Boekhouder of accountant worden? Bekijk de mogelijkheden met de praktijkdiploma boekhouder opleiding (PDB)

Heb jij altijd je zaakjes netjes op orde en ben je daarnaast ook nog eens goed met cijfers? Dan is een praktijkopleiding boekhouden misschien iets voor jou. Niet alleen voor beginners zonder ervaring, maar ook voor professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging is boekhouden misschien wel een optie. De boekhouders job klinkt misschien ouderwets, alleen niets is minder waar. 

Vaak wordt het vergeleken met een accountant, maar er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee beroepen. Wil je daarom graag weten of een praktijkdiploma boekhouden voor jou in het verschiet ligt, lees dan dit artikel goed door voor een uitgebreide uitleg.

Boekhouder opleiding

Wat doet een boekhouder?

Mocht je nog helemaal geen ervaring hebben met boekhouden en ook eigenlijk niet weten wat dit precies inhoudt, dan is het natuurlijk wel zo fijn om bij het begin te beginnen, want wat is boekhouden nu precies? Boekhouden is simpel gezegd het verwerken van financiële administratie. Dit kan van jezelf zijn, maar ook van een bedrijf. Wanneer er binnen een bedrijf wordt gesproken over de boekhouding, dan gaat dit meestal over het maken en verwerken van facturen, maar bijvoorbeeld ook over het doen van belastingaangifte. 
Voor particulieren is het doen van aangifte redelijk makkelijk en snel gedaan, maar op bedrijfsvlak komt er wat meer om de hoek kijken. Daarom is het voor ondernemers dan ook handig om hier een gespecialiseerd iemand voor in te schakelen en dat is dus een boekhouder. 
De taken van een boekhouder zijn afhankelijk wat van hem wordt gevraagd. Zo kan een boekhouder, zoals eerder genoemd, de facturen verwerken, maar ook rekeningen betalen. Immers is het uiteindelijke doel van het werk als boekhouder overzicht houden. Overzicht hebben op je financiële gegevens is als bedrijf enorm belangrijk. Als je dit niet voor elkaar hebt betekent het vaak niet veel goeds. Achterstallige betalingen, verkeerde aangiftes, noem maar op. Daar zit niemand op te wachten.

Wat verdient een boekhouder?

Voordat je met een praktijkopleiding boekhouden begint, wil je natuurlijk wel weten wat dit elke maand zal opleveren. Ook dit heeft te maken met de taken die een boekhouder uitvoert. Hoe meer taken of hoe moeilijker de taken zijn bepaald voor een groot deel het salaris. Als je als boekhouder in loondienst bij een bedrijf werkt kun je bruto ongeveer 3250 euro per maand verdienen. Heb je net jouw praktijkdiploma boekhouden gehaald en ga je voor het eerst aan de slag bij een bedrijf, dan begin je meestal met een bruto salaris van 2500 euro in de maand.
Ervaring heeft redelijk grote invloed op het salaris van een boekhouder. Als beginner met 0 tot 3 jaar ervaring verdien je gemiddeld tussen de 2300 en 2650 euro bruto per maand. Bij een ervaring tussen de 3 en 5 jaar zit je al snel op een salaris van 2650 tot 2850 euro bruto. Bij een gemiddelde werkweek van 40 uur komt dit neer op een loon van ongeveer 20 euro per uur. Stukje bij beetje klim je hoger op de financiële ladder. Bij een ervaring van meer dan 15 jaar, kun je uiteindelijk uitkomen op een bruto maandsalaris van 3600 euro. Let op, dit zijn allemaal gemiddelden. Hier kan dus enig verschil of uitschieters tussen zitten. Dat laatste zou natuurlijk altijd mooi meegenomen zijn.
Zoals ik hierboven al aangaf is het salaris van een boekhouder in de meeste gevallen afhankelijk van de taken die hij uitvoert en het aantal jaar ervaring. Ben je als boekhouder bijvoorbeeld in dienst bij een bedrijf en doe je daar de volledige administratie. Waaronder dus ook de jaaropgaven en belasting, dan kun je al op een relatief hoog maandsalaris uitkomen.

Hoe word ik een boekhouder?

Dan de belangrijke vraag; hoe word ik een boekhouder? Eigenlijk mag iedereen die van boekhouden zijn werk heeft gemaakt zichzelf een boekhouder noemen, maar een daadwerkelijk praktijkdiploma kunnen laten zien is altijd beter. 
Hieronder wil ik je graag een paar opties geven voor verschillende praktijkopleidingen boekhouden. Al deze praktijkopleidingen hebben verschillende opties, kosten en kwaliteiten. Dat er iets voor je tussen zit is dus heel waarschijnlijk. Laten we beginnen.

NTI Praktijkdiploma boekhouden(PDB)

Praktijkdiploma boekhouden wordt ook wel afgekort tot PDB. Tijdens deze opleiding van NTI volg je de modules Financiële administratie, Kostprijscalculatie, Periodeafsluiting en bedrijfseconomie. Binnen een jaar ben je goed voorbereidt op het officiële examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Zodra je al deze modules hebt gehaald, ontvang je het welverdiende diploma ‘Financial and Cost Accounting”. Hiermee kun je zelfstandig aan de slag met boekhouden.
Tijdens deze opleiding komen verschillende modules aan bod, waarvan ik er eerder al een aantal van heb benoemd. Deze modules zijn weer onderverdeeld in meerdere vakken, waaronder:
- Aandelen en obligaties
- Ondernemingsvormen
- Indexcijfers
- Berekeningen met betrekking tot kosten
- Kostprijzen en verkoopprijzen
- Mutaties journaliseren in verband met kosten
- Voorzieningen en vreemd vermogen
- Berekeningen en mutaties journaliseren in verband met inkoop en verkoop
Dit is een opleiding die gemakkelijk te combineren is met een eventuele andere baan, want dit is namelijk een thuisstudie. Deze thuisstudie duurt ongeveer 9 maanden.
Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) NTI

Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) NTI

Wil je graag aan de slag als boekhouder?
nti
9-maanden

494,55

Meer informatie

Laudius cursus Praktijkdiploma Boekhouden

Bij de cursus Praktijkdiploma Boekhouden van Laudius leer je alles wat je moet weten om jouw diploma te halen. Dit is één van de meest gevraagde diploma’s op financieel-administratief gebied.  Met de cursus Praktijkdiploma Boekhouden leer je niet alleen de fijne kneepjes van boekhouding kennen, maar verdiep je je ook in de financiële gegevens en prijsberekeningen van een bedrijf. Op deze manier kun je goed van start als boekhouder met een brede basiskennis. Deze kennis zal ik de loop van je carrière goed van pas komen.
In deze cursus komen drie verschillende modules aanbod. Bij een volledige afronding hiervan heb je een officieel erkend certificaat op MBO-niveau 4 niveau behaald. De modules die uitgebreid worden behandeld zijn:
- Bedrijfsadministratie niveau 4
- Kostencalculatie niveau 4
- Financiering niveau 4
Voor het volgen van deze 6 maanden durende cursus heb je geen vooropleiding nodig. Op ieder moment van het jaar kan deze cursus boekhouden gestart worden. Ook dit kan gemakkelijk vanuit je vertrouwde thuisomgeving gedaan worden.
Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Laudius

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Laudius

In deze erkende boekhoudcursus voor het officiële Associatie diploma doe je alle kennis op die een moderne boekhouder in zijn bagage moet hebben.
laudius
6maanden

449,00

Meer informatie

NHA opleiding Praktijkdiploma Boekhouden

Ook NHA biedt een opleiding aan die je klaarstoomt tot boekhouder. Deze opleiding richt zich net zoals de eerder besproken opleidingen op dezelfde modules. Heb je nog geen vooropleiding of ben je juist al aan het werk in dit vakgebied? In beide gevallen is deze praktijkopleiding geschikt om meer ervaring en kennis op te doen van het vak boekhouden. 
Het officieel erkende PDB-diploma wordt in bijna elke advertentie wel gevraagd. Met deze cursus op mbo-niveau kun je aantonen dat jij over alle kennis beschikt die ze nodig hebben. De kans op een baan als administratief medewerker of boekhouder wordt hiermee des te groter.
Het voordeel van deze cursus is dat hier dus geen specifieke vooropleiding aan vooraf hoeft te zijn gegaan, al is een interesse in cijfers natuurlijk wel handig. Deze praktijkopleiding is binnen 6 maanden af te sluiten. Dit is gebaseerd op 6 uur studeren per week. Mocht je meer tijd hebben om te studeren, dan kun je de studieduur verkorten.
Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) NHA

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) NHA

Je wilt administratief medewerker worden? De cursus PDB is uitermate geschikt.
nha-opleidingen
1-maanden

279,00

Meer informatie

LOI Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

Met de praktijkopleiding boekhouden van LOI leer je om zelfstandig te kunnen boekhouden. Door middel van deze kennis kun je dit vervolgens toepassen bij kleine bedrijven of organisaties. Wanneer je het diploma hebt behaald kun je aan de slag als assistent accountant of administratief medewerker. Dit is het erkend en veelgevraagd Associatie-diploma.

Met deze thuisstudie van LOI kom je meer te weten over de volgende onderdelen:

  • Berekeningen maken
  • Boekingen verrichten ten behoeve van de financiële administratie van een handelsonderneming 
  • Kredietlimiet, kredietruimte, kredietbeperking en factoring
  • Bedrijfsresultaten en kostprijs
  • Kostprijs- en verkoopprijs berekeningen en berekeningen over productie- en verkoopresultaten
  • Agio
  • Aandelen

Deze thuisstudie heeft een studieduur van 10 maanden. Ook deze studie is in een kortere periode te behalen wanneer je meer tijd hebt om te studeren. Omdat het een thuisstudie is kun je hiermee starten wanneer dat jou uitkomt.

Ben je nu geen fan van een thuisstudie en heb je een stok achter de deur nodig? Dan biedt LOI deze studie namelijk ook aan in klassikale versie. Zo kun je indien mogelijk fysieke lessen volgen of de lessen volgen via een virtual classroom. Op deze manier kun je vanaf elke locatie toch nog jouw opleiding volgen met voldoende begeleiding. Ook deze PDB is af te ronden binnen 10 maanden. 

Denk je dat dit voor jou niet haalbaar is en heb je meer tijd nodig? Geen probleem. Met beide thuisstudies van LOI is er de mogelijkheid om de opleidingsduur twee keer te verlengen. Je behoudt hierbij het recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot de online campus waarin je de opleiding doorloopt.

Mogelijke vervolgopleiding boekhouden

Voor wie verder wil studeren, is de opleiding Bedrijfsadministratie (MBA), op niveau 5, een prima vervolgopleiding. Deze opleiding levert op haar beurt weer vrijstelling op bij veel volledige HBO-opleidingen.

Als je wilt specialiseren op het vlak van loonadministratie is de erkende opleiding Praktijkdiploma loonadministratie (PDL®) een goede keuze.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een aantal praktijkdiploma’s die te behalen vallen voor het vak boekhouden. Een thuisstudie geeft je voldoende ruimte om ook nog te blijven werken naast jouw studie. Dit kan de overstap een stuk gemakkelijker maken. Het werk van een boekhouder is heel divers en interessant. 
Je weet nu dat hoe meer ervaring en hoe meer werkzaamheden je verricht, hoe hoger het salaris zal zijn. Misschien vind jij na het volgen van een van deze opleidingen wel een organisatie die het beste bij jou past en kun je hier jaren ervaring opdoen. Succes!

Boekhouder opleiding: veel gestelde vragen:

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om boekhouder te worden?

Het beroep boekhouder heeft in Nederland geen beschermde status. Iedereen kan zich onder deze titel plaatsen als hij fulltime met de boekhouding bezig is en er zijn brood mee verdient. In het Nederlandse onderwijs is boekhouding een opleiding op mbo-niveau 4 of hbo-niveau bachelor. Sommige studies van boekhouding zijn te vinden in sommige programma's aan een universiteit en de ervaring begint meestal met een inleiding tot boekhouding. Hoger opgeleide boekhouders komen vaker in adviserende functies terecht en houden zich minder bezig met het uitvoerende boekhoudkundige werk.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding boekhouder?

Voor het volgen van de meeste opleidingen boekhouder, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel wordt er vaak een vooropleiding of werk- en denkniveau op HAVO/MBO 4-niveau gewenst. Voor specifieke details kan je het beste kijken bij de aanbieder van wie je de opleiding wilt gaan volgen.

Wat kan ik na afronding van de studie boekhouding?

Na het behalen van je diploma kun je ervoor kiezen om te gaan werken als boekhouder. Hierin heb je zelf de keuze of je dit als ZZP'er of in dienst bij een bedrijf gaat uitvoeren.

Wat kun je verdienen als boekhouder?

Het salaris hangt sterk af van de scholing en de ervaring van de boekhouder. Als starter begin je meestal rond de 2300 euro naar mate je meer ervaring opdoet zal dit salaris ook stijgen. Als ZZP'er worden tarieven van 45 - 125 euro per uur gerekend.

Hoe wordt je boekhouder?

Zoals eerder vermeld kan iedereen zich boekhouder noemen. Echter wordt het wel sterk aangeraden om een opleiding boekhouder te volgen. Het minimale wat wordt aangeraden is een opleiding MBO niveau 4 in de richting van administrateur. Indien je een HBO opleiding hebt gedaan is de specifieke richting niet vereist. Daarnaast moet je een opleiding Associatie Diploma Boekhouden en Moderne Bedrijfsadministratie hebben.

Alle opleidingen praktijkdiploma boekhouden (PDB) in 1 overzicht

Er zijn een aantal opleidingen, cursussen en trainingen omtrent boekhouder worden voorbij gekomen in dit artikel. Samengevat zie je hieronder zie je een handig overzicht van al deze opleidingen.
Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) NHA

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) NHA

Je wilt administratief medewerker worden? De cursus PDB is uitermate geschikt.
accountancy, administratie, boekhouden
Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) NTI

Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) NTI

Wil je graag aan de slag als boekhouder?
accountancy, administratie, boekhouden
9-maanden
Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Laudius

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Laudius

In deze erkende boekhoudcursus voor het officiële Associatie diploma doe je alle kennis op die een moderne boekhouder in zijn bagage moet hebben.
boekhouden, accountancy, administratie, financieel
6maanden

Geef een reactie