Wat doet een budgetcoach als beroep?
Een budgetcoach helpt haar cliënten een uitgavenblauwdruk te maken die ze kunnen gebruiken om hun korte - en lange termijn doelen te bereiken. Ze doet dit door hen te begeleiden in het proces om hun persoonlijke financiën op de automatische piloot te zetten, zodat ze zich kunnen concentreren op wat ze graag doen.
Er zijn drie verschillende soorten budgetten: op korte termijn, op middellange termijn en op lange termijn. Korte termijn verwijst naar de hoeveelheid geld die beschikbaar is voor uitgaven in een bepaalde periode, zoals de komende 30 dagen. De middellange termijn is meestal één jaar, en de lange termijn is twee tot vijf jaar. Het eerste type budget - de korte termijn - is het budget waar de meesten van ons dagelijks mee te maken hebben. Het is de meest veranderlijke van de drie, omdat hij voortdurend verandert.Hoe dan ook, de kortetermijnbegroting moet ten minste eenmaal per maand worden herzien, zo niet vaker. Het tweede type budget, het budget op middellange termijn, wordt gewoonlijk ongeveer één keer per jaar herzien. Het derde en laatste type budget, het budget op lange termijn, wordt doorgaans om de twee tot vijf jaar herzien.
Een van de beste manieren om een gelukkig en succesvol leven te leiden, is een gezonde relatie met geld te hebben. Maar een gezonde relatie met geld heb je niet zomaar. Er is werk voor nodig! Een goede budgetcoach zal geen torenhoge rekeningen laten betalen voor dingen die niet echt belangrijk zijn. In plaats daarvan zal een goede coach mensen helpen om prioriteiten te stellen waar het geld aan uitgegeven wordt. Als bijvoorbeeld iemand in een dipje zit en geen zin heeft om te sporten, zal de coach de persoon niet laten betalen voor een persoonlijke trainer. In plaats daarvan zal hij of zij je helpen een manier te vinden om gratis of tegen een sterk gereduceerde prijs aan lichaamsbeweging te doen. Een goede coach zal je niet in de problemen laten komen met je geld. In plaats daarvan zal hij of zij je uit de problemen houden.
Hoe word je een budgetcoach?
Voordat je het beroep als budgetcoach kan uitvoeren wordt er van je verlangt dat je een (online) opleiding budgetcoach volgt. Er bestaan zowel (korte) cursussen als opleidingen voor budgetcoach. De cursussen worden zowel op MBO als op HBO niveau gegeven. Voor alle cursussen zijn die in dit artikel voorkomen zijn geen vooropleidingen vereist. Enige interesse in financiën en het uitgavenpatroon wordt wel van je verlangt.
Welke eigenschappen heb je als budgetcoach nodig?
Als budgetcoach is het belangrijk dat je beschikt over empathie, analytische vaardigheden, besluitvaardigheid, motivatie, communicatieve vaardigheden, plannings- en organisatietalent, creativiteit, resultaatgerichtheid, integriteit en pro activiteit. Met deze eigenschappen ben je in staat om je klanten te helpen hun financiën op orde te krijgen, waardoor ze een gelukkiger en stabieler leven kunnen leiden. Door empathisch te zijn, kun je je in de situatie van je klanten verplaatsen en begrijpen hoe ze zich voelen.
Door analytisch te denken en te werken met cijfers, kun je problemen analyseren en een heldere uiteenzetting geven. Besluitvaardigheid helpt je om knopen door te hakken en om je klanten te helpen afspraken na te leven. Door mensen te motiveren, kunnen gemaakte afspraken worden nageleefd. Door goed te communiceren, kun je je boodschap duidelijk overbrengen naar financiële instanties, gemeentes, werkgevers, het UWV en andere instanties.
Met plannen en organiseren kunnen je klanten structuur in hun leven krijgen. Creativiteit en pro activiteit helpen je om maximaal haalbare resultaten te behalen. Integriteit is essentieel om gevoelige informatie geheim te houden. Resultaatgerichtheid helpt je om je klanten te helpen hun financiële problemen op te lossen.
Wat leer je tijdens een opleiding budgetcoach?
Tijdens een online opleiding budgetcoach leer je om als een professional coach te acteren en mensen te helpen. Iedere aanbieder hanteert zijn eigen manier van aanpak maar hebben veel overeenkomende elementen. Hieronder een aantal elementen die aanbod komen tijdens de opleiding:
- Financieel overzicht maken: Kostenposten en inkomstenstromen in kaart brengen.
- Coaching technieken: Het ontwikkelen van communicatieve- en coaching vaardigheden
- Gedragsherkenning: Het gedrag van je cliënten leren te herkennen en te begrijpen.
- Budgetbeheer: Adviseren in bespaarmogelijkheden.
- Omgaan met schulden en schuldeisers
Na het volgen van een opleiding, training of cursus ontvang je doorgaans na een examen een certificaat als bewijs.
Wat verdient een budget coach?
Een budgetcoach kan zowel zelfstandig gaan werken of in loondienst. Wanneer een budgetcoach zelfstandig werkt, wordt hier gemiddeld €30 per uur exclusief btw gerekend.
In loondienst, dan ontvang je het minimumloon. Dit kan oplopen tot wel €2500 bruto per maand. De werkgever bepaalt de hoogte van het salaris, dat mede afhangt van genoten opleiding, ervaring, taken en leeftijd. (Bron: beroepen.nl)
Welk beroep kan je uitoefenen na het volgen van de opleiding budgetcoach?
Na het volgen van de opleiding budgetcoach, kun je werkzaam zijn als budgetcoach bij verschillende organisaties zoals gemeentes, woningstichtingen, verslavingszorg, banken, verzekeraars en specifieke schuldhulpverleningsbedrijven. Ook kun je je als ondernemer, ZZP'er of vrijwilliger te werk gaan.
Er zijn geen specifieke doorgroeimogelijkheden voor het beroep budgetcoach. Echter, door je eigen bedrijf als budgetcoach of schuldhulpverlener te starten, kun je dit wel als een vorm van doorgroeien zien.
Budgetcoach vs Schuldhulpverlener vs Bewindvoerder
3 beroepen met allen een individuele verantwoordelijkheden maar hebben op veel punten ook raakvlakken. De drie beroepen hebben grootste overeenkomsten namelijk: het begeleiden van cliënten, coaching en het motiveren om hun eigen problemen op te lossen. Deze professionals bieden mensen de vaardigheden die nodig hebben. Zodat ze leren hun leven in eigen hand te nemen, in plaats van te vertrouwen op anderen voor hun oplossingen.
Budgetcoach
Zoals eerder te lezen in dit artikel is een budgetcoach is een professioneel die financiële problemen met cliënten aanpakt. Zij gaan ervoor zorg dragen dat mensen overzicht houden en hun geld beter uitgeven. Waardoor ze minder of niet meer in de schuld komen te zitten. In plaats daarvan stellen ze vragen om zo het probleem op te lossen. De professionals van een budgetcoach werken preventief en adviserend, waardoor het veel gemakkelijker is om met moeilijke financiën om te gaan.
Een budgetcoach wordt meestal ingezet voor een traject van twee tot tien sessies welke worden betaald door de cliënt.
Schuldhulpverlener
Een schuldhulpverlener gaat een stapje verder dan een budgetcoach. Een schuldhulpverlener is een onafhankelijke schuldhulpverlener die mensen helpt met hun schulden. Hij neemt zijn klanten zaken uit handen en heeft een adviserende en uitvoerende rol. Hij lost problematische schulden op door middel van schuldsanering. Dit doet de schuldhulpverlener door maatregelen te nemen om de inkomsten te verhogen en de uitgaven te verlagen. Daarnaast wordt een derde rekening geopend waarop alle inkomsten worden gestort. Er zijn veel verschillende soorten schuldhulpprogramma's beschikbaar voor verschillende soorten schulden.
Een schuldhulpverlening duurt gemiddeld minimaal 3 jaar en heeft een grote impact op de cliënten. Bijkomend voordeel hierbij is wel dat men na dit traject schuldenvrij zijn. Schuldhulpverlening hoeven niet betaald te worden door cliënten in tegenstelling tot de budgetcoach.
Bewindvoerder
Een bewindvoerder verzorgt de gehele financiële administratie en treft betalingsregelingen met schuldeisers. Hij kan bijvoorbeeld de belangen behartigen van iemand met een lichamelijke of geestelijke handicap, iemand met verslavingsproblemen of iemand die niet voor zichzelf kan zorgen.