Op zoek naar een leuke opleiding in de zorg?

Het zal niemand ontgaan zijn, ons land staat op dit moment stil door het coronavirus. Veel mensen zitten op dit moment thuis zonder werk. Dit betekent overigens niet dat er nergens meer gewerkt wordt. Eén sector draait op dit moment op volle toeren. We hebben het natuurlijk over de gezondheidszorg. Door de enorme vraag aan personeel binnen de zorg zijn er op dit moment veel mensen die van baan willen switchen. Het volgen van een opleiding tot de zorg is dé keuze om te maken om deze switch mogelijk te maken. Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met het volgen van een opleiding of cursus voor een baan in de zorg hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Door dit goed door te nemen kom je niet meer voor verrassingen te staan!

Cursus Creatief schrijven

Het belang van de gezondheidszorg – veel vraag naar personeel

Voordat we ingaan op de meest gekozen soort opleidingen en cursussen in de zorg is het handig om even kort stil te staan bij de vraag naar nieuw personeel. De coronacrisis heeft laten zien dat het tekort aan personeel op dit moment ontzettend hoog is. Met name op de IC afdeling is er veel vraag naar zorgvervelend personeel. Ook naast de IC afdelingen is er een tekort aan personeel binnen de zorg. Zo is er al jaren een tekort aan verpleegpersoneel. Deze tekorten hebben ervoor gezorgd dat de huidige werknemers in de zorg te maken krijgen met een flinke werkdruk. Zoals je op de onderstaande grafiek kunt zien zijn er verschillende oorzaken voor deze hogere werkdruk (op basis van cijfers WNL en CBS)

De werkdruk zorgt ervoor dat sommige mensen de zorg verlaten en op zoek gaan naar een andere baan. Tenzij er meer mensen bijkomen zal er in de toekomst een groot tekort ontstaan. Nu er door veel partijen in de Tweede kamer gesproken wordt over mogelijke loonsverhogingen in de zorgsector is het geen verkeerd idee om zelf ook de overstap te maken richting een nieuwe uitdaging.

Bekende opleidingen voor in de zorg

Als je op zoek bent naar een opleiding of cursus voor in de zorg dan zijn er nogal wat opties om voor te kiezen. Deze verscheidenheid brengt met zich mee dat je voor jezelf jouw prioriteiten op een rijtje zou moeten zetten. Om je enigszins op weg te helpen hebben we hieronder een paar relevante cursussen en opleidingen onder elkaar gezet. Door te kiezen voor een van deze opties bereid je je optimaal voor op een baan in de gezondheidzorg:

Een opleiding tot verpleegkunde de meest gekozen soort opleiding is nog altijd de opleiding tot verpleegkundige. Deze opleiding is te volgen in zowel een MBO als een HBO niveau. Door de enorme vraag aan personeel is het na het volgen van de opleiding vrij eenvoudig om aan een baan te komen. De lengte van de opleiding tot verpleegkunde is afhankelijk van het niveau wat je graag wilt behalen. Vaak duurt een opleiding tussen de 2,5 en 4 jaar in totaal.


Een opleiding tot zorg coördinator het kan zijn dat je graag in de zorg wilt werken maar dat je niet aan de frontlinie wilt staan. In dit geval is het mogelijk om te kiezen voor een opleiding tot zorg coördinator. Deze studie van MBO niveau biedt jou de kans om te werken binnen het management van het ziekenhuis. Middels deze opleiding ben je in staat om de zorg goed te kunnen helpen. Een baan als zorg coördinator weet de theorie en de praktijk op een prettige wijze bij elkaar te brengen.


Een cursus tot mantelverzorger indien je graag in de gezondheidszorg wilt werken maar het liefst in contact komt met ouderen dan is een cursus tot mantelzorger een interessante optie. Deze cursus duurt vaak 6 maanden. Na afloop krijg je een instituutsdiploma. Een baan als mantelzorger is door de vergrijzing in ons land ook erg populair. Met name nu er sprake is van een tekort in veel tehuizen kan je na afloop van deze cursus erg snel aan het werk.

Welke aanbieders van cursussen zijn er?

Indien je na hebt gedacht over de vraag welke cursus of opleiding je graag wilt volgen dan is het tijd om te kijken naar de aanbieder die je hiervoor kiest. Er zijn op dit moment verschillende aanbieders te vinden waar je terecht kunt voor het volgen van een cursus of opleiding voor in de zorg. De meeste bekende aanbieders van dit moment zijn nog altijd LOI en NTI. Deze aanbieders hebben een groot scala aan opleidingen om voor te kiezen. Deze opleidingen variëren van WO tot aan MBO niveau. Naast de grote aanbieders zijn er ook enkele kleinere aanbieders te vinden. Laudius is hier een mooi voorbeeld van.

Thuis leren vs. praktijk onderwijs

De komst van het internet heeft het mogelijk gemaakt om eenvoudig een studie van thuis uit te volgen. Voor sommige opleidingen en cursussen in de gezondheidszorg is het dan ook mogelijk om de studie volledig van huis uit de doen. Hiervoor dien je alleen maar over een laptop of computer en een internet verbinding te beschikken. Dit is echter niet voor alle opleidingen mogelijk. Voor sommige opleidingen, zoals bijvoorbeeld aan baan als verpleegkundige, is het noodzakelijk om praktijkonderwijs te volgen. Je moet namelijk weten wat er voor nodig is om mensen in het ziekenhuis te helpen, dit kan je alleen door te oefenen. Controleer daarom altijd even bij elke studie op wat voor manier er onderwijs wordt gegeven.

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel meer te weten bent gekomen over het volgen van een opleiding of cursus voor een baan in de zorg. Dankzij ons overzicht ben jij ook in staat om een nieuwe weg in te slaan. Voor je het weet heb je zelf een leuke baan in een ziekenhuis of zorginstelling bij jou in de buurt!

Populaire opleidingen en cursussen in de zorg:

Medisch Secretaresse NHA

Medisch Secretaresse NHA

Word een duizendpoot met een representatieve functie in de medische wereld.
gezondheid-wellness-vitaliteit, medisch-secretaresse, secretariaat, zorg, zorg-hulpverlening
12-maanden
MBO Basisopleiding Verpleegkundige Klassikaal NTI

MBO Basisopleiding Verpleegkundige Klassikaal NTI

Tijdens de mbo basisopleiding Verpleegkundige volg je een aantal vakken uit de volledige mbo-opleiding Verpleegkundige en kom je erachter of dit vakgebied iets voor jou is.

verpleegkunde, zorg, zorg-hulpverlening
8-maanden

3.199,60

Meer informatie 
Medische Terminologie NTI

Medische Terminologie NTI

Heb je een passie voor de medische wereld?

verpleegkunde, zorg, zorg-hulpverlening
6maanden
Medisch Secretaresse Laudius

Medisch Secretaresse Laudius

Als medisch secretaresse ondersteun je een arts of specialist.
medisch-secretaresse, persoonlijke-effectiviteit, secretariaat, zorg, zorg-hulpverlening
12-maanden
MBO Doktersassistent NTI

MBO Doktersassistent NTI

Lijkt het je leuk om een huisarts of medisch specialist te assisteren?

zorg, zorg-hulpverlening
24-maanden

2.758,80

Meer informatie 
Mantelzorg NHA

Mantelzorg NHA

Zorg jij voor een naaste? Volg de cursus Mantelzorg
gezondheid-wellness-vitaliteit, mantelzorg, zorg, zorg-hulpverlening

Geef een reactie