Hoe kies ik de beste budgetcoach opleiding? Lees hier alle informatie!

De schuldenproblematiek in Nederland neemt nog steeds sterk toe. Ruim een half miljoen huishoudens heeft schulden. Hierdoor worden online budgetcoach opleidingen steeds populairder nu mensen zich realiseren hoe belangrijk het is om een inkomstenstroom in hun leven te hebben. Daarnaast kan het uitzoeken van de beste opleiding een ontmoedigende taak zijn. Er zijn veel redenen waarom je een budgetcoach cursus zou willen volgen. Toch zijn er een paar basis dingen die je moet overwegen voordat je je inschrijft voor een cursus. In dit artikel zullen we het hebben proberen we je vooraf alle benodigde informatie te geven.

Wil je graag direct alle budgetopleidingen bekijken? Bekijk dan onze categorie budgetcoach opleidingen.

Cursus Creatief schrijven

Wat doet een budgetcoach als beroep?

Een budgetcoach helpt haar cliënten een uitgavenblauwdruk te maken die ze kunnen gebruiken om hun korte - en lange termijn doelen te bereiken. Ze doet dit door hen te begeleiden in het proces om hun persoonlijke financiën op de automatische piloot te zetten, zodat ze zich kunnen concentreren op wat ze graag doen.

Er zijn drie verschillende soorten budgetten: op korte termijn, op middellange termijn en op lange termijn. Korte termijn verwijst naar de hoeveelheid geld die beschikbaar is voor uitgaven in een bepaalde periode, zoals de komende 30 dagen. De middellange termijn is meestal één jaar, en de lange termijn is twee tot vijf jaar. Het eerste type budget - de korte termijn - is het budget waar de meesten van ons dagelijks mee te maken hebben. Het is de meest veranderlijke van de drie, omdat hij voortdurend verandert.Hoe dan ook, de kortetermijnbegroting moet ten minste eenmaal per maand worden herzien, zo niet vaker. Het tweede type budget, het budget op middellange termijn, wordt gewoonlijk ongeveer één keer per jaar herzien. Het derde en laatste type budget, het budget op lange termijn, wordt doorgaans om de twee tot vijf jaar herzien.

Een van de beste manieren om een gelukkig en succesvol leven te leiden, is een gezonde relatie met geld te hebben. Maar een gezonde relatie met geld heb je niet zomaar. Er is werk voor nodig! Een goede budgetcoach zal geen torenhoge rekeningen laten betalen voor dingen die niet echt belangrijk zijn. In plaats daarvan zal een goede coach mensen helpen om prioriteiten te stellen waar het geld aan uitgegeven wordt. Als bijvoorbeeld iemand in een dipje zit en geen zin heeft om te sporten, zal de coach de persoon niet laten betalen voor een persoonlijke trainer. In plaats daarvan zal hij of zij je helpen een manier te vinden om gratis of tegen een sterk gereduceerde prijs aan lichaamsbeweging te doen. Een goede coach zal je niet in de problemen laten komen met je geld. In plaats daarvan zal hij of zij je uit de problemen houden.  

Hoe word je een budgetcoach?

Voordat je het beroep als budgetcoach kan uitvoeren wordt er van je verlangt dat je een (online) opleiding budgetcoach volgt. Er bestaan zowel (korte) cursussen als opleidingen voor budgetcoach. De cursussen worden zowel op MBO als op HBO niveau gegeven. Voor alle cursussen zijn die in dit artikel voorkomen zijn geen vooropleidingen vereist. Enige interesse in financiën en het uitgavenpatroon wordt wel van je verlangt. 

Welke eigenschappen heb je als budgetcoach nodig?

Als budgetcoach is het belangrijk dat je beschikt over empathie, analytische vaardigheden, besluitvaardigheid, motivatie, communicatieve vaardigheden, plannings- en organisatietalent, creativiteit, resultaatgerichtheid, integriteit en pro activiteit. Met deze eigenschappen ben je in staat om je klanten te helpen hun financiën op orde te krijgen, waardoor ze een gelukkiger en stabieler leven kunnen leiden. Door empathisch te zijn, kun je je in de situatie van je klanten verplaatsen en begrijpen hoe ze zich voelen. 
Door analytisch te denken en te werken met cijfers, kun je problemen analyseren en een heldere uiteenzetting geven. Besluitvaardigheid helpt je om knopen door te hakken en om je klanten te helpen afspraken na te leven. Door mensen te motiveren, kunnen gemaakte afspraken worden nageleefd. Door goed te communiceren, kun je je boodschap duidelijk overbrengen naar financiële instanties, gemeentes, werkgevers, het UWV en andere instanties. 
Met plannen en organiseren kunnen je klanten structuur in hun leven krijgen. Creativiteit en pro activiteit helpen je om maximaal haalbare resultaten te behalen. Integriteit is essentieel om gevoelige informatie geheim te houden. Resultaatgerichtheid helpt je om je klanten te helpen hun financiële problemen op te lossen.

Wat leer je tijdens een opleiding budgetcoach?

Tijdens een online opleiding budgetcoach leer je om als een professional coach te acteren en mensen te helpen. Iedere aanbieder hanteert zijn eigen manier van aanpak maar hebben veel overeenkomende elementen. Hieronder een aantal elementen die aanbod komen tijdens de opleiding:

- Financieel overzicht maken: Kostenposten en inkomstenstromen in kaart brengen.
- Coaching technieken: Het ontwikkelen van communicatieve- en coaching vaardigheden
- Gedragsherkenning: Het gedrag van je cliënten leren te herkennen en te begrijpen.
- Budgetbeheer: Adviseren in bespaarmogelijkheden.
- Omgaan met schulden en schuldeisers

Na het volgen van een opleiding, training of cursus ontvang je doorgaans na een examen een certificaat als bewijs.

Wat verdient een budget coach?

Een budgetcoach kan zowel zelfstandig gaan werken of in loondienst. Wanneer een budgetcoach zelfstandig werkt, wordt hier gemiddeld €30 per uur exclusief btw gerekend.

In loondienst, dan ontvang je het minimumloon. Dit kan oplopen tot wel €2500 bruto per maand. De werkgever bepaalt de hoogte van het salaris, dat mede afhangt van genoten opleiding, ervaring, taken en leeftijd. (Bron: beroepen.nl)

Welk beroep kan je uitoefenen na het volgen van de opleiding budgetcoach?

Na het volgen van de opleiding budgetcoach, kun je werkzaam zijn als budgetcoach bij verschillende organisaties zoals gemeentes, woningstichtingen, verslavingszorg, banken, verzekeraars en specifieke schuldhulpverleningsbedrijven. Ook kun je je als ondernemer, ZZP'er of vrijwilliger te werk gaan. 

Er zijn geen specifieke doorgroeimogelijkheden voor het beroep budgetcoach. Echter, door je eigen bedrijf als budgetcoach of schuldhulpverlener te starten, kun je dit wel als een vorm van doorgroeien zien.

Budgetcoach vs Schuldhulpverlener vs Bewindvoerder

3 beroepen met allen een individuele verantwoordelijkheden maar hebben op veel punten ook raakvlakken. De drie beroepen hebben grootste overeenkomsten namelijk: het begeleiden van cliënten, coaching en het motiveren om hun eigen problemen op te lossen. Deze professionals bieden mensen de vaardigheden die nodig hebben. Zodat ze leren hun leven in eigen hand te nemen, in plaats van te vertrouwen op anderen voor hun oplossingen.

Budgetcoach

Zoals eerder te lezen in dit artikel is een budgetcoach is een professioneel die financiële problemen met cliënten aanpakt. Zij gaan ervoor zorg dragen dat mensen overzicht houden en hun geld beter uitgeven. Waardoor ze minder of niet meer in de schuld komen te zitten. In plaats daarvan stellen ze vragen om zo het probleem op te lossen. De professionals van een budgetcoach werken preventief en adviserend, waardoor het veel gemakkelijker is om met moeilijke financiën om te gaan.

Een budgetcoach wordt meestal ingezet voor een traject van twee tot tien sessies welke worden betaald door de cliënt.

Schuldhulpverlener

Een schuldhulpverlener gaat een stapje verder dan een budgetcoach. Een schuldhulpverlener is een onafhankelijke schuldhulpverlener die mensen helpt met hun schulden. Hij neemt zijn klanten zaken uit handen en heeft een adviserende en uitvoerende rol. Hij lost problematische schulden op door middel van schuldsanering. Dit doet de schuldhulpverlener door maatregelen te nemen om de inkomsten te verhogen en de uitgaven te verlagen. Daarnaast wordt een derde rekening geopend waarop alle inkomsten worden gestort. Er zijn veel verschillende soorten schuldhulpprogramma's beschikbaar voor verschillende soorten schulden.

Een schuldhulpverlening duurt gemiddeld minimaal 3 jaar en heeft een grote impact op de cliënten. Bijkomend voordeel hierbij is wel dat men na dit traject schuldenvrij zijn. Schuldhulpverlening hoeven niet betaald te worden door cliënten in tegenstelling tot de budgetcoach.

Bewindvoerder

Een bewindvoerder verzorgt de gehele financiële administratie en treft betalingsregelingen met schuldeisers. Hij kan bijvoorbeeld de belangen behartigen van iemand met een lichamelijke of geestelijke handicap, iemand met verslavingsproblemen of iemand die niet voor zichzelf kan zorgen.

Veel gestelde vragen over de budgetcoach opleiding

Wat heb ik nodig voor de opleiding?
Voor de opleiding Budgetcoach is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel wordt er een HBO-werk- en denkniveau vereist.
Wat zijn de kosten van de budgetcoach opleiding?
De kosten van de budgetcoach opleiding variëren afhankelijk van waar je de opleiding gaat volgen. Voor een thuisstudie betaal je gemiddeld €175 tot €800, een klassikale opleiding kost tussen de €800 en €2200. Het examengeld komt er vaak nog apart bovenop. Bij sommige opleidingsinstituten krijg je korting wanneer je het lesgeld in één keer betaalt.
Wat zijn de voordelen van een budgetcoach opleiding?
De voordelen van een budgetcoach opleiding zijn:
  1. Helpt bij het maken van een goede inschatting van de financiële situatie van de huurder;
  2. Geeft je de juiste kennis om huurders te helpen;
  3. Geeft je een overzichtelijk beeld van de financiële status van de huurder;
  4. Voorkomt huisuitzettingen door een vroegtijdige inzet van een budgetcoach;
  5. Doe je doelstelling is om huurder te huisvesten en niet om te ontruimen;
  6. Creëert een structurele oplossing voor de huurder;
  7. Geeft de huurder rust door middel van een goede betalingsregeling;
  8. Vermindert de kans op een huisuitzetting met 88%.
Wat zijn de mogelijkheden voor begeleiding tijdens de budgetcoach opleiding?
De online leeromgeving biedt een leerplan, leertaken, oefenopdrachten, extra uitleg en video’s waardoor je het overzicht houdt en je planning haalt. Daarnaast kun je contact leggen met docenten en medestudenten en verschillende online studietools gebruiken om nog effectiever te leren. Ook kun je online hoorcolleges volgen, deelnemen aan live webcolleges of terecht bij je docent voor extra hulp. De mogelijkheden voor begeleiding tijdens de budgetcoach opleiding zijn dus: leerplan, leertaken, oefenopdrachten, extra uitleg, video’s, contact met docenten en medestudenten, online studietools, online hoorcolleges, live webcolleges en begeleiding van je docent.
Wat is het verschil tussen budgetcoach en schuldhulpverlener?
Het belangrijkste verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpverlener is dat een schuldhulpverlener de financiën van de persoon beheert, terwijl een budgetcoach dit niet doet. Een budgetcoach werkt preventief door middel van begeleiding, om zo te voorkomen dat er een schuldhulpverleningstraject gestart moet worden. Een budgetcoach helpt de persoon om weer inzicht en overzicht te krijgen in de financiën, waardoor de persoon een stressvrije, gezonde financiële huishouding kan hebben.

Budgetcoach opleidingen en cursussen

Er zijn verschillende aanbieders die een online opleiding of cursus tot budgetcoach aanbieden. Hieronder hebben wij de populairste op een rijtje gezet.
Budgetcoach NHA

Budgetcoach NHA

Kies voor de cursus Budgetcoach. Na deze opleiding kijk je als budgetcoach met een scherp oog naar de inkomsten en uitgaven van jouw cliënten en help je hen waar mogelijk.
budgetcoach, psychologie-en-coaching
Budgetcoach NTI

Budgetcoach NTI

Vind je het belangrijk om de administratie tiptop in orde te hebben en wil je anderen daar graag bij helpen?

administratie, budgetcoach, psychologie-en-coaching
6maanden
Professioneel budgetcoach NTI

Professioneel budgetcoach NTI

Wil jij professioneel aan de slag als budgetcoach met een eigen bedrijf?

budgetcoach, financieel, psychologie-en-coaching
12-maanden
HBO-programma Online schuldhulpverlening NTI

HBO-programma Online schuldhulpverlening NTI

De vraag naar financiële hulp neemt steeds meer toe.

budgetcoach, onderwijs-pedagogiek, psychologie-en-coaching
8-maanden

2.279,60

Meer informatie 
Budgetcoach Laudius

Budgetcoach Laudius

Jeuken jouw handen wanneer je dit soort situaties ziet: betalen op afbetaling, leningen afsluiten voor onverstandige uitgaven, geen geld voor boodschappen, maar wel een enorme televisie in de woonkamer?
psychologie-en-coaching, budgetcoach
8-maanden
Budgetcoach

Budgetcoach

Kun je goed met geld omgaan? Wil je bedrijven en particulieren helpen hun geldzaken tip top in orde te krijgen? Word die topper en tackel als Budgetcoach allerlei financiële problemen

budgetcoach, psychologie-en-coaching, zorg-hulpverlening

Geef een reactie

graduation-hatchevron-down