Wil jij een opleiding binnen de alternatieve geneeswijzen volgen? Lees hier alle informatie

Steeds meer mensen willen een opleiding alternatieve geneeswijzen volgen, maar hoe komt dat? Het coronavirus heeft onder andere ervoor gezorgd dat er veel sectoren veel werk verliezen en al verloren hebben tijdens de pandemie. Dit betekent echter niet dat er geen enkele sector te vinden is die groei meemaakt. Integendeel, er is een sector waar op dit moment erg veel vraag naar is. We hebben het natuurlijk over de zorg en de geneeskunde. Naast de stijgende vraag voor regulier zorgpersoneel is er op dit moment ook veel vraag naar mensen binnen de alternatieve geneeskunde. Mocht je er zelf over nadenken om een baan alternatieve geneeswijzen te nemen dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben de belangrijkste informatie over het volgen van een opleiding of cursus namelijk voor je onder elkaar gezet.

Cursus Creatief schrijven
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)

Wat is alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen is een vorm van geneeskunde waar nog niet zo veel wetenschappelijk bewijs voor te vinden is. Dit betekent niet dat het niet werkt, veel mensen ondervinden veel voordelen aan het volgen van bijvoorbeeld een vorm van natuurgeneeskunde. Het is op de eerste plaats mogelijk om te kiezen voor de traditionele alternatieve geneeswijzen. Deze vorm van zorg omvat de meer gangbare en geaccepteerde vormen van therapie. Hier moet je denken aan acupunctuur, homeopathie en Oosterse praktijken. Deze therapieën worden wereldwijd al eeuwenlang beoefend.
Er zijn echter ook vormen van alternatieve geneeswijzen die zich richten op bepaalde plekken in het lichaam. De meest voorkomende behandeling is de heling-behandeling door het aanraken. Heling door aanraking is gebaseerd op het idee dat ziekte of letsel in één lichaamsdeel alle delen van het lichaam kan aantasten. Voorbeelden van deze therapie zijn chiropractie en osteopathische geneeskunde. Weer andere behandelingen richten zich puur op de geest. Studies hebben aangetoond dat mensen beter genezen als ze een goede emotionele en mentale gezondheid hebben. Therapieën die zich richten op de geest zijn onder andere biofeedback en meditatie.
Alternatieve geneeswijzen bestaan al veel langer dan de reguliere geneeskunde. Deze behandelingen zijn in staat om de lichamelijke, emotionele en spirituele klachten van mensen te behandelen, maar niet alle alternatieve geneeswijzen zijn goed voor iedereen. Regelmatig wordt het als een aanvulling op reguliere behandelingen toegepast.
Zoals eerder vermeld zijn er meerdere behandelingen en therapieën die vallen onder de alternatieve geneeswijzen. Zij hebben allemaal hun eigen kenmerken en zijn gericht op verschillende delen van het lichaam en klachten. 

Kenmerken alternatieve geneeswijzen

De term alternatieve geneeswijzen bevat veel verschillende soorten behandelingen en therapieën zijn die onder deze overkoepelende benaming vallen. Ze hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken en zijn gericht op verschillende lichaamsdelen en klachten.
Over het algemeen zijn alle alternatieve geneeswijzen gericht op het zelf genezende vermogen van het lichaam in te spelen.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Ayurveda

Ayurveda is een oude Indiase traditionele geneeskunde. Het wordt al meer dan 5.000 jaar beoefend en is gebaseerd op het idee dat er een verband is tussen geest, lichaam en de omgeving. Ayurveda wordt vaak vertaald als 'de wetenschap van het leven' of 'de kennis van het leven'.
Het ziet gezondheid als een balans tussen drie basiskwaliteiten: Vata (lucht en ruimte), Pitta (vuur) en Kapha (water en aarde).

Opleidingen Ayurveda

Bekijk hieronder de populairste opleidingen ayurveda:

Acupunctuur

Acupunctuur is een medische behandeling die zijn oorsprong vindt in China, maar zich sindsdien heeft verspreid naar andere landen. Acupunctuur omvat het inbrengen van dunne, stevige naalden in het lichaam op specifieke punten om pijn te verlichten en verschillende aandoeningen te behandelen.
Acupunctuur is een oude Chinese therapie waarbij op bepaalde punten op uw lichaam zeer dunne naalden in uw huid worden gestoken. Het idee is dat je door deze gebieden te stimuleren pijn kunt verlichten en verschillende gezondheidsproblemen kunt behandelen.
Deze therapie wordt in China al eeuwenlang gebruikt als een vorm van traditionele geneeskunde. Maar het wordt nu ook in veel andere landen gebruikt, waaronder de Verenigde Staten, waar het vaak wordt gebruikt voor de behandeling van chronische pijn, zoals rug- en nekpijn veroorzaakt door letsel of artritis.

Opleidingen Acupunctuur

Bekijk hieronder de opleiding waarin acupunctuur wordt behandeld:
Natuurlijke Geneeswijzen NHA
Natuurlijke Geneeswijzen NHA
Leer over de fysieke en mentale gesteldheid van de mens en hoe deze natuurlijk te behandelen.
nha-opleidingen
12-maanden

329,00

Meer informatie

Antroposofie

Antroposofie is een spirituele filosofie met wortels in het Duitse idealisme, dat de nadruk legt op de studie van menselijke spiritualiteit en bewustzijn. Antroposofie overtuigingen en praktijken omvatten een geloof in de evolutie van het leven en de mens, inclusief de evolutie van het fysieke lichaam. De evenwicht van menselijke spiritualiteit en bewustzijn is volgens antroposofische artsen heel belangrijk voor goede gezondheid.​

Body Stress Release BSR

Body Stress Release (BSR) is een hands-on massagetechniek die helpt om spanning en stress uit het lichaam te halen.
BSR is een alternatieve therapie met wortels in de natuurlijke geneeskunde. Het werd in 1982 ontwikkeld door Dr. David Gruder en is onlangs populair gemaakt door Dr. Oz, de arts van beroemdheden op de Amerikaanse televisie. De techniek heeft veel volgers en supporters gekregen vanwege de lange lijst met voordelen, waaronder pijnverlichting, ontspanning, verbeterde houding en energieniveaus.

Chiropractie

Chiropractie is een vorm van alternatieve geneeskunde, die is gebaseerd op het idee dat het lichaam een inherent vermogen heeft om zichzelf te genezen. Chiropractors richten zich op problemen met de wervelkolom of met zenuwen, spieren en gewrichten in de buurt van de wervelkolom. Een chiropractor onderzoekt uw rug en nek en manipuleert ze vervolgens om pijn te verminderen. Deze manipulatie kan handmatig zijn of via andere methoden, zoals speciale apparaten of het aanpassen van uw houding.

Fytotherapie

Fytotherapie lijkt als naam veel op fysiotherapie maar zijn totaal verschillend. Fytotherapie is het gebruik van geneeskrachtige planten voor genezings- en behandelingsdoeleinden.
Het woord fytotherapie is afkomstig van het Griekse woord “fyte”, wat plant betekent. De term werd in 1843 bedacht door een Duitse arts Ernst von Bibra, om het gebruik van planten als medicijn te beschrijven.
Planten worden al duizenden jaren voor medicinale doeleinden gebruikt. Onderzoek naar geneeskrachtige planten is tegenwoordig een van de snelst groeiende gebieden in het wetenschappelijk onderzoek.

Opleidingen Fytotherapie

Bekijk hieronder de opleidingen waarin fytotherapie wordt behandeld:
Assistent Drogist NHA
Assistent Drogist NHA
Deze opleiding biedt alle noodzakelijke kennis die nodig is voor het voeren van een drogisterij.
nha-opleidingen
8-maanden

499,00

Meer informatie
Fit en Gezond Leven NHA
Fit en Gezond Leven NHA
Leer jouw lichamelijke en geestelijke conditie te verbeteren en op peil te houden.
nha-opleidingen
9-maanden

229,00

Meer informatie
Vakdiploma Drogist NHA
Vakdiploma Drogist NHA
Vakdiploma drogist is de aangewezen cursus voor iedereen die een eigen drogisterij wil starten.
nha-opleidingen
1-maanden

649,00

Meer informatie

Homeopathie

Homeopathie is een systeem van alternatieve geneeswijzen gecreëerd door Samuel Hahnemann in 1796. Hahnemann was ontevreden over de toestand van de geneeskunde in die tijd, vooral hoeveel mensen stierven aan ziekten omdat artsen geen effectieve behandelingen hadden.
Hij geloofde dat het de toxische effecten van de medicijnen waren en niet de ziekten die zoveel doden veroorzaakten, dus creëerde hij homeopathie als een manier om zeer kleine doses stoffen te gebruiken die vergelijkbare symptomen zouden veroorzaken als degenen die voor ziekte worden behandeld.

Opleidingen Homeopathie

Bekijk hieronder de opleidingen waarin homeopathie wordt behandeld:
Assistent Drogist NHA
Assistent Drogist NHA
Deze opleiding biedt alle noodzakelijke kennis die nodig is voor het voeren van een drogisterij.
nha-opleidingen
8-maanden

499,00

Meer informatie
Fit en Gezond Leven NHA
Fit en Gezond Leven NHA
Leer jouw lichamelijke en geestelijke conditie te verbeteren en op peil te houden.
nha-opleidingen
9-maanden

229,00

Meer informatie
Vakdiploma Drogist NHA
Vakdiploma Drogist NHA
Vakdiploma drogist is de aangewezen cursus voor iedereen die een eigen drogisterij wil starten.
nha-opleidingen
1-maanden

649,00

Meer informatie
Natuurlijke Geneeswijzen NHA
Natuurlijke Geneeswijzen NHA
Leer over de fysieke en mentale gesteldheid van de mens en hoe deze natuurlijk te behandelen.
nha-opleidingen
12-maanden

329,00

Meer informatie

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een therapie die afhankelijk is van het gebruik van hypnose om verschillende therapeutische doelen te bereiken.
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die hypnose gebruikt om mensen te helpen omgaan met verschillende mentale en fysieke problemen. Het wordt ook wel een alternatieve geneeswijze genoemd. Het bestaat al eeuwen, maar het was pas in de 19e eeuw toen wetenschappelijke studies het therapeutische potentieel ervan begonnen te onderzoeken.

Iriscopie

Iriscopie is de studie van de iris (het gekleurde deel van het oog) en de relatie met gezondheid.
De iris is een dunne spiercirkel die bepaalt hoeveel licht er op een bepaald moment op het netvlies valt. Hoe meer licht er in het oog valt, hoe meer we in kleur zien.
Iriscopie werd in 1828 ontwikkeld door een Duitse arts, Dr. Ignatz von Peczely. Hij baseerde het op zijn observatie dat "elk orgaan zijn eigen tekens heeft in delen die er niet direct mee in verband staan en die 'organochromen' worden genoemd."

Mesologie

Mesologie is een nieuw ontwikkeld concept in de geneeskunde dat traditionele medische kennis integreert met die van complementaire geneeskunde voor de behandeling van chronische ziekten. Tevens is deze geneeswijze gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme.

Moermantherapie

Moermantherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op de lichamelijke gewaarwordingen en driften van het individu. Deze therapie wordt gebruikt om mensen te helpen de symptomen die ze ervaren als gevolg van fysiek of emotioneel trauma te begrijpen en ermee om te gaan. Deze vorm wordt vaak toegepast bij mensen die kanker hebben.
Moermantherapie is in 1947 ontwikkeld door de Duitse arts Wilhem Moerman. Hij wilde zijn kennis van psychologie en neurologie integreren met nieuw psychologisch onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke gewaarwordingen, emoties en psychische stoornissen.
De Moerman-methode is gebaseerd op twee principes: de eenheid van lichaam en geest, de lokalisatie van functie, evenals een dynamische benadering (wat betekent dat symptomen kunnen veranderen afhankelijk van de context).

Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is een vorm van alternatieve geneeswijzen die ernaar streeft de harmonie tussen het lichaam en de natuur te bevorderen. Het is een systeem dat praktijken omvat zoals hydrotherapie, kruidengeneeskunde, homeopathie en andere vormen van niet-traditionele gezondheidszorg. Natuurgeneeskundige artsen zijn niet verplicht om een medische graad of enige formele opleiding te hebben met betrekking tot standaard westerse medische praktijken.

Neuraaltherapie

Neurale therapie is een vorm van behandeling waarbij elektrische stroom wordt gebruikt om het zenuwstelsel te stimuleren. Deze alternatieve behandeling bestaat al heel lang en veel mensen hebben het gemeld als hun enige verlichting voor zelfgenezing. Bij dit proces worden speciale sondes op het lichaam geplaatst die elektriciteit door uw weefsels sturen. Deze stromen helpen de bloedstroom te vergroten, waarvan wordt aangenomen dat ze de fascia, spieren en andere weefsels van hun spanningen bevrijden. Deze therapie wordt voornamelijk gebruikt om pijn te verlichten, maar het helpt ook bij chronische aandoeningen zoals fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is een methode om communicatieve vaardigheden en psychologisch welzijn te verbeteren, met als doel het maximaliseren van het menselijk potentieel. NLP is gebaseerd op de theorie dat taal kan worden gebruikt om gedrag te beïnvloeden en te veranderen. Het is een reeks technieken die zijn ontworpen om mensen te helpen problemen op te lossen en doelen zo snel mogelijk te bereiken. Deze technieken zijn ontworpen om diepe veranderingen teweeg te brengen in de gevoelens, gedachten, overtuigingen en gedragingen van mensen.

Opleidingen NLP

Bekijk hieronder de populairste opleidingen NLP:
NLP NTI
NLP NTI

Hoe werken onze waarnemeningen, gedachtes, gevoelens en gedragingen?

nti
6maanden

287,70

Meer informatie
NLP Laudius
NLP Laudius
Hoe werken jouw denkpatronen, je taalgebruik en hoe beïnvloeden deze elementen jouw gedrag?
laudius
5-maanden

199,00

Meer informatie
NLP NHA
NLP NHA
Meer succes, rust en invloed? Leer'de taal van het brein'in de cursus NLP.
nha-opleidingen
5-maanden

279,00

Meer informatie

Neuromusculaire therapie

Neuromusculaire therapie is een vorm van manipulatie van zacht weefsel die zich richt op het strekken van de spieren om hun flexibiliteit en bewegingsbereik te vergroten. Neuromusculaire therapie helpt de spierspanning te verminderen, chronische pijn te behandelen en de spierkracht te verbeteren. Spieren die worden aangetast door neuromusculaire therapie omvatten die in de nek, borst, rug, schouder of ledematen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere behandelmethoden zoals massage of spinale manipulatie.

Orthomanuele therapie

De orthomanuele therapietechniek is een manuele therapietechniek die al vele jaren wordt toegepast. Het richt zich op de voorste borstwand, de onderste ledematen en het bekkengebied. Dit type fysiotherapie wordt vaak gebruikt om mensen met rugpijn, heuppijn of kniepijn te helpen. Orthomanuele therapie omvat zachte druk en stretching om de flexibiliteit, kracht en genezing van spieren in deze gebieden te helpen verbeteren. Als het gaat om ademhalen, kan orthomanuele therapie ook nuttig zijn omdat het zich richt op de middenrifspieren. In sommige gevallen kunnen orthomanueel therapeuten zowel hun ellebogen als hun handen gebruiken bij het uitvoeren van dit soort behandelingen, omdat ze kunnen ontdekken dat dit hen betere toegang geeft tot bepaalde

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde streeft naar behandelingen die het lichaam effectiever kan gebruiken. Het is gebaseerd op het idee dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid stoffen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Orthomoleculaire geneeskunde is een tak van alternatieve geneeskunde die zich bezighoudt met het voorkomen of behandelen van ziekten met stoffen die in ons lichaam worden aangetroffen, zoals mineralen en vitamines. Het is gebaseerd op de theorie van "juiste niveaus". Dat het menselijk lichaam, als het alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt, optimaal zal functioneren en niet ziek zal worden.

Orthopedische geneeskunde

Orthopedische geneeskunde focust zich met name op de aandoeningen waardoor je niet goed zou kunnen bewegen. Hierbij wordt de focus gelegd op zenuwen, spieren, gewrichten en pezen. De behandelaar is geen orthopeed en voert dus ook geen operaties uit.

Osteopathie

Osteopathie is een tak van alternatieve geneeswijzen, waarvan het belangrijkste doel is om het lichaam te genezen door manipulatie van botten en spieren. Osteopaten kunnen problemen diagnosticeren door te kijken naar houding, spierspanning en fysieke mogelijkheden. Ze kunnen ook fysiotherapie, veranderingen in werkgewoonten of oefeningen aanbevelen om een persoon te helpen pijn te beheersen of het bewegingsbereik te verbeteren. Zoals we allemaal weten, zijn gezonde botten en spieren essentieel voor een gezond leven. Osteopathie helpt de gezondheid van botten en spieren te behouden door ze te behandelen door middel van verschillende technieken, zoals manipulatie van de wervelkolom, massagetherapieën, therapeutische oefeningen enz.

Podo-orthesiologie

Podo-orthesiologie is de studie van pijn en disfunctie van de voet en enkel die in verband staan met de rest van het lichaam. Podotherapeuten zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de niet-chirurgische diagnose en behandeling van voet-, enkel- en onderste ledematenaandoeningen. De podotherapeut gebruikt verschillende technieken om uw voeten te beoordelen en te behandelen.

Shiatsutherapie

Shiatsu therapie is een massagetechniek die zijn oorsprong vindt in Japan. De duimen en vingers van de therapeut worden gebruikt om druk uit te oefenen op het lichaam langs energielijnen (Qi genoemd). Shiatsu-therapie heeft veel voordelen, zoals een verbeterde bloedcirculatie, stressvermindering, verhoogde gewrichtsmobiliteit en bewegingsbereik. Het kan ook helpen bij rugpijn en stijfheid die verband houden met veelvoorkomende aandoeningen zoals artritis of fibromyalgie.

Waarom zou je een opleiding in alternatieve geneeswijzen volgen?

Toenemende populariteit
De populariteit van alternatieve geneeswijzen neemt met de jaren toe. Zo is dit ook te lezen in een artikel van het CBS dat in 2019 werd gepubliceerd. Hierin stond namelijk dat bijna een kwart van de volwassen evenveel waarde hecht aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Daarnaast is ook te lezen dat ongeveer 80 procent vindt dat een alternatieve genezers een diploma moeten hebben. Des te belangrijker is het om de juiste opleidingen te volgen.
Verzekering alternatieve geneeswijzen 
Verzekeringen vergoeden steeds meer behandelingen voor natuurlijke geneeswijzen. Echter is hier vaak wel aanvullende verzekering voor nodig om hiervoor in aanmerking te komen. Door de toenemende vergoedingen worden alternatieve behandelingen toegankelijker gemaakt. Waardoor het voor de bedrijven en behandelaars ook interessanter wordt.

Kan je een opleiding thuis volgen?

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het vandaag de dag zeker mogelijk om een opleiding of cursus thuis te volgen. Het internet heeft er namelijk voor gezorgd dat je overal wel een cursus of opleiding kunt volgen zolang je over een laptop/computer en een internetverbinding beschikt. Belangrijk is wel dat het niet voor iedere opleiding mogelijk is om alles vanuit thuis te doen. Mocht je bijvoorbeeld een baan binnen de acupunctuur willen dan is het noodzakelijk om hiervoor praktijk onderwijs te volgen. Dit komt namelijk door het feit dat de behandeling volledig ziet op het aanraken van de cliënt. Wij raden je daarom aan om altijd even goed te kijken om wat voor soort opleiding het precies gaat voordat je je zomaar aanmeldt voor een baan in de alternatieve geneeswijzen.

Aanbieders van cursussen en opleiding

Heb je zelf nagedacht over de vraag welke cursus of opleiding je graag wilt volgen dan zal je natuurlijk een aanbieder moeten kiezen waar je dit graag wilt gaan doen. Er zijn op dit moment verschillende aanbieders te vinden waarbij het mogelijk is om een opleiding binnen de natuurgeneeskunde te volgen, zowel online als via praktijk gericht onderwijs. De meeste bekende aanbieders van dit moment zijn nog altijd LOI, NHA en NTI. Deze aanbieders bieden talloze opties aan om uit te kiezen. Deze opleidingen variëren van WO tot aan MBO niveau. NHA is een van de grootste aanbieders als het aankomt op medisch onderwijs in Nederland.  Ze hebben tot wel meer dan 120 cursussen en opleidingen in de medische sector. Daarin bieden ze meerdere alternatieve opleidingen aan.

Ook op zoek naar een opleiding in de alternatieve geneeswijzen?

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel ook wat meer weet over het vinden van een baan binnen de alternatieve geneeswijzen. De stijging van de vraag heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment veel banen te vinden zijn die zien op bijvoorbeeld homeopathie of mindfulness. Dankzij ons overzicht ben je als het goed is voorzien van wat meer inspiratie over het vinden van een nieuwe baan. Neem ook zeker een kijkje bij de rest van deze site om nog veel meer te weten te komen over het volgen van een opleiding binnen diverse soorten sectoren!

Populaire opleidingen en cursussen in de alternatieve geneeswijzen:

Aromatherapie

Aromatherapie

Welk gevoel roept de geur van gemaaid gras bij je op? Of dennennaalden? Een bosje rozen? Geuren hebben veel effect op ons

gezondheid-wellness-vitaliteit, natuurgeneeswijzen, zorg-hulpverlening
nhbo-thuisstudie
Healing

Healing

Ben je geïnteresseerd in alternatieve geneeswijzen? Zou je graag meer willen weten over chakra's, reiki, aura's of ayurveda? Dan is de thuisstudie Healing zeker iets voor jou!

Bij healing gaat men ervan uit dat ons lichaam bestaat uit een divers energieveld

gezondheid-wellness-vitaliteit, natuurgeneeswijzen, zorg-hulpverlening
nhbo-thuisstudie
Energetisch Therapeut

Energetisch Therapeut

Binnen de alternatieve geneeswijzen wordt de mens gezien als een drie-eenheid: lichaam, geest en een hoger mentaal lichaam
natuurgeneeswijzen, psychologie-en-coaching, zorg-hulpverlening
nhbo-thuisstudie
Gemmotherapie

Gemmotherapie

Al in de oudheid gebruikten we knoppen en scheuten van struiken en bomen om mensen te genezen
huis-en-tuin, natuurgeneeswijzen, zorg-hulpverlening
nhbo-thuisstudie
Natuurlijke Geneeswijzen NHA

Natuurlijke Geneeswijzen NHA

Leer over de fysieke en mentale gesteldheid van de mens en hoe deze natuurlijk te behandelen.
natuurgeneeswijzen, zorg-hulpverlening
nha-opleidingen
12-maanden

Geef een reactie