STAP opleidingen met subsidie - Alles wat je moet weten

Per 2024 wordt het STAP-budget stopgezet. De laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor deze subsidie was op 15 november 2023, wat betekent dat het niet langer mogelijk is om opleidingen te volgen met STAP.
Wil jij graag een STAP-opleiding volgen? Dan vind je hier alle informatie & opleidingen die je nodig hebt. Of je nu wilt omscholen of bijscholen, met het STAP-budget wordt het financieel stuk aantrekkelijker om een opleiding te gaan volgen. Lees hieronder de informatie over wat het STAP-budget inhoud en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Of ga direct naar alle stap-opleidingen tot € 1000,- .
stap opleidingen

Hoe werkt het STAP budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 is het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Er is door de overheid gekozen om dit te gaan veranderen zodat mensen meer voordeel halen bij het investeren in ontwikkeling. Zo heb je meer kansen om je huidige baan te behouden of om een nieuwe baan te vinden.

Vanaf 1 maart 2022 kan er 1 keer per persoon per jaar het STAP-budget aangevraagd worden wat kan oplopen tot €1000,- per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen kunnen bij het UWV worden aangevraagd waarna zij dit verder met de opleider regelen wanneer deze wordt goedgekeurd.

STAP-penplan die je moet volgen:

1) Je zoekt en vergelijkt opleidingen bij aanbieders die zijn goedgekeurd.

2) Na inschrijving ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.

3) STAP-budget aanvragen bij het UWV met je aanmeldingsbewijs.

Voordelig studeren met het STAP-budget

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een initiatief van de overheid om voordelig te studeren. Als je een opleiding of training volgt die minimaal 12 maanden duurt, kun je tot €1000,- aan subsidie ontvangen.

Wil je voordelig studeren? Dan is het STAP-budget iets voor jou! Het STAP-budget is een gift van de overheid aan studenten of werknemers die een opleiding of training in Nederland willen volgen. Je kan tot €1000,- per jaar ontvangen. Hiermee kun je dus een deel of alle kosten van je opleiding of training dekken.

Vraag de subsidie op tijd aan

Zorg dat je er op tijd bij bent, er gaat namelijk de regeling op is op. In 2022 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 160 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Vanaf 1 maart start er iedere 2 maanden een nieuw aanvraagtijdvak waarin zo'n 40.000 subsidies beschikbaar zijn per periode..

Je aanvraag kunt je aanvraag voor het STAP-budget indienen bij het UWV. Het budget is bedoeld om werknemers met een arbeidsbeperking de mogelijkheid te geven om een opleiding of training te volgen.

Tot 30 jaar kom je niet in aanmerking voor het STAP-budget voor bekostigd onderwijs. Dit betekent dat er geen overheidsfinanciering van uw opleiding nodig zal zijn. U kunt wel onderwijs volgen bij particuliere opleiders. Lees hieronder alle voorwaarden.

Ieder jaar wordt er vanuit de overheid 200.000 tot 300.000 Stap-budgetten uitgegeven. Per jaar zijn die weer verdeeld over 5 aanvraagtermijnen. Is het budget in een bepaalde aanvraagperiode op dan is het helaas op=op. Dan zal je moeten wachten tot de eerstvolgende aanvraagperiode.

Voorwaarden voor een stap opleiding

Voordat je een aanvraag doet bij het UWV is het belangrijk om te controleren of je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

- Je leeftijd is tussen de 18 jaar en 66 jaar & 7 maanden
- Je werkt in loondienst, bent ondernemer of je hebt momenteel geen werk
- Je bent EU-burger of bent partner van een EU-burger
- De afgelopen twee jaar ben je minstens zes maanden voor de volksverzekeringen verzekerd geweest
- In het jaar van aanvraag heb je niet eerder een STAP-budget hebt ontvangen
- Je ontvangt momenteel geen studiefinanciering, een lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen

Verbeterpunten Stap-budget 2023

In 2023 zullen er verbeterpunten omtrent het stap-budget worden toegevoegd aan de voorwaarden. Er zijn met name verbeteringen nodig voor de volgende punten:

- Aanpak misbruik en oneigenlijk gebruik
- Focus op arbeidsmarktrelevantie
- Verbeteren toegankelijkheid voor kleinere aanbieders van scholing
- Verbeteren van aanvraagprocedure
- Maximaal aantal toekenningen per opleiding gelimiteerd
- Optie om verschillende type opleiders toegang te bieden tot het scholingsregister STAP
- Optie om meerjarige opleidingen via STAP mogelijk te maken

Stap opleidingen vergelijken

Er zijn natuurlijk vele online opleidingen die je kunt volgen en die ook in aanmerking komen voor een vergoeding middels het stap-budget. Je kunt een opleiding voor verschillende doeleinden volgen zoals bijscholen, omscholen of simpelweg voor je hobby. Door de vele opties en voor- en nadelen hebben wij een overzicht gemaakt van alle stap-opleidingen die geheel gratis te volgen zijn via het STAP-budget. Dit zijn opleidingen die namelijk allemaal onder de 1000 euro vallen. Bekijk alle stap-opleidingen en filter op categorie en of prijs.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de veelgestelde vragen omtrent het volgen van een stap opleiding.

Wat is de stap regeling?

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget kan subsidie worden aangevraagd om scholing te financieren. De subsidieregeling STAP-budget vervangt het huidige systeem van fiscale aftrek van scholingskosten.

Vanaf 1 maart 2022 kan er 1 keer per persoon per jaar het STAP-budget aangevraagd worden wat kan oplopen tot €1000,- per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen kunnen bij het UWV worden aangevraagd waarna zei dit verder met de opleider regelen wanneer deze wordt goedgekeurd.

Welke opleidingen worden vergoed?

Een aanbieder komt pas in het STAP-scholingsregister, als de opleider is opgenomen in het register. Hiervoor heeft hij 1 van deze 6 erkenningen nodig:

- De opleider is erkend door het ministerie van OCW.
- De opleider beschikt over het NRTO-keurmerk.
- De opleider biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NLQF ingeschaalde kwalificatie.
- De opleider is erkend door een sector- en brancheorganisatie
- De opleider is erkend door CEDEO (medio mei).
- De opleider biedt opleidingen aan met CPION-erkenning

Op onlinecursusvergelijk.nl vind je de volgende aanbieders die voldoen aan aan de STAP regeling:

- LOI opleidingen
- NHA opleidingen
- Laudius opleidingen
- NTI opleidingen

Wat is de hoogte van het subsidiebedrag?

Je kunt tot maximaal €1000,- per persoon ontvangen per jaar. Wanneer de opleiding die je wilt volgen meer kost dan € 1000, dan zal de je de meerkosten zelf moeten betalen.

Als je ook vanuit een andere bron geld krijgt om de scholing mee te financieren, dan wordt het STAP-budget met dat bedrag verlaagd. Je moet dan op de subsidieaanvraag aangeven hoeveel financiering je uit een andere bron ontvangt.

Wanneer wordt het STAP-budget betaald?

Het STAP-budget wordt betaald zodra de opleider een e-factuur aan UWV stuurt. Dit kan vanaf 3 weken voorafgaand aan de start van de scholingsactiviteit. Het STAP-budget wordt dan als voorschot betaald: na afloop van de scholingsactiviteit wordt nog gecontroleerd of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen is voldaan.

Wanneer start een STAP-aanvraagperiode voor 2023?

Per periode is er maar een bepaald budget beschikbaar. Vanaf 10:00 uur op de eerste dag van een nieuwe periode maak je weer kans.

Let op in januari 2023 is er geen aanvraagperiode i.v.m. de nieuwe besluitvormen volgende de rechter.
28 februari 2023 t/m 30 april 2023
1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
3 juli 2023 t/m 3 september 2023
4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
1 november 2023 t/m 31 december 2023
Handig om te weten:

Voor 28 februari 2023 STAP-budget aangevraagd? Opleiding moet starten tussen 29 maart 2023 en 30 juli 2023.

Voor 1 mei 2023 STAP-budget aangevraagd? Opleiding moet starten tussen 29 mei 2023 en 30 september 2023.

Voor 3 juli 2023 STAP-budget aangevraagd? Opleiding moet starten tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023.

Voor 4 september 2023 STAP-budget aangevraagd? Opleiding moet starten tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024.

Voor 1 november 2023 STAP-budget aangevraagd? Opleiding moet starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024.

Bekijk alle STAP-opleidingen

> STAP-opleidingen

Geef een reactie