Gewichtsconsulente, voedingsconsulente en diëtist – dit zijn de voornaamste verschillen!

Goede voeding is een van de hoekstenen van een gezond en evenwichtig bestaan. Dit is voor vele misschien vanzelfsprekend, maar lang niet voor iedereen. Er zijn een hoop mensen die strijden met eetstoornissen, overgewicht of andere eten gerelateerde problematieken.

Er is tegenwoordig door dit soort problematieken dan ook erg veel vraag naar specialisten op die gebied. Gewichts- en voedingsconsulenten en diëtisten zijn dan ook erg gewild vandaag de dag. Maar het lijkt haast wel alsof deze drie beroepen nagenoeg identiek zijn.

Laat je dit alleen niet zomaar wijs maken. Ondanks dat de beroepen absoluut wat raakvlakken delen zijn ze wel degelijk verschillend. In dit artikel gaan we erachter komen wat de verschillen zijn tussen de drie. Dus als jij een opleiding of cursus gewichtsconsulente, voedingsconsulente of diëtist dan weet je aan het einde van dit artikel precies waar je naar moet kijken.

We gaan hieronder bekijken wat de beroepen precies inhouden, welke opleidingen er te volgen zijn, wat je baangarantie is en hoeveel je ermee kunt gaan verdienen als je de opleiding hebt afgerond.
opleiding diëtist

Gewichtsconsulente

Wat is een gewichtsconsulent?

Er zijn veel mensen die een toekomst zien zitten als gewichtsconsulente. Als gewichtsconsulente ben jij namelijk de hulp die veel mensen met overgewicht zoeken. Jij weet namelijk precies wat de aanleiding is van de gewichtsproblemen van jouw cliënt en kan hier een perfect op maat gemaakt traject voor ontwikkelen. Bij medische klachten of oorzaken dient een gewichtsconsulent je door te verwijzen naar de huisarts of diëtist

Wat verdient een gewichtsconsulent?

Je doet het vanzelfsprekend omdat je graag mensen wilt helpen zo gezond mogelijk te worden. Het is echter zo dat de verdiensten ook niet mis zijn. Zo kun je als gewichtsconsulente voor je eerste consult al een prijs vragen tussen de € 40 en € 70. Je kunt dus best leuk mee verdienen. Dit kan dus al gauw oplopen tot een erg lekker maandsalaris.

Hoe word ik gewichtsconsulente?

Het kan nu dus goed dat je oren nu een beetje klapperen en je eigenlijk wel benieuwd bent geworden naar het beroep. Het is niet iets wat je zomaar kunt doen, je moet er uiteraard namelijk wel een opleiding voor volgen. Gelukkig zijn er verschillende aanbieders die betrouwbare en goede opleidingen hiervoor bieden. Een aantal van deze opleidingen zijn:

Naast de algemene opleidingen gewichtsconsulent(e) zijn er ook nog specialisaties. Hierin kun je jezelf verdiepen in specifiekere vakgebieden. Een aantal specialisaties:

Anatomie en Fysiologie
Voeding voor kinderen
Voeding voor ouderen
Eetstoornissen
Emotie-eten
Gezonde voeding voor het hele gezien
Sport en voeding

Voor het complete overzicht verwijs ik je graag naar de gewichtsconsulent categorie pagina.

Wat is een BGN diploma?

BGN staat voor de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Met het BGN-erkend diploma op zak kun je je direct inschrijven bij de BGN. Uw consulten worden dan ook vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Wat kan ik na de studie doen?

Bij elke van de bovenstaande opleidingen word je opgeleid tot gewichtsconsulent met een bijkomende specialisatie. Als afgestudeerd gewichtsconsulent ga je dus aan de slag om de gewichtsproblemen van jouw cliënten in kaart te brengen.

Met de bijkomende specialisatie heb je een betere kijk in de mogelijke problemen van de specifieke doelgroep. Door een samenwerking met de BGN, de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, krijg je de beste scholing op het gebied van het vakgebied.

Wil je na de studie of cursus nog niet meteen aan het werk? Dan kun je doorgaan met de hbo-bachelor Voeding en Diëtiek opleiding .
Gewichtsconsulent Laudius
Gewichtsconsulent Laudius
Ben je geïnteresseerd in voeding en vind je het leuk om met mensen te werken?
laudius
9-maanden

349,00

Meer informatie
Gewichtsconsulent(e) NHA
Gewichtsconsulent(e) NHA
Help mensen om hun ideale gewicht te bereiken en vast te houden. Start jouw eigen praktijk!
nha-opleidingen
17-maanden

419,00

Meer informatie
Vakopleiding Gewichtsconsulent NTI
Vakopleiding Gewichtsconsulent NTI

Wil jij mensen helpen in hun strijd tegen overgewicht?

nti
12-maanden

659,40

Meer informatie

Voedingsconsulente

Wat is een voedingsconsulente?

Als voedingsconsulente ben je ook een erg gewild persoon. Je leert tijdens jouw opleiding een hele hoop verschillende dingen verdeeld over een breed spectrum. Zo leer je alles over het spijsverteringsstelsel, vitaminen, mineralen, supplementen, diëten en voedselveiligheid. Dit is slechts een fractie van wat de opleiding bevat. Ook word je bijgebracht hoe je de kennis kunt toepassen in het werken met jouw cliënten. Denk hierbij aan het voeren van het intakegesprek tot aan het in kaart brengen van de gezondheidsklachten van de cliënt en een doelgericht plan opstellen met de cliënt.

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat voeding een wetenschap kan zijn. Deze wetenschap is dus zeer belangrijk in ons dagelijks leven. Het is belangrijk te weten wat we eten, waarom we het eten en wat de gevolgen zijn. Daarom is het belangrijk om een voedingsconsulent te raadplegen. Een voedingsconsulent is een professional die is opgeleid in voeding en voedselconsumptie.

Wat verdient een voedingsconsulent?

Het loon van een voedingsconsulent liegt er ook niet om. Het startsalaris van een beginnend voedingsconsulent kan al gauw rond de € 3.500 bruto per maand. Dit kan al gauw oplopen tot € 1.000 extra na een aantal jaar ervaring.

Hoe word ik voedingsconsulente?

Als het beroep voedingsconsulent je wel wat lijkt dan zijn daar natuurlijk verschillende mogelijkheden voor. Je kunt er heel simpel een opleiding voor volgen. Een aantal van deze opleidingen zijn:

De opleidingen hierboven zijn allemaal officieel erkende opleidingen die aangesloten zijn bij grote onderwijsinstellingen.

Wat kan ik na de opleiding doen?

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het nemen van een van deze opleidingen vrij zwaar is. Als dat het geval is dan kun je er altijd voor kiezen om meteen het werkveld in te gaan na het ontvangen van je diploma. Zo kun je als voedingsconsulent aan de slag om mensen te helpen met het creëren van een gezonde relatie met voeding om zo ziektes en andere kwalen te voorkomen of zelfs te genezen.

Ga je toch liever door met een verdiepende en verruimende studie? Dan kun je er altijd voor kiezen om de opleiding op een HBO Voeding en Diëtiek opleiding te volgen. Hierin ga je nog dieper in op de onderwerpen van de stof, zodat jij iedereen nog beter kunt helpen.
HBO Bachelor Voeding en diëtetiek NTI
HBO Bachelor Voeding en diëtetiek NTI

De consument heeft steeds meer behoefte aan informatie over gezondheid en voeding.

nti
3-jaar

8.548,29

Meer informatie

Diëtist

Wat is een diëtist?

Dit is misschien wel het meest bekende beroep van de drie. Als diëtist ben je eigenlijk een beetje ‘The best of both worlds’. Hiermee willen we zeggen dat een diëtist kan helpen bij zowel voeding als gewicht. Echter, is een van de belangrijkste onderdelen van een diëtist dat je mensen heel doelgericht kunt gaan helpen met het voorkomen en bestrijden van verschillende ziekte en kwalen.

Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, longziekte en nierfalen zijn veel voorkomende problemen binnen onze maatschappij. Jij kan als diëtist mensen helpen dit te voorkomen of soms zelfs te verminderen door een doelgericht voedingsadvies te geven.

Het woord diëtist wordt echter ook gedefinieerd als een "beroepsbeoefenaar die advies geeft over het medisch gebruik van voeding en het effect van voeding op de gezondheid". Je mag jezelf in Nederlands alleen diëtist noemen wanneer je een afgeronde HBO opleiding hebt gevold. Daarom is titel diëtist ook een beschermde titel in Nederland.

Wat verdient een diëtist?

Als diëtist word je iets minder rijkelijk beloond dan bijvoorbeeld een voedingsconsulent. Het startsalaris van een diëtist ligt op ongeveer € 1.700 per maand en kan verdubbelen aan de hand van jaren ervaring en werkgever.

Start je een onafhankelijke praktijk? Dan ben je volledig in de handen van het aantal patiënten dat je ontvangt en van de zorgverzekeraars. De uurlonen per consult hangen af van deze zorgverzekeraars. Gemiddeld ligt dit momenteel op €62 per uur.

Hoe word ik diëtist?

Je kunt je voorstellen dat je als diëtist te maken krijgt met verschillende doelgroepen met serieuze gezondheidsproblemen. Om deze reden is het dan ook van soms wel letterlijk levensbelang dat je weet waar je mee bezig bent en wat je kunt doen.

Gelukkig zijn er verschillende opties die jij kunt volgens om diëtist te worden. Het is echter wel zo dat, in tegenstelling tot de andere twee bovenstaande beroepen, de opleidingen tot diëtist voornamelijk op HBO-bachelor niveau zijn. Een aantal van deze opleidingen zijn:

Net als de andere opleidingen die benoemd zijn, zijn ook deze opleidingen aangesloten bij grote, erkende onderwijsinstellingen.

Wat kan ik na de opleiding doen?

De meest voor de hand liggende mogelijkheid die je hebt na het ontvangen van je diploma is uiteraard beginnen met werken. Dit kan zijn dat je aan de slag gaat in een ziekenhuis of bij een huisartsenpraktijk. Een andere geliefde keuze is het starten van een eigen praktijk. Hoewel het heel fijn is om je eigen baas te zijn neemt het wel het risico met zich mee dat je afhankelijk bent van het aantal cliënten dat je kunt ontvangen en de zorgverzekeraars.

Wil je toch liever verder studeren en niet meteen in het werkveld springen? Dan is het altijd mogelijk om een universitaire studie in Nutrition & Health te doen. Hierdoor kun je jezelf helemaal ontplooien en leer je op internationaal niveau werken als diëtist.

Wat kan ik na de studie doen?

Bij elke van de bovenstaande opleidingen word je opgeleid tot gewichtsconsulent met een bijkomende specialisatie. Als afgestudeerd gewichtsconsulent ga je dus aan de slag om de gewichtsproblemen van jouw cliënten in kaart te brengen.

Met de bijkomende specialisatie heb je een betere kijk in de mogelijke problemen van de specifieke doelgroep. Door een samenwerking met de BGN, de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, krijg je de beste scholing op het gebied van het vakgebied.

Wil je na de studie of cursus nog niet meteen aan het werk? Dan kun je doorgaan met de hbo-bachelor Voeding en Diëtiek opleiding .
HBO-programma Psychologie en voeding NTI
HBO-programma Psychologie en voeding NTI

Werk jij als diëtist, psycholoog of (leefstijl)coach?

nti
3maanden

839,85

Meer informatie

De verschillen

Zoals je kunt lezen zitten er toch wel wat verschillen tussen de verschillende richtingen. Als gewichtsconsulent richt je je vooral op puur en alleen het afvallen. Dit kan zijn door voeding, maar ook vooral door sporten en bewegen. Dit is een vak dat je als voedingsconsulent minder snel zult aansnijden.

Als diëtist heb je in principe een gouden combinatie tussen de twee werelden. Dit zorgt ervoor dat je een expertise krijgt op beide vlakken. Het verschil hierin is echter wel dat je een algemene opleiding krijgt en geen specialisatie in bijvoorbeeld het werken met kinderen.

Conclusie

Zoals je kunt lezen zitten er toch wel wat verschillen tussen de verschillende richtingen. Als gewichtsconsulent richt je je vooral op puur en alleen het afvallen. Dit kan zijn door voeding, maar ook vooral door sporten en bewegen. Dit is een vak dat je als voedingsconsulent minder snel zult aansnijden.

Als diëtist heb je in principe een gouden combinatie tussen de twee werelden. Dit zorgt ervoor dat je een expertise krijgt op beide vlakken. Het verschil hierin is echter wel dat je een algemene opleiding krijgt en geen specialisatie in bijvoorbeeld het werken met kinderen.

Bekijk alle voeding-opleidingen

> voeding-opleidingen

Geef een reactie