gaat beginnen weet je rond welk uurtarief je kan vragen. Als je bij een bedrijf in dienst gaat, zonder enige ervaring, begin je met een startsalaris van €1.800,- op 40 uur basis. Het gemiddelde salaris ligt rond de €2.400 euro en kan oplopen tot €3.400,-. Houdt er wel rekening mee dat niet iedereen dit bedrag verdient en het sterk afhangt van je uren en het salaris wat je werkgever biedt. Je moet ergens beginnen en na mate je ervaring opbouwt, groeit je salaris met je ervaring mee.

Welke cursussen illustreren zijn er?

Ze zijn net al even benoemd, de verschillende cursussen die onlinecursusvergelijk.nl aanbiedt. De cursussen die ik ga bespreken zijn allemaal van betrouwbare opleiders, waar je tevens officiële certificaten en diploma’s kan behalen. Je hebt er dus zeker wel wat aan!

Kinderboeken illustreren

De cursus kinderboeken illustreren is een cursus, die je vanuit je vertrouwde thuisomgeving kan volgen. Bij deze cursus vergaar je kennis over de evolutie van het prentenboek, soorten kinderboeken, informatie vanuit de waarneming, figuren tekenen, van waarneming naar verbeelding werken, materialen, kleurenleer, compositie en van idee tot illustratie werken. Een handige en uitgebreide cursus die je veel onderdelen van het illustreren leert.

Na deze cursus kan je je idee uitwerken tot verhaal, vrij of in opdracht illustreren, heb je je eigen stijl ontwikkeld en heb je kennis van kinderboeken en illustreren.
Kinderboeken Illustreren
Kinderboeken Illustreren
Jip, Janneke, Winnie en Sneeuwwitje zijn op zoek naar een nieuw maatje
nhbo-thuisstudie

289,00

Meer informatie

Illustratief tekenen NHA

Met de cursus illustratief tekenen van NHA leer je binnen 5 maanden je ideeën verbeelden. Zelf illustraties creëren en zoeken naar beeldende oplossingen is wat je tijdens deze cursus gaat leren. In stappen leer je een verhaal tot beeld te brengen. Met deze cursus kan je een goede eerste stap zetten in de wereld van illustreren, of je nou beroepsmatig of hobbymatig aan het werk gaat!
Illustratief Tekenen NHA
Illustratief Tekenen NHA
Tekeningen kunnen teksten verduidelijken en verfraaien. Je leert hoe je mooie illustraties maakt!
nha-opleidingen
5-maanden

299,00

Meer informatie

Cursus illustreren LOI

Met de deeltijd cursus illustreren leer je je ideeën goed op papier te zetten en met verschillende materialen illustratieve technieken toe te passen. De cursus gaat verder dan alleen handmatig illustreren. Je leert namelijk ook digitaal illustreren. Daarnaast ontvang je een gratis materialen pakket waardoor je direct aan de slag kan en altijd goed materiaal hebt!

Illustreren als zzp’er

De cursus illustreren voor zzp’ers is er speciaal op ontwikkeld om je met diverse materialen en tekenprogramma’s te leren werken zodat je voor jezelf aan de slag kan. De verschillende materialen en illustratieve technieken worden besproken en aan de hulpmaterialen word ook gedacht. Je leert welke programma’s je kan toepassen voor welke techniek en je wordt voorbereid als zelfstandig ondernemer. Een complete cursus voor de eigen baas.

En hoe nu verder?

Als je ervoor kiest om een opleiding of cursus te volgen is het belangrijk om te weten wat je na de studie of cursus kan doen. Met alle bovenstaande cursussen kan je aan de slag als illustrator. Het is aan te raden om te kiezen voor een cursus of opleiding waarbij je een officieel diploma ontvangt. Dit mag je dan op je cv zetten waardoor toekomstige werkgevers, of klanten, zeker weten dat je over de benodigde kennis beschikt.

De kans dat je aan de slag kan als illustrator, zonder papieren, is erg klein. Het is een creatief vak met veel technische dingen die niet iedereen kunnen, dus het is belangrijk dat je hier vanaf weet. Het is nou eenmaal wat ingewikkelder dan simpelweg een potlood op papier zetten en lijnen trekken. Illustreren is een vak apart en vraagt om veel tijd en kennis.

Maar met de juiste papieren kan je aan de slag bij bedrijven zoals een krant, een uitgever of in de media. Het komt echter vaker voor dat een illustrator voor hem of haar zelf begint. Veel mensen in de creatieve sector zijn zzp’ers, en hier is ook vaak het meeste inkomen mee te genereren. Als je zzp’er bent kan je natuurlijk zelf klussen aannemen en echt doen wat je leuk vindt, wat een eigen onderneming erg aantrekkelijk maakt.

Ben je dus een creatieve tekenaar die zijn of haar illustraties beroepsmatig wil inzetten? Kijk dan eens naar de verschillende opleidingen en cursussen, waarna je professioneel illustrator kan worden. Werk voor een baas of begin voor jezelf en doe enkel wat jij leuk vindt!

Bekijk alle Illusteren-cursussen

> Illustreren-cursussen

Geef een reactie