Makelaar worden? Bekijk de opleidingen en salarissen!

Heb jij interesse om makelaar te worden of assistent makelaar? Dan vertel ik je op deze pagina precies hoe je dat kunt worden.

Steeds meer mensen willen een huis kopen en steeds minder huizen komen beschikbaar. Als je een mooi huis wilt vinden voor jezelf doe je er vaak goed aan om een makelaar in te schakelen. Ook bij het verkopen van een woning, komt er vaak een makelaar aan te pas. Hij of zij helpt de klant bij het vervullen van woonwensen.

Er verschillende opleidingsmogelijkheden voor zowel het worden van assistent makelaar als voor makelaar. Lees daarom zeker verder.
Makelaar worden

Wat doet een makelaar?

Als je aan de slag wilt gaan als makelaar krijg je te maken met een heleboel werkzaamheden. De werkzaamheden die het meest voor zullen komen zijn vooral het in kaart brengen van de woonwens van klanten. Je helpt de klant bij het vinden van een nieuwe woning. Daarnaast help je de klant vervolgens ook met het selecteren van de juiste woningen en ga je vaak mee op bezichtigingen.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat jij juist betrokken bent bij de verkoop van een woning. In dat geval regel jij de bezichtigingen, zorg je ervoor dat mensen die de woning komen bezichtigen de juiste informatie krijgen en help je mee met het voorbereiden van de belangrijke documenten die komen kijken bij het kopen van een huis.

Wat is het verschil tussen een makelaar en assistent makelaar?

Als je aan de slag wilt gaan als makelaar, is het goed om te weten dat je daarvoor wettelijk geen diploma voor nodig hebt. Sinds 2001 is dat afgeschaft. Het beroep is namelijk een beschermd beroep in Nederland.

Wel is het natuurlijk een aanrader om een opleiding of cursus tot makelaar te volgen, omdat je wel flink wat theoretische kennis nodig hebt om het vak op de juiste manier te kunnen uitoefenen.

Indien je aan de slag wilt gaan kun je ervoor kiezen om als assistent makelaar aan de slag te gaan of om als makelaar te starten.

Kies je ervoor makelaar te worden, dan zijn je dagelijkse taken iets veelzijdiger dan wanneer je ervoor kiest om assistent makelaar te worden.

Als je ervoor kiest om assistent makelaar te worden, help je een andere makelaar vooral met de zaken rondom het kopen of verkopen van woningen. Vaak ligt er bij jou als assistent makelaar dan ook niet de verantwoordelijkheid, maar draag je die verantwoordelijkheid af.

Makelaar of taxateur?

Naast het vak makelaar is er ook nog de mogelijkheid om taxateur te worden. Hoewel de twee compleet verschillende beroepen zijn, is het wel even belangrijk om dit mee te nemen. Veel mensen denken namelijk dat een makelaar en taxateur hetzelfde is. Dit is zeker niet het geval. Als taxateur hou jij je vooral bezig met de waarde van een bepaalde woning.

Wat verdient een makelaar?

Wil je als makelaar aan de slag? Dan kun je daar best lekker aan verdienen. Een gemiddelde makelaar in Nederland verdient tussen de 2800 – 6000 euro per maand (2019). Wil je echter als assistent makelaar aan het werk? Dan ligt het salaris dat je zal ontvangen direct een stukje lager. Gemiddeld ligt dit dan tussen de 1900 – 2800 euro per maand (2019).

Hoeveel je precies gaat verdienen is helemaal afhankelijk van vooral waar je werkt, hoelang je al makelaar bent en ook in welke markt je verkoopt in sommige gevallen. Zo is gebleken dat een makelaar in het westen van Nederland vaak een hoger salaris verdient dan in het oosten. Dit heeft natuurlijk te maken met meerdere factoren.

Hoe word ik makelaar?

Nu je weet wat een makelaar allemaal doet en wat je kunt verdienen, is de kans groot dat jij enthousiast bent geworden. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen.

De beste methode om aan de slag te gaan als makelaar is door een HBO studie te volgen. Het is gebleken dat je met een HBO diploma makelaar veel meer kans hebt op een baan dan wanneer je als MBO’er solliciteert. Dat komt vooral omdat de opleiding op HBO niveau veel uitgebreider is dan die op het MBO.

Tijdens je opleiding leer je alles dat je moet weten over het vak. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheden om praktijkervaring op te doen. Zo kun je de geleerde kennis snel al in de praktijk brengen.

Na je opleiding is het vooral belangrijk om je aan te melden bij een van de twee registers. Dit is verplicht voor iedere makelaar.

De stichting VastgoedCert
De stichting Certificering voor VBO makelaars.

Je hebt deze certificering nodig om aan te kunnen tonen dat jij betrouwbaar bent en dat je de klanten vakkundig en professioneel kunt helpen.

Als je de mogelijkheid hebt om de HBO opleiding te volgen, raad ik je zeker aan om dat te doen.

De vraag is vooral of je aan de slag wilt gaan als assistent makelaar of als makelaar. Voor beide mogelijkheden hebben we een aantal cursussen en opleidingen beschreven.

Klaar met de opleiding?

Als je eenmaal je diploma hebt gehaald en je bent klaar om te gaan starten als makelaar. Dan heb je daarin meerdere mogelijkheden. Met de diploma kun op veel plekken terecht om te gaan werken. Je kunt ervoor kiezen om bij een makelaarskantoor te gaan werken, of bij een grote woningcorporatie. Ook is het mogelijk om bij vastgoedbeheerders te gaan werken, die een portefeuille van beleggingsobjecten hebben.

Als laatste heb je ook nog de mogelijkheid om je eigen makelaarskantoor te starten. Hiervoor heb je wel een eigen bedrijf nodig en schrijf je je in bij de kamer van koophandel.

Welke optie je ook kiest, de kans dat het vak zal blijven bestaan is enorm groot.

Altijd blijven leren

Als je eenmaal werkzaam bent als makelaar, is het wel belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de markt. Daarom moet je elk jaar diverse cursussen en trainingen volgen om goed op de hoogte te blijven. Daarmee ben je na het volgen van de opleiding nog niet helemaal klaar en zal je altijd blijven doorleren.

Ook in de praktijk zal je veel ervaring op doen en zal je merken dat hoe meer ervaring je hebt, hoe leuker en makkelijker het vak voor je zal worden.

Doorgroeimogelijkheden

Als je aan de slag gaat als assistent makelaar, heb je tijdens je carrière nog meer dan genoeg mogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar register makelaar – Taxateur (RM) of je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld commercieel vastgoed, agrarisch vastgoed en ethiek.

Hoe dan ook het is het vak een ontzettend veelzijdig beroep en je hoeft je geen zorgen te maken dat het beroep je snel zal gaan vervelen. Elke woning is anders en ook elke opdracht is geheel anders.

Opleiding tot makelaar volgen?

Na het lezen van deze pagina, is de kans groot dat jij nog enthousiaster bent geworden om te gaan starten met een opleiding of cursus tot makelaar. Er zijn een aantal mogelijkheden die je hebt om het te leren.

Je kunt ervoor kiezen om de opleiding geheel vanuit huis te volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om er echt voor naar school te gaan. Als je naar het reguliere onderwijs gaat, heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Dat is bij een thuisstudie vaak niet het geval. Wel zijn thuisstudie opleidingen vaan korter en goedkoper dan reguliere studies.

Het is goed om te weten dat je de meeste opleidingen en cursussen gewoon vanuit huis kunt volgen. Dat maakt het ook mogelijk dat je dit naast je huidige baan kunt doen. Wel is het belangrijk om te weten dat er een bepaalde minimum is aan de hoeveelheid uren dat je besteed aan je opdrachten.

Je kunt de opleiding tot (assistent) makelaar volgen bij:

- Laudius
- NHA
- LOI

Hoewel de opleiding op reguliere scholen vaak 4 jaar duurt, kun je dankzij de mogelijkheid tot studeren vanuit huis, de tijd dat de opleiding duurt flink verkorten. Als je kiest om een thuisstudie te doen, duurt de opleiding in de meeste gevallen maar 24 maanden. Ook krijg je bij het volgen van een thuisstudie de mogelijkheid om de opleiding op je eigen tempo af te ronden.

Als laatste is het goed om te weten dat een opleiding die je thuis volgt, vaak veel goedkoper is dan wanneer je kiest om daadwerkelijk naar school te gaan.

Het is dus een absolute aanrader om een thuisstudie te volgen. Wil jij dit direct leren? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met een van de opleidingen. Binnen twee jaar kun jij jezelf dan (assistent) makelaar noemen en wellicht werk jij dan na twee jaar als makelaar bij een makelaars kantoor, of start je uiteindelijk wel je eigen kantoor. Mogelijkheden zijn er genoeg.

Assistent Makelaar Wonen Laudius

Assistent Makelaar Wonen Laudius

Als assistent makelaar wonen heb je een afwisselende en uitdagende baan waarbij je zowel zelfstandig als met een gecertificeerd makelaar werkt.
laudius
9-maanden

539,00

Meer informatie
Makelaar Laudius

Makelaar Laudius

Makelaar is en blijft een ontzettend veelzijdig beroep.
laudius
20-maanden

799,00

Meer informatie
Assistent Makelaar Wonen NHA

Assistent Makelaar Wonen NHA

Haal in slechts 9 maanden jouw officieel erkende SVMNIVO diploma Assistent makelaar wonen.
nha-opleidingen
9-maanden

519,00

Meer informatie

Bekijk alle makelaar-opleidingen

> makelaar-opleidingen

Geef een reactie