Cursus schilderen volgen? Bekijk de opleidingen en mogelijkheden!

Creativiteit zit in je, het mooiste hiervan is dat je je kunsten kunt uiten op een doek of op papier. Het zorgt voor ontspanning en geeft een geluksgevoel. Wil jij graag een cursus schilderen volgen? Er zijn veel verschillende soorten manieren en onderwerpen die je vast aanspreken.

Misschien ben je nog zoekende welke vorm van kunst je het liefst zelf zou willen uitvoeren. Het is natuurlijk belangrijk dat je echt goed leert kijken en schilderen als een ware artiest zodat je werk nog beter wordt. Je kunt er zelfs je beroep van maken.

Door goede begeleiding zoals een cursus schilderen te volgen, tover je in no-time de meest wonderlijke portretten op papier, en haal je een echte Picasso in jezelf naar boven!

In dit artikel bekijken we welke technieken je kunt toepassen en hoe je een echte kunstenaar uit jezelf tevoorschijn haalt.

Cursus Creatief schrijven

Welke verf- en schildertechnieken zijn er?

Er zijn veel verschillende schildertechnieken. Misschien wist je voor dat je dit artikel las niet eens dat ze bestonden. Want weet je bijvoorbeeld dat schilderen met een strijkijzer echte kunst kan opleveren?  We gaan hieronder een paar technieken bespreken.

Aquarellen

Aquarel is een unieke schildertechniek. Bij aquarel schilder je met een speciale verf die je zelf verdund met water. Door het verdunnen van de verf worden de kleuren zachter en lichter. Dit effect geeft een prachtige frisse en heldere uitstraling van je schilderij.
Je schildert bij aquarel op een speciaal papier, namelijk aquarelpapier. Het speciale papier zorgt ervoor dat de dunnere aquarelverf snel droogt en op het papier hecht.

Schilderen met olieverf

Schilderen met olieverf geeft meestal wel de voorkeur. Het is echter wel wat lastig, maar eenmaal onder de knie zijn de resultaten prachtig! De bekende schilders zoals van Gogh, Rembrandt, Monet en Braque gebruikten allemaal olieverf voor hun beroemde kunstwerken.
Olieverf wordt gemaakt met kleurpigmenten en een drogende oliesoort. De verf verhard en dat is van grote invloed op het gebruik ervan. Je moet uitkijken dat de verf niet barst, en hiervoor moet je de eigenschappen van de verf dus goed leren kennen.
Veel schilders beginnen dan ook met een onderlaag als basis. Het kost soms weken om de volgende lagen te schilderen omdat je de mooiste effecten creëert als je wacht totdat de eerste laag verf opgedroogd is. Geduld is dus een must, maar als je goed leert hoe deze verf zich gedraagt kun je dus daadwerkelijk bijzondere effecten schilderen.

Schilderen met acrylverf

Acrylverf is ooit ontwikkeld om gebouwen en auto’s mee te beschilderen. Het is een geliefde verf en gebruiksvriendelijk en relatief goedkoop.
Je kunt acrylverf op allerlei manieren gebruiken: voor landschappen, stillevens, portretten enzovoort.
Acrylverf is gemaakt op waterbasis, dus stukken duurzamer dan verf op basis van terpentine. Deze verf hecht zich goed op verschillende materialen zoals een schilderdoek, linnen, karton en papier.
De verf is eenvoudig te verdunnen met water waardoor je een aquarel effect kunt bereiken. Door dikkere lagen aan te brengen krijg je een meer olieverf effect. Je kunt er dus veel kanten mee op.
De verf droogt wel snel waardoor dat soms nadelig kan zijn als je nat in nat wilt schilderen.

Hoe word je een schilder?

Als tekenen of schilderen je hobby is kun je hier natuurlijk fijn je energie in kwijt. Ook geeft het rust en ontspanning. Je legt vaak je ziel en emotie in je kunstwerken en dit is vaak ook heel persoonlijk en uniek. Misschien heb je al een eigen stijl of techniek ontwikkelt en wil je dit verder uitwerken. Krijg je vaak complimenten over je schilderwerken van familie of vrienden?
Misschien is dit een teken dat je best wat professioneler aan de slag mag gaan. Vaak zit er een vervelende onzekerheid in de weg. Dit is totaal onnodig als je goed voorbereid aan de slag gaat.
Een cursus schilderen kan veel onzekerheid weg nemen en ervoor zorgen dat je schilderijen door meer mensen gezien mogen worden. Heb je de ambitie dan zou ik zeker aanraden om eens te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van schilder of teken cursussen.

Welke beroepen kan ik uitoefenen als schilder?

Een schilder/kunstenaar kan breed worden ingezet. Maar vaak zul je afhankelijk zijn van kunstgalerieën en/of van klanten. Je werkt in opdracht en met je vakgebied zullen bedrijven je benaderen.
Het is dus belangrijk dat je vindbaar bent online of in je regio. Dit kan door een eigen website op te zetten waar je je vakgebied uitwerkt en laat zien. Ook op social media kun je jezelf op de kaart zetten.
Mond-tot-mondreclame werkt ook nog steeds goed, dus als je talent hebt dan praten mensen er over. Het is dus belangrijk dat je jezelf en je werken laat zien.
Naast kunstschilder kun je ook werken als tekenaar of illustrator van bijvoorbeeld kinderboeken. Voor meer informatie over illustreren verwijzen we graag naar het artikel Cursus illustreren volgen?

Welke cursussen schilderen zijn er?

Er zijn verschillende online cursussen te vinden maar wat het beste bij je past is persoonlijk.  Wat vind je leuk? Waar wil je je meer in verdiepen? Bekijk het complete overzicht van alle cursussen schilderen op on categoriepagina Tekenen & Schilderen.
Je kunt bijvoorbeeld jezelf specialiseren in een bepaald onderwerp zodat je je onderscheid. Bijvoorbeeld door unieke portretten of landschappen te schilderen. Dezelfde kleuren te gebruiken of door een eigen thema of object steeds terug te laten komen in je schilderwerken.
We zullen een paar cursussen schilderen hieronder uitlichten:

Cursus vrij tekenen LOI

Leg vast wat je ogen zien. In deze cursus leer je vrij tekenen met houtskool of met een potlood.
Vergroot stap voor stap je technische vaardigheden. Leer goed kijken en gevoel overbrengen op papier. Leer silhouetten tekenen en landschappen of portretten. Van oliepastel tot abstracte Oost-Indische inkt.
Ontdek de technieken om licht en schaduw te creëren en maak van je werk een echte blikvanger!

Cursus kalligrafie Laudius

In deze cursus ontdek je hoe dicht kunst en handschrift bij elkaar liggen.
Leer prachtige sierlijke letters, woorden en tekens persoonlijk te maken met de hand.
Een lust voor het oog!
Kalligrafie Laudius

Kalligrafie Laudius

In de cursus kalligrafie ontdek je hoe dicht kunst en handschrift bij elkaar liggen.
laudius
9-maanden

139,00

Meer informatie

Cursus botanisch tekenen NTI

Leer met potloden of aquarelverf planten schilderen, groenten tekenen, fruit en bloemen op een doek zetten zoals je nog niet eerder hebt gedaan.
Natuurlijke kleuren en onderwerpen komen aan bod.
Zeker weten een hit in elk interieur! Botanisch tekenen geeft rust en ontspanning.

Cursus aquarelleren Laudius

Deze cursus leert je het geheim achter een goede aquarel.
Je krijgt tips en technieken die je schilderkunst tot ongekende hoogtes tilt. Maak de mooiste creaties!
Aquarelleren Laudius

Aquarelleren Laudius

Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig.
laudius
9-maanden

159,00

Meer informatie

Cursus portret tekenen en schilderen LOI

Stap voor stap leer je hoe je goed mensen kunt tekenen of schilderen. Met veel voorbeelden en speciale oefeningen krijg jij de techniek van portretten zeker onder de knie.

Cursus encaustic art NHA

Deze cursus encaustic art leert je schilderen met een schildersijzer en wasblokjes. Dit is een eeuwenoude techniek in een nieuw jasje gestoken. Je leert prachtige creaties maken met een strijkijzer! Hoe uniek is dat?
Encaustic Art NHA

Encaustic Art NHA

Schilderen met een strijkijzer, het kan echt! Met de cursus Encaustic Art leer je schilderen op een unieke manier.
nha-opleidingen
5-maanden-maanden

249,00

Meer informatie

Cursus kinderboeken illustreren NHBO

Ben je een beelddenker en zet je je visualisaties graag om in echte illustraties? Dat kan met deze cursus kinderboeken illustreren. Hoe leuk zou het zijn als je creaties echt te zien zijn in kinderboeken!?
Kinderboeken Illustreren

Kinderboeken Illustreren

Jip, Janneke, Winnie en Sneeuwwitje zijn op zoek naar een nieuw maatje
nhbo-thuisstudie

289,00

Meer informatie

Alle cursussen schilderen in 1 overzicht

Er zijn een aantal opleidingen voorbij gekomen in dit artikel. Hieronder zie je een handig overzicht van al deze opleidingen.
Encaustic Art NHA

Encaustic Art NHA

Schilderen met een strijkijzer, het kan echt! Met de cursus Encaustic Art leer je schilderen op een unieke manier.
hobby-en-vrije-tijd, tekenen-schilderen
5-maanden-maanden
Kinderboeken Illustreren

Kinderboeken Illustreren

Jip, Janneke, Winnie en Sneeuwwitje zijn op zoek naar een nieuw maatje
grafische-vormgeving-en-multimedia, hobby-en-vrije-tijd, illustreren, tekenen-schilderen
Aquarelleren Laudius

Aquarelleren Laudius

Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig.
persoonlijke-effectiviteit
9-maanden
Kalligrafie Laudius

Kalligrafie Laudius

In de cursus kalligrafie ontdek je hoe dicht kunst en handschrift bij elkaar liggen.
communicatie, hobby-en-vrije-tijd, schrijven, tekenen-schilderen
9-maanden

Geef een reactie