Coach worden? Lees alles over verschillende coaching opleidingen.

Steeds meer mensen willen een coaching opleiding volgen. De coaching industrie in Nederland is een stijgende lijn. Het aantal mensen dat gecoacht wordt, neemt snel toe en ook de ontwikkeling van huidige technologieën zorgt ervoor dat heeft bijna geen grenzen meer heeft. De afgelopen jaren zijn de coaching opleidingen dan ook erg in trek. Dat verklaart dan ook de stijging van de afgelopen 5 jaar van meer dan 300% (Bron: KVK). Wil jij ook graag een opleiding coaching volgen, lees dan snel verder voor meer informatie over de verschillende soorten coaching cursussen. Of ga direct naar alle het overzicht met alle coaching opleidingen.
Coaching opleidingen

Wat is coaching?

Goede coaching omvat veel vaardigheden zoals communiceren, problemen oplossen, de problemen van klanten begrijpen en hen helpen oplossingen te vinden. Het houdt ook in dat je weet wat je rol als coach is. Je moet de klant helpen zijn doelen te bereiken.

Er is een klein verschil tussen coachen en begeleiden. Een coach helpt zijn cliënt om zijn eigen mogelijkheden en talenten te ontdekken om doelen te bereiken en moeilijkheden te overwinnen. De focus ligt hier op het heden en de toekomst. Begeleiding is gericht op het verleden en het oplossen van problemen.

Er zijn verschillende soorten coachingopleidingen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze leren je tijdens een cursus coaching hoe je anderen kunt helpen hun doelstellingen te bereiken.

Wat is het doel van een coaching opleiding?

Coaching opleidingen zijn erop gericht om professionals te leren hoe ze anderen kunnen coachen naar hun doelen. Het doel van een coachingsopleiding is om deelnemers de kennis en vaardigheden bij te brengen om effectief te kunnen coachen. Coaching opleidingen zijn ontworpen om professionals te helpen hun kennis uit te breiden, in sommige gevallen kan de coaching opleiding ook leiden tot het verkrijgen van een officiële coaching certificering.

Mensen zijn doorgaans gewoontedieren en hebben weinig zin om het zichzelf onnodig lastig te maken. Hierdoor leven we vaak op de automatische piloot verder. Het is aan jouw als coach om hier een doorbraak in te vinden.

Het belangrijkste van een coaching opleiding is om jou vaardigheden en technieken te leren over hoe je om gaat met bepaalde situaties. Een aantal vaardigheden die je leert tijdens een opleiding:

- Zelfkennis en Zelfontwikkeling
- Professioneel handelen in coachcontact
- Doelgericht
- Begeleiden van leer- en ontwikkelingsprocessen
- Resultaatgerichtheid
- De spiegel voorhouden
- Emotionele intelligentie
- Transfergerichtheid

Welke soorten coaching opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten coaching opleidingen. De meeste opleidingen zijn gericht op het coachen van individuen, maar er zijn ook opleidingen die zich richten op het coachen van groepen of organisaties. Daarnaast zijn er opleidingen die zich richten op het ontwikkelen van specifieke coachingsvaardigheden. Bekijk hieronder het overzicht van vele soorten coaching opleidingen.

Allround coach opleiding

Als allround coach kun je mensen coachen op verschillende aspecten van het leven: bij problemen, maar ook bij de persoonlijke ontwikkeling, de carrière of zelfs de financiële situatie. Je bent in staat om op iedere situatie in te spelen en jouw cliënten deskundig te coachen. Jij helpt mensen bij het behalen van hun doelen. Denk hierbij aan relationele doelen, levensdoelen, loopbaandoelen en zelfs financiële doelen.

Tijdens de opleidingen van Laudius & NHA leer je de algemene coaching technieken en vaardigheden. Maar worden ook de budgetcoach, lifestylecoach en loopbaancoach behandeld.
Allround Coach Laudius

Allround Coach Laudius

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken.
laudius
15-maanden

799,00

Meer informatie
Allround Coach NHA

Allround Coach NHA

Mensen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling? Word Allround Coach
nha-opleidingen
18-maanden

998,00

Meer informatie

Budgetcoach opleiding

Als budgetcoach leer je mensen hoe ze hun uitgaven onder controle kunnen houden. Je leert ze niet zomaar iets te kopen, maar zorgt ervoor dat ze overzicht houden op wat ze binnenbrengen en hoeveel er wordt uitgegeven. Als mensen op deze manier de financiële administratie bijhouden, kan dat veel financiële ellende voorkomen.

Na het afronden van een opleiding ben je als budgetcoach in staat om vast te stellen waar ze het financieel moeilijk hebben en hen toegang te geven tot experts die kunnen helpen. Je controleert de uitgaven van mensen door hun budget in de gaten te houden. Je laat ze nergens geld aan uitgeven zonder jouw toestemming.

Meer lezen over budgetcoach? Lees dan ons artikel over de budgetcoach opleiding.
Budgetcoach NHA

Budgetcoach NHA

Kies voor de cursus Budgetcoach. Na deze opleiding kijk je als budgetcoach met een scherp oog naar de inkomsten en uitgaven van jouw cliënten en help je hen waar mogelijk.
nha-opleidingen
9-maanden

469,00

Meer informatie
Budgetcoach NTI

Budgetcoach NTI

Vind je het belangrijk om de administratie tiptop in orde te hebben en wil je anderen daar graag bij helpen?

nti
6maanden

191,70

Meer informatie
Professioneel budgetcoach NTI

Professioneel budgetcoach NTI

Wil jij professioneel aan de slag als budgetcoach met een eigen bedrijf?

nti
12-maanden

959,40

Meer informatie

Jongerencoach opleiding

Je treedt op als coach voor jongeren en ouders. Als Jeugdcoach ben je in staat om hen professionele hulp te bieden bij gedrags- en ontwikkelingsproblematiek. Met behulp van de opleiding Jeugdcoach weet je hoe je deze vraagstukken inzichtelijker kunt benaderen en er effectiever mee kunt omgaan.

Tijdens hun ontwikkelfase van kind naar volwassenen, lijken ze soms van een andere planeet te komen. Het idee dat jonge mensen ten goede veranderen en bovendien: als jongerencoach heb je ervaring uit de eerste hand. Lichamelijke, psychologische en sociale ontwikkeling gaan meestal gepaard met wegblokkades die nodig zijn op de weg naar volwassenheid. Hoe geweldig is het als deze pubers weer op het goede spoor komen?
Jongerencoach NHA

Jongerencoach NHA

Wil je jongeren begeleiden en ondersteunen bij hun ontwikkeling? Binnen 6 maanden kun je aan de slag als zelfstandig jongerencoach.
nha-opleidingen
9-maanden-maanden

469,00

Meer informatie
Jongerencoach Laudius

Jongerencoach Laudius

Iedereen maakt het mee: de puberteit.
laudius

459,00

Meer informatie

Kindercoach opleiding

Als kindercoach bied je ouders en kinderen professionele ondersteuning bij hun opvoedingsproblemen en ook bij hun gedragsproblemen. Je weet kinderen te motiveren en aan te moedigen hun gedrag te veranderen.

Je leert in de cursus Kindercoach welke attitudes effectief zijn en je krijgt uitgebreide kennis van coachende vaardigheden. Psychologisch gespreksvoering is een belangrijk onderdeel van het specialisme. Hiermee kun je je meer bewust worden van verschillende technieken om kinderen en tieners te motiveren. Onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen is net zo belangrijk. Het kan je informatie geven over psychologische ontwikkeling en tips om dat te ondersteunen. Het onderzoek kan ouders ook helpen met wat begeleiding over wat er in het leven van hun kinderen gebeurt.
Kindercoach NHA

Kindercoach NHA

Wil je kinderen begeleiden bij hun ontwikkeling? Binnen 9 maanden kun je aan de slag als zelfstandig kindercoach.
nha-opleidingen
9-maanden

469,00

Meer informatie
Kindercoach NTI

Kindercoach NTI

Als kindercoach begeleid je kinderen van verschillende leeftijden.

nti
6maanden

629,70

Meer informatie
Kindercoach Laudius

Kindercoach Laudius

Kinderen hebben steeds vaker het idee dat ze zichzelf niet kunnen zijn of niet voldoen aan de eisen die anderen aan hen stellen.
laudius
9-maanden

529,00

Meer informatie

Leefstijl coach opleiding

Leefstijl coach ook wel lifestyle coach genoemd richt zicht tot overgewicht, roken, overmatig alcohol drinken, onvoldoende bewegen. Deze leefstijlfactoren vormen een bedreiging voor de gezondheid en daarmee voor de belasting van de zorg. In deze lifestyle coach opleiding leer je alles wat je nodig hebt om klanten en zelfs jezelf te helpen bij het verbeteren van je levenskwaliteit voor een minder hectische en gezondere tijd.

Als leefstijlcoach begeleid je mensen naar een pure en bewuste leefstijl met gezonde gewoontes op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. De leefstijlcoach opleiding leert je hoe je mensen begeleidt en ondersteunt die een gezonde levensstijl willen aannemen.

Loopbaancoach opleiding

Je leert in de opleiding Loopbaancoach alle aspecten die essentieel zijn om werknemers goed te begeleiden en coachen bij hun loopbaanontwikkeling. Denk bij begeleiden en coachen van keuzebegeleiding, competentie coaching, levenscoaching en loopbaancounseling

Tijdens de cursus werk je met een overzicht van denkwijzen, methodieken, instrumenten, modellen en je krijgt vooral veel praktische tips. Je leert pragmatisch werken vanuit een onderzoekende en respectvolle houding.
Loopbaancoach NHA

Loopbaancoach NHA

Een loopbaan loopt niet altijd zoals mensen dat willen. Help mensen de kansen en bedreigingen tijdens hun loopbaan te duiden. Volg de cursus en na 9 maanden kun je aan de slag als zelfstandig loopbaancoach.
nha-opleidingen
9-maanden

519,00

Meer informatie

Mental Coach opleiding

Veel sporters krijgen mentale coaches die hen helpen het beste uit zichzelf te halen. Muzikanten krijgen vaak begeleiding bij het leren omgaan met druk en het verbeteren van de concentratie. En ook bij bedrijven wordt tegenwoordig geïnvesteerd in de mentale ontwikkeling van de werknemers. Veel bedrijven bieden de kans aan om op gebaseerde trainingsdagen en -praktijken de vaardigheden van werknemers te verbeteren. Er zijn ook veel mentale coaches bij enkele van de grotere bedrijven waarmee je kunt samenwerken om je mentale welzijn te verbeteren.

In een mental coach opleiding leer jij dit proces te ondersteunen. Een mental coach ziet altijd het beste in mensen. Ze zijn ervaren en geloven altijd dat iedereen iets anders kan doen om dichter bij hun doelen te komen. Als een cliënt niet heeft wat hij nodig heeft om de doelen te bereiken die hij wil, is het aan zijn coach om hierin te voorzien.
Mental Coach Laudius

Mental Coach Laudius

Sporters, muzikanten, managers en werknemers: ze willen allemaal presteren en het beste uit zichzelf halen.
laudius
6maanden

649,00

Meer informatie

NLP Coach opleiding

Met NLP leer je hoe je door middel van gesproken taal en non verbale communicatie invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. Er is een algemeen gevoel van kalmte en een groter zelfvertrouwen naarmate je leert je gedachten en gevoelens beter te beheersen. Als gevolg hiervan kun je de doelen bepalen en deze met veel meer gemak bereiken. Door zelf NLP opleiding te volgen, kan je deze kennis in combinatie met je coaching technieken en vaardigheden weer doorgeven aan je klanten.
NLP NTI

NLP NTI

Hoe werken onze waarnemeningen, gedachtes, gevoelens en gedragingen?

nti
6maanden

287,70

Meer informatie
NLP Laudius

NLP Laudius

Hoe werken jouw denkpatronen, je taalgebruik en hoe beïnvloeden deze elementen jouw gedrag?
laudius
5-maanden

199,00

Meer informatie
NLP NHA

NLP NHA

Meer succes, rust en invloed? Leer'de taal van het brein'in de cursus NLP.
nha-opleidingen
5-maanden

279,00

Meer informatie

Opvoedcoach opleiding

Kinderen kunnen het beste tot hun recht komen in een omgeving waar je aandacht schenkt aan wat ze goed doen en niet stilstaat bij fouten. Ze hebben de behoefte om hun grenzen te verkennen en verleggen vaak de grenzen. Ouderschap is geen gemakkelijke taak, en daarom is het van cruciaal belang voor opvoedingscoaches om ouders en opvoeders tijdens dit proces te ondersteunen.

De opleiding Opvoedcoach is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Tijdens de opleiding Opvoedcoach ontwikkel je competenties en vaardigheden om ouders/opvoeders op een professionele manier te stimuleren en te ondersteunen tijdens het opvoedproces. Opleiding Opvoedcoach combineert een drietal veelgevraagde opleidingen: kindercoach, kinderpsychologie en pedagogiek.
Opvoedcoach Laudius

Opvoedcoach Laudius

Kinderen ontwikkelen zich het best in een positieve omgeving waarin aandacht is voor wat ze goed doen en waarin ze geholpen worden bij wat nog niet goed lukt.
laudius
18-maanden

799,00

Meer informatie

Personal trainer opleiding

Een personal trainer weet wel hoe hij fit en gezond moet blijven, wat natuurlijk handig is om anderen te begeleiden en aan te moedigen. Om een goede trainer te zijn, moet je de technische vaardigheden kennen en weten wat mensen mentaal en fysiek beïnvloedt. Alles moet kloppen en op elkaar worden afgestemd zodat er een verantwoord en gepersonaliseerd trainings- en voedingsschema ontstaat. Een schema dat volledig is gericht op de doelstelling van jouw klant en rekening houdt met eventuele gezondheidsklachten, blessures, fysieke beperkingen of hormonale profiel.

In de cursus personal trainer leer je alles over de anatomie van het menselijk lichaam, inspanningsfysiologie, trainingsleer en voeding en sport. In meerdere modules leer je alles wat nodig is om je te vestigen als zelfstandig personal trainer.
Personal Trainer NHA

Personal Trainer NHA

Met de cursus Personal Trainer leer je hoe je mensen motiveert en op de juiste wijze laat werken aan gezondheid. Na 12 maanden tijd kun je starten als zelfstandig personal trainer.
nha-opleidingen
12-maanden

749,00

Meer informatie

Relatiecoach opleiding

Als relatiecoach werk je in een bijzondere niche binnen coaching, omdat je doorgaans met twee mensen werkt. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld gezondheids- of life coaching, waarbij de sessies 1-op-1 plaatsvinden. In de cursus relatiecoach worden de essentiële theorieën die nodig zijn om koppels te helpen, zodat ze hun doelen kunnen bereiken.

Tijdens de opleiding bestudeer je de essentiële theorieën over relaties en de invloed van achtergrond en afkomst op liefdesrelaties en verkrijgt de bijbehorende coachvaardigheden en methoden om je coachees verder te helpen. Naast de standaardmodellen van relaties gaan we binnen deze opleiding ook kijken naar verschillende typen relaties die je als relatiecoach kunt tegenkomen. De opleiding behandelt de theoretische kanten van relatiecoaching uitvoerig en kent ook een zeer praktische insteek. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat je als cursist aan het eind van deze opleiding genoeg bagage hebt om daadwerkelijk als relatiecoach te gaan werken.
Relatiecoach Laudius

Relatiecoach Laudius

Liefdesrelaties zijn universeel: een bloeiende relatie is een uiterst waardevolle wens van velen.
laudius
6maanden

499,00

Meer informatie

Slaapcoach opleiding

Slaapcoach worden is een uitdagende maar lonende onderneming, vooral als je mensen helpt de slaap te krijgen die ze nodig hebben. Slaapproblemen hebben veel mogelijke oorzaken. Het doel van slaapcoaching is om die oorzaak op te sporen en vervolgens samen met de slecht slapende coachee op te lossen.

De opleiding Slaapcoach biedt uitgebreide kennis over slaap in het algemeen en hoe verschillende slaapproblemen kunnen worden aangepakt. Enkele van de onderwerpen zijn bijvoorbeeld het identificeren en overwinnen van slaapproblemen, begrijpen hoe slaappatronen werken en hoe slaap stemmingen beïnvloedt. Vervolgens leer je de problematiek die je coachee uit zijn/haar slaap houdt aan te pakken. Dit alles met het uiteindelijke doel om te komen tot een kwalitatieve nachtrust.
Slaapcoach Laudius

Slaapcoach Laudius

Iedereen doet het.
laudius

649,00

Meer informatie

Teamcoach opleiding

Als teamcoach probeer je de interactie van de groep onderling te versterken ten behoeve van het gezamenlijk leren en de prestaties van de groep. Ook probeer je de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van interactie en resultaten bij het team te leggen en probeer je de afhankelijkheid van het team ten opzichte van de manager of leidinggevende te verminderen.

In de opleiding teamcoach leer je hoe je dit kunt doen door problemen binnen de groep te analyseren en hier een oplossing voor te bedenken en deze te bespreken met het team. Jij zorgt ervoor dat teams weer met plezier kunnen samenwerken en dat zij optimaal kunnen presteren!
Teamcoach Laudius

Teamcoach Laudius

Er kan zoveel gebeuren als je een groep mensen bij elkaar zet.
laudius
6maanden

699,00

Meer informatie

Vitaliteitscoach opleiding

Als vitaliteitscoach help je jouw cliënten bij het behouden of terugwinnen van hun vitaliteit.In het vitaliteitstraject zoeken zowel coach als cliënt naar manieren om het potentieel & de vitaliteit van de cliënt naar een hoger niveau te tillen. Een van de belangrijkste aandachtsgebieden is mensen helpen veranderen. Als iemand een blijvende verandering in zijn leven wil aanbrengen, bieden we coaching en andere diensten om hem te helpen een beter, gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Met de opleiding Vitaliteitscoach leer je mensen en organisaties te begeleiden bij vitaliteitstrajecten. Op individueel niveau leer je hoe je mensen kunt helpen hun fysieke en mentale gezondheid te vergroten, evenals hun gevoel van welzijn. Je leert ook over de oorsprong van vitaliteit en hoe je besturen en managers kunt adviseren over onderwerpen op het gebied van welzijn op de werkplek.
Vitaliteitscoach Laudius

Vitaliteitscoach Laudius

Iedereen wil graag vitaal zijn.
laudius

519,00

Meer informatie

Wandelcoach opleiding

Hoe iemand zich volledig ontwikkelt, is afhankelijk van de persoonlijkheid. Door te wandelen worden je zintuigen geprikkeld, maak je je hoofd leeg en kom je dichter tot je gevoel waardoor je ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt.

Met de opleiding Wandelcoach kun je jouw kennis opfrissen en uitbreiden en leer je hoe je sessies in de buitenlucht houdt met je teamleden of cliënten. In de opleiding leer je onder andere het gedrag van jouw cliënten te ‘lezen’ Daarnaast word je ingeleid in de regels van feedback geven en oefen je met verschillende communicatiekanalen die je kunt inzetten binnen een coachingstraject.
Wandelcoach Laudius

Wandelcoach Laudius

Wandelcoaching is zoveel meer dan alleen wandelen en coachen.
laudius

599,00

Meer informatie

Coachingsopleiding: veel gestelde vragen

Heb je een diploma nodig om coach te worden?

Nee, een diploma is niet nodig om coach te worden. Om coach te worden, hoef je geen speciale hbo- of mbo-opleiding of cursus te volgen. Hoewel het mogelijk is om zonder kwalificatie te coachen, moeten degenen die serieus genomen willen worden een cursus volgen. Veelal krijg je dan meer erkenning en een behandelaarscertificaat.

Wat voor soort coaches zijn er?

Er zijn verschillende soorten coaches. In dit artikel behandelen we een groot gedeelte van de coaches die er zijn:

- Allround coach opleiding
- Budgetcoach opleiding
- Jongerencoach opleiding
- Kindercoach opleiding
- Leefstijl coach opleiding
- Loopbaancoach opleiding
- Mental Coach opleiding
- NLP Coach opleiding
- Opvoedcoach opleiding
- Personal trainer opleiding
- Relatiecoach opleiding
- Slaapcoach opleiding
- Teamcoach opleiding
- Vitaliteitscoach opleiding
- Wandelcoach opleiding

Wat is het uurloon van een coach?

Er is een eenduidig uurloon dat alle soorten coaches hanteren. De tarieven variëren afhankelijk van de ervaring van de coach, de locatie, en de duur en complexiteit van het project. Sommige coaches vragen ook eenmalige of maandelijkse vergoedingen voor toegang tot hun kennis of netwerk. Tarieven verschillen van € 30,- per uur tot aan € 400,- of meer. Gemiddeld genomen kost een uur coaching tussen de € 75,- en € 125,- inclusief btw. Zakelijk valt dit vaak nog hoger uit.

Hoe word ik een succesvol coach?

Het is belangrijk om als coach bepaalde kwaliteiten te hebben door de vaardigheden en technieken van een coach te beheersen. Met behulp van de vele opleidingen en cursussen kun je deze kwaliteiten aanleren. Naar mate ervaring opbouwt door het toe te passen van deze kwaliteiten kan je een succesvolle coach worden.

Bekijk alle Coaching-opleidingen

> Coaching-opleidingen

Geef een reactie