Dierenartsassistent opleiding - Alle informatie die je nodig hebt

Ben jij altijd al geïnteresseerd geweest in dieren en de verzorging hiervan? Is dr. Pol je grote voorbeeld en staan dieren bij jou hoger in het vaandel dan mensen? Dan is een dierenartsassistent opleiding misschien wel wat voor jou. Er zijn twee verschillende soorten opleidingen voor dierenartsassistent. In dit artikel wil ik je graag meer informatie geven over de verschillen. Ook geef ik je een inzicht in de verschillende opleidingen die er zijn. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte over de mogelijkheden van deze opleidingen. Wellicht zet jij misschien wel de eerste stap richting jouw nieuwe carrière als dierenartsassistent. De opleidingen worden gegeven op MBO niveau 4 en kunnen gevolgd worden als thuisstudie, avondopleiding of klassikaal.


Wil je graag direct alle dierenartsassistent opleidingen bekijken? Bekijk dan onze categorie pagina dierenartsassistent.

Cursus Creatief schrijven

Wat is het verschil dierenartsassistent en paraveterinair?

Je zult vast denken dat een dierenartsassistent gewoon een assistent is, maar er zit een degelijk verschil in de soorten opleidingen. Zo zijn er namelijk twee. Je hebt namelijk een opleiding tot, ik noem het maar, normaal dierenartsassistent en heb je een opleiding tot dierenartsassistent paraveterinair. De laatste klinkt gelijk al wat luxer en hier komt dus ook wat meer bij kijken. In beide gevallen help je de dierenarts met allerlei soorten baliewerkzaamheden en help je bij operaties. Over alle werkzaamheden zal ik per opleiding later meer vertellen. 
Het grootste verschil tussen de twee functies, is dat een dierenarts paraveterinair zelf ook handelingen mag uitoefenen bij een operatie. Terwijl een normale dierenartsassistent hier niet bevoegd voor is. Hoe je het ook wendt of keert, een dierenartsassistent is altijd de rechterhand van een dierenarts, maar de een mag net wat meer dan de ander.

Dierenartsassistent opleiding

Om te beginnen wil ik je graag eerst meer vertellen over de opleiding dierenartsassistent. Voordat je aan een opleiding begint is het natuurlijk wel zo belangrijk om te weten wat je precies te wachten staan. Ook moet je zeker weten of deze opleiding daadwerkelijk bij jou past. Vaak heb je namelijk een idee van een beroep. Maar weet je niet hoe je dat beroep daadwerkelijk kunt worden. Daarom leg ik je allereerst graag uit wat de werkzaamheden van een dierenartsassistent zijn. Daarna niet onbelangrijk wat je hiermee precies kunt verdienen. Tot slot leg ik verschillende opleidingsopties aan je voor.

Wat doet een dierenartsassistent?

Een dierenartsassistent werkt als ondersteuning van de dierenarts. Als dierenartsassistent heb je verschillende taken binnen een dierenkliniek. Zo verricht je vooral balie-werkzaamheden en heb je veel contact met de eigenaren van de dieren. Daarnaast help je de dierenarts bij operaties door bijvoorbeeld de verschillende instrumenten klaar te leggen. Hiervoor moet je veel kennis hebben van instrumentenleer en hygiëne. Tijdens de operatie geeft de assistent de instrumenten aan de dierenarts. Je bent dus echt de rechterhand van de dierenarts. Onmisbaar kun je wel stellen. 
Ook tijdens spreekuren en controles helpt een dierenartsassistent de dierenarts met bijvoorbeeld het vasthouden van de dieren. Mochten er dieren ter observatie moeten verblijven bij de dierenarts, dan kan de assistent helpen met het voeren en verzorgen van de dieren. Ervaring met dieren is natuurlijk wel een pré, maar je kunt ook als géén ervaring aan de slag.

Wat verdient een dierenartsassistent?

Als je kiest voor een beroep als dierenartsassistent is het wel zo belangrijk om te weten wat dit zoal verdient. Het salaris van een dierenartsassistent begint rond de 1815 euro per maand. Naar mate je meer ervaring op doet, zal je hierin natuurlijk blijven groeien. Kortom het salaris heeft veel te maken met het soort diploma dat de assistent heeft en welke werkzaamheden je mag verrichten.

Hoe word je dierenartsassistent? 

Je kunt dierenartsassistent worden door een opleiding hiertoe te volgen. Er worden daarvoor verschillende opleidingen aangeboden met allemaal net een andere samenstelling en diploma. Daarnaast zijn er korte opleidingen te volgen, mocht je niet zoveel tijd kwijt willen zijn aan een opleiding. De meeste opleidingen kun je volgen in verschillende vormen zoals thuisstudie, avondopleiding of klassikaal. Hieronder zijn de opleidingen tot dierenartsassistent en dierverzorger te vinden.

Opleiding dierenartsassistent NHA

Met een basisopleiding kun je je binnen een korte tijd opleiden tot een paraveterinair dierenartsassistent. Met deze thuisstudie van NTI leer je binnen 9 maanden over het welzijn en de verzorging van dieren, leer je over de biologie, maar krijg je ook vakken zoals wet- en regelgeving en hygiëne. De kosten voor de korte basisopleiding zijn 906,84 euro. De schoolboeken zitten hierbij inbegrepen. Na het volgen van deze opleiding ontvang je een diploma van het NTI Mbo-college. Hiermee kun je een start maken in jouw carrière als dierenartsassistent paraveterinair. Deze mbo-opleiding wordt gegeven op niveau 4, maar hier is geen specifieke vooropleiding voor nodig. Je kunt je dus altijd hiervoor aanmelden.
Dierenartsassistent NHA

Dierenartsassistent NHA

Je leert veel over zorg voor dieren, je hebt contact met hun baasjes en verzorgt de administratie.
nha-opleidingen
12-maanden

449,00

Meer informatie

MBO-basisopleiding Dierenartsassistent en dierverzorger

De Leidse Onderwijsinstelling biedt twee verschillende manieren aan om jou op te leiden tot dierenartsassistent en dierverzorger. Dit kan zowel klassikaal voor 1076,70 euro of als thuisstudie voor 690 euro. Bij deze opleidingen leer je de basiskennis voor een echte dierenartsassistent. Je krijgt lessen over huisvesting van dieren, anatomie, dieren-EHBO en het voeren en verzorgen van dieren. Bij deze opleiding krijg je ook een praktijk dag dieren-EHBO, zodat je dit goed kunt oefenen. Beide opleidingen zijn binnen een half jaar te halen en hiermee ontvang je een LOI-diploma. Om deze opleidingen te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding nodig.

Dierenartsassistent Thuisstudie

Voor een korte opleiding tot dierenartsassistent kun je gaan voor de thuisstudie van De Ondernemersschool NHOC. Met deze opleiding leer je binnen 3 tot 6 maanden de belangrijkste assets van het vak. Je krijgt onder andere les over dierenpsychologie, radiologie en echografie en efficiënt consultatiegegevens verzamelen. Ook leer je over de correcte voeding van dieren en hoe je een correcte administratie en facturen opstelt. 

Kortom, je kunt met deze opleiding een goede start maken als baliemedewerker in een dierenpraktijk of als medewerker van een dierenambulance. Deze cursus tot dierenartsassistent heeft geen specifieke toelatingseisen en kun je al voor een bedrag van 349 euro volgen. Mocht je graag praktijk willen opdoen, dan kun je ervoor kiezen om stage te lopen. Dit is verder niet verplicht.
Dierenartsassistent

Dierenartsassistent

  Werken met puppy's, kittens, maar ook oudere dieren, zieke dieren én hun baasjes? Droomde jij daar als kind al van? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent  

349,00

Meer informatie

Wat zijn de vervolgopleidingen of welk beroep kan ik gaan uitoefenen?

Na het volgen van deze opleidingen kun je aan de slag gaan als dierverzorger bij een dierenartspraktijk. Of je kunt ervoor kiezen om als als medewerker van een dierenambulance werken. Daarnaast kun je een vervolgopleiding doen tot paraveterinair dierenartsassistent. Waarbij je voor sommige vakken vrijstelling zult krijgen.

Dierenartsassistent paraveterinair opleiding

Mocht je gelijk willen starten aan een opleiding tot dierenartsassistent paraveterinair, dan kan dat natuurlijk ook. Je weet namelijk al wat het verschil is tussen de twee soorten assistenten. Een paraveterinair mag namelijk veel meer handelingen verrichten. Ook hier zijn verschillende salarissen en opleidingen voor te vinden.

Wat doet een dierenartsassistent paraveterinair?

Als paraveterinair ben je meer bevoegd dan een normale dierenartsassistent. Vooral bij operaties mag je meer zelf doen. Zo mag je een dier bijvoorbeeld voorbereiden op een operatie door het te opereren gebied te scheren, geven van de juiste medicatie en het maken van röntgenfoto's. Daarnaast heb je als paraveterinair ook baliewerkzaamheden zoals een dierenartsassistent.

Wat verdient een dierenartsassistent paraveterinair?

Bij de normale dierenartsassistent heb je al kunnen zien dat het loon veel te maken heeft met de werkzaamheden en het diploma. Vanzelfsprekend ligt het salaris van een paraveterinair een stuk hoger. Dit kan zelf oplopen tot 3073 euro per maand. Hoe meer jaren werkervaring je hebt, hoe meer je kunt verdienen.

Hoe word je dierenartsassistent paraveterinair?

Ook voor het beroep als paraveterinair zijn er verschillende opleidingen die gevolgd kunnen worden. Zowel thuisstudies, avondopleidingen als klassikale studies. Voor elke prijscategorie is er wel een opleiding te vinden. Hieronder lees je welke paraveterinaire opleidingen er worden aangeboden. 

MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair NTI

Met een basisopleiding kun je je binnen een korte tijd opleiden tot een paraveterinair dierenartsassistent. Met deze thuisstudie van NTI leer je binnen 9 maanden over het welzijn en de verzorging van dieren, leer je over de biologie, maar krijg je ook vakken zoals wet- en regelgeving en hygiëne. De kosten voor de korte basisopleiding zijn 906,84 euro. De schoolboeken zitten hierbij inbegrepen. 

Na het volgen van deze opleiding ontvang je een diploma van het NTI Mbo-college. Hiermee kun je een start maken in jouw carrière als dierenartsassistent paraveterinair. Deze mbo-opleiding wordt gegeven op niveau 4, maar hier is geen specifieke vooropleiding voor nodig. Je kunt je dus altijd hiervoor aanmelden.
MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair NTI

MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair NTI

Ben jij op zoek naar een beroep waarin de zorg voor dieren centraal staat?
nti
6maanden

1.139,70

Meer informatie

MBO Dierenartsassistent paraveterinair LOI

Via LOI zijn er verschillende mogelijkheden om je op te leiden tot dierenartsassistent paraveterinair. Dit kan zowel via een thuisstudie van 2612,24 euro en via een klassikale studie voor 5490,45 euro. Bij de thuisstudie kun je volledig studeren op eigen tempo en de huiswerkopdrachten maken via de online leeromgeving. Bij de klassikale versie krijg je les van docenten op locatie en via een virtual classroom. Hierdoor heb je meer begeleiding en uitleg dan bij de volledige thuisstudie. 

Beide opleidingen zijn binnen 27 maanden te halen, maar je mag hier langer of korter over doen. Tijdens deze studie van LOI leer je onder andere alles wat je moet weten over anatomie, fysiologie en pathologie. Ook leer je over infectieziekten, hygiëne en instrumentenleer. Als paraveterinair leer je bij deze opleiding ook hoe je de dierenarts kunt assisteren tijdens operaties. Ook is een praktijkstage bij deze opleidingen verplicht.

Na het behalen van jouw erkende mbo-niveau 4 diploma kun jij aan de slag gaan als paraveterinair bij een dierenkliniek. Voor deze opleidingen moet je minimaal 18 jaar zijn en minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo hebben of een vmbo-diploma hebben behaald.

Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair LOI

Mocht de opleiding van LOI tot dierenartsassistent paraveterinair jou iets lijken, maar duurt dit je toch iets te lang, dan kun je ook kiezen voor de korte opleiding. In deze opleiding leer je over de huisvesting van dieren, kun je gezonde en zieke dieren herkennen, leer je van alles over hygiëne, verdoving en het assisteren van de dierenarts. Dit LOI-diploma kun je binnen 19 maanden behalen. 

Deze opleiding is zowel klassikaal voor 4293,05 euro te volgen, of als thuisstudie voor 1995 euro. Beide opleidingen hebben dezelfde inhoud en bevatten enkele praktijkdagen. Bij de klassikale versie krijg je les op locatie en via een virtual classroom. Ook voor deze opleidingen zijn geen specifieke toelatingseisen.

Wat zijn de vervolgopleidingen of welk beroep kan ik gaan uitoefenen?

Na het volgen van een opleiding tot paraveterinair dierenartsassistent gaan de meeste aan de slag in een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Hierbij geef je ondersteuning aan de dierenarts en help je met diverse operaties. Daarnaast help je klanten en geef je voorlichting over producten en behandelingen. 

Ook kun je ervoor kiezen om als medewerker in de dierenambulance te gaan werken. Hierbij ondersteun het dierenambulance team met het helpen van hulpbehoevende dieren waarvoor een melding is gedaan.

Populaire opleidingen dierenartsassistent in een overzicht:

Er zijn een aantal opleidingen voorbij gekomen in dit artikel. Hieronder zie je een handig overzicht van al deze cursussen en opleidingen dierenartsassistent.
MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair NTI

MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair NTI

Ben jij op zoek naar een beroep waarin de zorg voor dieren centraal staat?
dieren, dierenartsassistent, dierenartsassistent-paraveterinair, zorg-hulpverlening
6maanden

1.139,70

Meer informatie 
Dierenartsassistent

Dierenartsassistent

  Werken met puppy's, kittens, maar ook oudere dieren, zieke dieren én hun baasjes? Droomde jij daar als kind al van? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent  
dieren, dierenartsassistent, zorg-hulpverlening
Dierenartsassistent NHA

Dierenartsassistent NHA

Je leert veel over zorg voor dieren, je hebt contact met hun baasjes en verzorgt de administratie.
dieren, dierenartsassistent, zorg-hulpverlening
12-maanden

Geef een reactie