Hoe kies ik de beste online tekencursus? Lees hier alle informatie die je nodig hebt!

Steeds meer mensen willen een online cursus tekenen volgen. Tekenen is in Nederland populair vanwege de Nederlandse traditie van tekenen in musea en galerieën. De kunstvorm evolueert voortdurend en in vergelijking met de rest van de wereld zijn Nederlanders een natie van kunstenaars.

Maar nu we meer tijd op de computer doorbrengen en voor de tv zitten, verliezen we ons creatieve gen. Het is jammer om iets dat we vroeger voor de lol deden, voor onze schermen te zien, maar voor sommige mensen is dit misschien het geval.

Wil je graag direct alle tekencursussen bekijken? Bekijk dan onze categorie teken & schilderen cursussen.

Cursus Creatief schrijven

Voor wie is een online tekencursus bedoelt?

Online tekencursussen zijn een uitstekende manier om (beter) te leren tekenen. Of je nu een beginner bent of al jaren tekent, er is altijd genoeg om te leren. Tekenen is en blijft een tamelijk moeilijk vak. Daarom willen mensen het thuis leren, zonder de druk van iemand anders te horen wat ze moeten doen. Met deze online cursus kan je de tijd nemen en het in je eigen tempo leren. Er zijn geen deadlines of vaste schema's, zodat je aan je project en lessen kunt werken wanneer het jou uitkomt. Andere voordelen zijn de lagere kosten en het gemak om overal ter wereld te leren.
Tekenen is een leuke en creatieve activiteit, maar het kan een uitdaging zijn om te leren. Sommige mensen hebben het natuurlijke talent om vanaf het begin te tekenen, terwijl anderen het helemaal opnieuw moeten leren. De cursussen leren je de basis van tekenen en helpen je je vaardigheden en techniek te verbeteren met stapsgewijze hulp, video's en zelfs oefeningen om te oefenen.

Waarom zou ik een tekencursus volgen?

Als je je teken vaardigheden wilt verbeteren, maar niet echt weet waar je moet beginnen, moet je een online tekencursus volgen. Tekenen is niet alleen een hobby, maar kan op veel manieren worden gebruikt zoals je werk. Het verbetert het vertellen van verhalen en helpt om een eindproduct te visualiseren. Daarnaast is tekenen een beeldtaal die we al eeuwen gebruiken. Het laat ons onze ideeën op een visuele manier uitdrukken, bijna als een stripboek. Ook helpt tekenen ons om te leren over vormen, verhoudingen, symmetrie en perspectief, allemaal essentiële concepten van design en architectuur.
Je kunt natuurlijk op meerder media zoals YouTube gratis filmpjes vinden over het leren tekenen. Over het algemeen vind je hier voornamelijk filmpjes over het aanleren van handigheidjes. Maar als je echt wilt leren tekenen raden wij je aan om de cursus te volgen, zodat je ook de basisprincipes van het vak leert en waarom je bepaalde technieken gebruikt.

Wat zijn de voordelen van online tekencursussen?

Met online tekencursussen kunnen mensen altijd en overal leren over verschillende tekentechnieken. Ongeacht je leeftijd, achtergrond of vaardigheidsniveau, mensen kunnen een cursus vinden die bij hen past. Online leren is flexibel , het vergt geen aanwezigheid op een school, of je moet toestemming voor een online tekencursus hebben. Daarnaast is een online cursus is goedkoper en voordeliger alleen al doordat je geen locatie- en vervoerskosten hoeft te betalen. De meeste mensen vinden online interacties vrijer en persoonlijker dan bij reguliere cursussen. Dit komt omdat men online makkelijker de docent benaderd dan in real time. Nog een voordeel dat je de lessen ten alle tijde kunt terug kijken waar en wanneer je wilt ook al zit je in het buitenland.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een online tekencursus?

Als je wilt leren tekenen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Met een online tekencursus heb je veel voordelen ten opzichte van andere manieren om tekenen te leren. Een online tekencursus biedt je ultieme vrijheid. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je wilt leren en je kunt je eigen tempo bepalen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een fysieke cursusruimte en bespaar je tijd en geld. De lessen zijn gericht op beginnende tekenaars, maar er zijn ook een paar leuke lessen voor gevorderden. Bovendien kun je ook een persoonlijke reactie van je docent krijgen om te weten of je op de goede weg bent.

Als je trucjes wilt leren, dan zijn filmpjes op YouTube voor je geschikt. Maar als je echt wilt leren tekenen, dan is een tekencursus aan te raden. Hiervoor kun je een gratis proefles aanvragen, waarna je informatie krijgt over het bestellen van de gehele cursus. Als je de volledige cursus koopt, krijg je 10% korting. Hiermee kun je een goede start maken met het leren tekenen.

Om te vergelijken tussen verschillende online tekencursussen, moet je kijken naar de voordelen per cursus. Let bij het maken van je keuze met name op de volgende punten:
- Totale studieduur
- De onderwerpen en technieken worden er behandeld
- Kosten van de cursus of opleiding
- Inschrijfgeld
- Reviews

Kortom, een online tekencursus biedt veel voordelen ten opzichte van andere manieren om tekenen te leren, waaronder vrijheid, flexibiliteit, tijd- en kostenbesparing, persoonlijke feedback en kortingen.

Welke tekencursus moet ik volgen?

Er zijn verschillende soorten tekencursussen die je kunt volgen. Het is aan jou om te de keuze te maken welke variant/tekenstijl het beste bij jou past. Hieronder vind je een aantal cursussen gegroepeerd per soort. 

Tekencursus voor beginners

Een online tekencursus voor beginners is een geweldige manier om de basisprincipes van tekenen te leren. In deze cursus leer je perspectief en het gebruik van verschillende tekengereedschappen.
Tekentrainingen voor beginners zijn een goede manier om te leren hoe je met bepaalde materialen omgaat.

Tekenen Voor Beginners Laudius

De cursus tekenen voor beginners leert je op een andere manier kijken naar de dingen om je heen. Als je op een aandachtige manier en met oog voor detail je onderwerp bestudeert, wordt het gemakkelijker om te leren tekenen. Deze tekencursus laat je stap voor stap kennismaken met deze kunstzinnige hobby. Aan de hand van de vele voorbeelden kun je straks zelf prachtige, realistische tekeningen maken.
Studieduur
5 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus
  • Kijken naar onderwerpen
    Door op een nauwkeurige manier te kijken krijg je een goed beeld van de vorm, structuur en details van je onderwerp. Je leert hoe je deze vast kunt leggen op papier. 
  • Materialen en beeldelementen
    Met de materialen in het meegeleverde pakket kun je verschillende effecten bereiken. Je kijkt naar de mogelijkheden van potlood, houtskool en krijt, en hoe je hiermee om kunt gaan in je tekening. 
  • Verhoudingen, composities en tonen
    Een tekening wordt pas realistisch als het onderwerp in de juiste verhouding op papier staat. Andersom wordt een tekening fantasierijk of abstract wanneer je speelt met de verhoudingen. Je leert hoe je een realistische verhouding krijgt, en oefent met het maken van de juiste compositie in je tekening. 
  • Perspectief, beweging en kleur
    Om je tekening nog levensechter te maken, kun je een perspectief gebruiken, of de illusie van beweging opwekken. Je leert hoe je deze technieken toepast in je tekening.
Tekenen Voor Beginners Laudius
Tekenen Voor Beginners Laudius
De cursus tekenen voor beginners leert je op een andere manier kijken naar de dingen om je heen.
laudius
5-maanden

79,00

Meer informatie

Tekenen en Schilderen NHA

Studieduur
18 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus
  • Kleuren mengen
    Primaire, secundaire en tertiaire kleuren: je leert ze mengen. Je leert hun gevoelswaarde kennen, hoe ze elkaar kunnen versterken en waarom ze soms "vloeken". 
  • Portrettekenen
    Aan het tekenen van portretten van het menselijk lichaam; de anatomie en de verschillende houdingen wordt veel aandacht besteed. Beleef de voldoening wanneer het je lukt om een gezicht een goed gelijkende uitdrukking te geven.
  • Wenskaarten en logo's
    In de cursus Tekenen en Schilderen besteden we aandacht aan het ontwerpen en tekenen van wenskaarten, uitnodigingen en geboortekaartjes. Maar ook het ontwerpen en tekenen van logo's wordt behandeld. Wij leren je hoe je logo's kunt gebruiken voor visitekaartjes en briefpapier van jouw eigen tekenbureau. Of misschien heeft één van jouw vrienden of kennissen wel een eigen bedrijfje. Je kunt ook voor hen een logo ontwerpen, dat zij bijvoorbeeld in advertenties kunnen gebruiken.
  • Landschappen schilderen
    Het tekenen van landschappen is een ervaring apart. Je kunt natuurlijk vanuit je huiskamer werken, maar je kunt ook met een schetsblok de vrije natuur in trekken.

  • Stillevens versus "levend" model
    Het tekenen van een stilleven vergt een heel andere benadering dan het tekenen van een "levend" model.

  • Talrijke onderwerpen
    De cursus Tekenen en Schilderen behandelt nog veel meer onderwerpen. Laat  je verleiden en leer alles over:

      • natuurgetrouw tekenen;
      • figuurtekenen;
      • mode-tekenen;
      • striptekenen.
Tekenen en Schilderen NHA
Tekenen en Schilderen NHA
Leren tekenen is leren kijken; herleid objecten tot hun basisvorm. Leer het van schets tot doek.
nha-opleidingen
18-maanden

269,00

Meer informatie

Tekencursus Kalligrafie

Een cursus Kalligrafie Tekenen is een cursus of workshop waarin mensen leren kalligrafie te tekenen. In deze cursussen leer je hoe dicht kunst en handschrift bij elkaar liggen. Je leert schoonschrijven met sierlijke letters die elke tekst direct extra uitstraling geven. Zo maak jij van elke letter en elke brief een waar kunstwerk.

Kalligrafie NHA

Studieduur
16 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus
  • Tijdens deze cursus ga je aan de slag met volgende onderdelen van kalligrafie:

    • letters tekenen en schrijven;
    • schriftgeschiedenis;
    • materiaalkennis;
    • heraldiek;
    • kleurenleer;
    • reclame.
Kalligrafie NHA
Kalligrafie NHA
Het schrijven verheffen tot een ware kunstvorm, dat is wat je leert tijdens de cursus Kalligrafie.
nha-opleidingen
16-maanden

199,00

Meer informatie

Kalligrafie Laudius

Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus
  • De cursus bestaat uit een aantal onderdelen:

    • De oorsprong en ontwikkeling van het schrift
      Altijd al benieuwd geweest waar onze geschreven taal eigenlijk vandaan komt? Je leert hoe het schrift is ontstaan en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.
    • Classificatie van schriften
      De ene taal is de andere niet. Zo zijn er vele verschillende tekens die een taal op papier kunnen zetten. Denk maar eens aan hoe anders het Russisch of het Chinees er op papier uitziet! Je leert verschillende schriften kennen en onderscheiden.  
    • Opbouw van letters
      Om mooie letters te kunnen maken, moet je wel weten hoe een letter is opgebouwd. Je verdiept je in de opbouw van letters en leert hoe je deze opbouw kunt gebruiken voor je eigen projecten. 
    • Typografie
      De typografie kan een belangrijk onderdeel zijn van een geschreven tekst. Je leert hoe je verschillende lettertypen kunt maken.
    • Creatieve ontwerpen met tekst
      Wat kun je eigenlijk met al die mooie, handgeschreven letters? Je bekijkt een aantal creatieve ontwerpen en leert meer over het maken van ontwerpen als monogrammen en initialen, briefpapier en andere documenten, advertenties, affiches en posters, CD-covers, etiketten en pictogrammen. 
    • Praktijkvoorbeelden
      Tenslotte kijk je naar de praktijk. Aan de hand van een aantal levendige voorbeelden krijg je wat inspiratie mee voor jouw eigen hobby. Zo weet je hoe je jouw letterkunsten kunt gebruiken, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied.
Kalligrafie Laudius
Kalligrafie Laudius
In de cursus kalligrafie ontdek je hoe dicht kunst en handschrift bij elkaar liggen.
laudius
9-maanden

139,00

Meer informatie

Kalligrafie LOI

Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus
Kalligrafie leer je door veel te oefenen. Het dóén staat dan ook centraal in deze cursus. Aan de hand van uitdagende opdrachten leer je de pen hanteren en verschillende schriftsoorten beheersen. Zo bouw je je vaardigheden stap voor stap op.
Schrijven is kunst. Het woord kalligrafie stamt uit het Grieks en betekent schoonschrift. (kal’los = schoonheid en grapho = schrijven). De schoonheid van de letter is het belangrijkste. Iedereen kan de techniek van het kalligraferen onder de knie krijgen. Het maakt niet uit of je mooi kunt schrijven of tekenen. Wat je wel nodig hebt, is de wil en het geduld om je de techniek van dit prachtige schrift eigen te maken.
Ter introductie worden de achtergronden van de kalligrafie behandeld. Zo leer je bijvoorbeeld hoe het schrift zich heeft ontwikkeld en welke schriftsoorten er zijn, hoe de middeleeuwse monniken hun bijbelse teksten verfraaiden en hoe je de Griekse en Romeinse lettersoorten, die we nu nog steeds gebruiken, kunt schrijven. Door veel te oefenen, leer je deze verschillende stijlen en letters gebruiken.
Je komt meer te weten over compositie, vlakverdeling en kleurgebruik. En natuurlijk leer je ook alles over de materialen die je nodig hebt. Welke materialen en papiersoorten kun je gebruiken? Welke inkt- en verfsoorten zijn het meest geschikt? En hoe ga je met je materiaal om?
Daarnaast leer je hoe kalligrafie wordt gebruikt. Je gaat werken aan je eigen initialen, opschriften, langere teksten, doet inspiratie op met spreuken en gedichten en wordt uitgedaagd om veel te oefenen met je eigen kunstwerken als resultaat. We behandelen oorkonden en heraldiek, maar ook andere vormen van kalligrafie komen uitgebreid aan de orde. Zodat je straks weet wat er allemaal mogelijk is met kalligrafie.

Tekencursus botanisch

In een cursus botanisch teken leer je hoe je planten op een levensechte manier kunnen tekenen. Dit is een belangrijke vaardigheid voor botanici, die specifieke planten snel moeten kunnen identificeren. Je leert de verschillende pennen en potloden die je kunt gebruiken en hoe je de verschillende kleuren en texturen op plantenbladeren kunnen weergeven. Naast het leren van het teken leer je ook de namen van de verschillende delen van planten, zodat je kunt kiezen welk blad of welke vrucht je wilt tekenen. Botanische tekencursussen leren je hoe je nauwkeurig kunt weergeven wat je voor je ziet. Terwijl ook leert over de namen van alle plantendelen die je later je carrière nodig kunt hebben voor identificatiedoeleinden.

Botanisch tekenen NTI

Studieduur
6 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus

Onderwerpen die tijdens deze interessante cursus aan bod komen zijn:

  • Kennismaken met potlood
  • Schetsen
  • Meten
  • Bladeren en bloemen
  • Kennismaken met aquarelverf en kleurpotlood
  • Fruit en groente
  • Werktekening maken en compositie

Vrij Tekenen

De cursus vrij tekenen leer je de basistechnieken om te kunnen tekenen op een praktische manier. Zo leer je diverse tekentechnieken door te werken met verschillende materialen.

Vrij Tekenen NHA

Studieduur
14 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus

Het lesmateriaal is zo samengesteld, dat je door veel te oefenen aan de hand van zorgvuldig uitgezochte voorbeelden ontdekt, hoeveel mogelijkheden er zijn om iets op het papier te zetten. Stap voor stap leer je hoe je de ruimte op papier goed kunt indelen, hoe je diepte kunt suggereren op het platte vlak en hoe je jouw fantasie kunt gebruiken bij het tekenen.

In de lessen komen verder aan de orde:

  • creatieve toepassing van verschillende materialen en technieken
  • lijn, vlak, structuur, vorm, restvorm
  • de plaatsing op het vlak (compositie)
  • donker/licht (tonaliteit)
  • werken in kleur
  • mogelijkheden met technieken in perspectief
  • atmospherisch, coulissen, kleurperspectief en lijnperspectief
  • op weg naar abstractie
  • werken naar de waarneming (schetsen)
  • werken vanuit de fantasie, enzovoort.
Vrij Tekenen NHA
Vrij Tekenen NHA
Leer op papier vast te leggen wat jouw ogen zien. Leer de beginselen van vrij tekenen.
nha-opleidingen
14-maanden

329,00

Meer informatie

Vrij tekenen LOI

Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus

Vrij tekenen is natuurlijk een erg ruim begrip. Daarom beginnen we met de basis van het tekenen. In deze tekencursus leer je welke materialen en technieken om een tekening te maken er allemaal zijn. Je leert om met de verschillende materialen om te gaan en ze zo te gebruiken dat je kunt tekenen wat je wilt.

De LOI-tekencursus bestaat uit de volgende onderdelen:

Materialen
Elk materiaal vraagt een eigen tekentechniek. Stap voor stap ontdek je de mogelijkheden. Je werkt met (kleur)potloden, krijt, kroontjespen en oliepastels en leert hoe je hulpmiddelen zoals papier, doezelaars, gummen en fixatieven moet gebruiken. Je werkt aan vrije vormen, ronde en rechte vormen, lijnen en compositie.

Zwart-wit en kleur
Je gaat aan de slag met stillevens, bloemen, landschappen, dieren, gebouwen, schepen, mensen en portretten. Alle thema's worden eerst behandeld in zwart-wit en daarna in kleur. In de zwart-witdelen leer je het tekenen van diverse vormen en je komt er achter hoe je met verschillende nuances in zwart-wit kunt werken. In de kleurdelen leer je hoe je kleur kunt toepassen in de verschillende materiaaltechnieken. En we besteden natuurlijk aandacht aan kleuren mengen en compositie. Met alle geleerde technieken kun je je fantasie en creativiteit de vrije loop laten.

Dit ga je doen
Dit is natuurlijk een echte doe-cursus! In de leerstof wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de tekening moet maken; van opzet, via tussenfase naar eindproduct. Na het bestuderen van elk hoofdstuk, ga je zelf aan de slag. Ben je ervan overtuigd dat je de opgaven voldoende hebt geoefend, dan zend je ze ter correctie in naar je docent.

Creatief schrijven & Vrij tekenen LOI

Studieduur
20 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus Creatief schrijven en Vrij tekenen maak je allereerst kennis met het schrijversvak en doe je alle basisvaardigheden op die je nodig hebt om een goed verhaal te kunnen schrijven. In het onderdeel Vrij tekenen leer je onder meer welke materialen en technieken er allemaal zijn om een tekening te maken. Je leert met verschillende materialen om te gaan en ze zo te gebruiken dat je kunt tekenen wat je wilt. De cursus bestaat uit twee onderdelen. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

Onderzoek doen
Voor veel verhalen zul je onderzoek moeten doen. Zelfs als het om een autobiografisch verhaal gaat, moet je feiten opzoeken. Maar ook als je een bepaalde sfeer of omgeving wilt gebruiken, zul je goed gedocumenteerd moeten zijn. Dit hoofdstuk bespreekt de verschillende documentatiemogelijkheden, zoals bibliotheek, encyclopedie en internet.

Het hele verhaal
Je hebt een idee voor je verhaal. Je weet waar het ongeveer over moet gaan. En je hebt onderzoek gedaan naar allerlei elementen die in het verhaal voor kunnen komen. Dan kun je gaan schrijven. Maar hoe begin je? En hoe deel je het verhaal in ofwel hoe structureer je het? En vooral, hoe eindig je? Dit hoofdstuk geeft je antwoord op deze vragen.

De beschrijving
In elke tekst komen beschrijvingen voor. Zonder beschrijving is geen verhaal of roman compleet. In dit hoofdstuk gaan we dan ook in op het schrijven van beschrijvingen ofwel de verhalende tekst. Daarbij leggen we de nadruk op een aantal elementen als centraal thema. We gaan na hoe beschrijvingen werken als de plaats van handeling, een land(schap) of een werkomgeving het centrale thema van het verhaal vormt. En hoe je je in het maken van beschrijvingen kunt bekwamen.

Personage opbouwen
Dit hoofdstuk gaat in op de betekenis van een personage in een verhaal. Tegelijkertijd zijn personages ook ’de anderen’, mensen uit je omgeving of toevallige voorbijgangers. In dit hoofdstuk lees je over mensen, figuren en personages, die je in je verhalen laat optreden. Vragen die aan bod komen, zijn: hoe ontwikkel je een personage?, wat kun je leren van voorbeelden van personages? En welke typeringen zijn er?

Het perspectief
Elk verhaal wordt vanuit een bepaald perspectief geschreven. Iets of iemand vertelt wat er gebeurt ofwel, iemand houdt de camera vast en registreert wat er gebeurt. Een goed doorgevoerd perspectief is een belangrijk structuurelement in een verhaal. In dit hoofdstuk leer je hoe perspectief werkt en hoe je het kunt toepassen in je verhaal.

De spanningsboog
Wat is spanning in een verhaal? Sleutelbegrippen hierbij zijn timing en spanningsboog. De cursus maakt een onderscheid tussen verstandelijke en emotionele spanning en de spanning die ontstaat uit de stijl en structuur zelf. Dit hoofdstuk bespreekt kort enkele middelen die de schrijver in dit verband kan gebruiken.

Innerlijke criticus
Je tekst is af. Eerst ben je blij en dan komt de twijfel. Is het wel goed wat ik heb geschreven? Wat denken anderen ervan? Dit hoofdstuk gaat in op de twijfel en de kritiek die je zelf hebt. Daarvoor gebruiken we de theorie van de ’innerlijke criticus’, die voortkomt uit de psychosynthese. Je leert wat een ’innerlijke criticus’ is, op welke momenten je er last van hebt en hoe je hem constructief kunt gebruiken.

Oog krijgen voor je eigen tekst
Het moeilijkste van schrijven zit ‘m niet in het bedenken van een interessant verhaal of een interessante gedachte, en ook nog niet zozeer in het opschrijven ervan. Het moeilijkste van schrijven zit ‘m waarschijnlijk in het bedenken hoe je tekst op een eventuele lezer zal overkomen, om je te verplaatsen in een eventuele lezer. Want als schrijver ben je eigenlijk het slechtst in staat je tekst onbevangen tegemoet te treden. In dit hoofdstuk zul je je tekst als het ware herschrijven voor een eventuele lezer. Dat wil zeggen: een lezer die niet belast is met de kennis waar jij als schrijver over beschikt.

Schrappen en herschrijven
Nu gaan we een tekst herschrijven. Een tekst herschrijven is erg gemakkelijk, zeker als je, zoals bijna iedereen, op een computer werkt. En het is het moeilijkste wat er is, als je er eenmaal mee bezig bent. Elke verandering roept allerlei andere veranderingen op, zodat er tijdens het schrappen of herschrijven een soort domino-effect ontstaat. Dit hoofdstuk leert je waar je allemaal op moet letten bij het herschrijven van je tekst.

Naar buiten treden
In dit hoofdstuk behandelen we de manier waarop je de laatste hand aan je teksten kunt leggen, en wat je kunt doen om dat zo goed mogelijk te laten verlopen. Bovendien besteden we aandacht aan hoe je optredens kunt regelen en hoe je de publiciteit voor je eigen werk ter hand kunt nemen. En tot slot: wat als je je boek wilt inleveren bij een uitgever? Ook dat leer je aan het einde van de cursus.

Illustratief Tekenen

De cursus illustratief tekenen zal je de nodige vaardigheden bijbrengen om geïllustreerde tekeningen te maken. Het zal zich richten op de basisprincipes en -principes van tekenen, evenals de toepassing van de basisprincipes van de kunstgeschiedenis om een verscheidenheid aan tekenstijlen te illustreren. Het helpt je zoeken naar beeldende oplossingen voor verhalen. Zo leer je stap voor stap om stukken tekst te verbeelden met tekeningen die een verhaal verduidelijken door een illustratie.

Illustratief Tekenen NHA

Studieduur
5 maanden bij een gemiddeld studietempo
Inhoud van de cursus
Stap 1
Zoals bij iedere vorm van kunst, introduceren we je ook bij het illustratieve tekenen in de geschiedenis van deze kunststroming. De definitie, de herkomst en ontwikkeling van het illustreren worden je duidelijk.
Stap 2
Originaliteit is een eigenschap die in illustraties erg gewaardeerd wordt. Maken wat anderen niet kunnen of misschien wel niet durven; dat is het streven. Maar ook inspiratie, de bron van jouw beeldende oplossing. Waar komen de ideeën vandaan; in ieder geval niet zomaar uit de lucht. We helpen je alert te zijn op inspiratiebronnen en werpen zo een alternatief licht op een bepaald thema.
Natuur: Veel kunstenaars maken dankbaar gebruik van deze gratis en onuitputtelijke bron van inspiratie. Door een wandeling te maken, door de symbolische betekenissen van de natuur te leren en natuurlijk door de altijd originele motieven in de natuur (bijvoorbeeld bladmotief) te herkennen en te plaatsen.
De samenleving: Niets is zo fascinerend als de interactie tussen mensen. Het is een continue bron van inspiratie; politiek, cultuur, entertainment, enzovoorts.
Andere kunstdisciplines: Zoals tekenen, schilderen, fotografie, maar ook literatuur en theater bieden vaak onderscheidende perspectieven.
Stap 3
Als illustrator is het werken met verschillende materialen en technieken bepalend voor de sfeer en de verbeeldingskracht van jouw illustratie. Iedere techniek en ieder materiaal heeft een afzonderlijk scala aan mogelijkheden. Experimenteren met technieken zal jouw mogelijkheden alleen maar vergroten.
Stap 4
Het maken van illustraties wordt makkelijker wanneer je beschikt over ruwe schetsen van jouw eigen beeldenbank. Wij leren je hoe je snel en eenvoudig een schets maakt van een ervaring of een idee. De schetsen zijn slechts een hulpmiddel. Ze geven weer hoe iets is. Maar pas wanneer je overgaat tot het volledig uitwerken van jouw illustratie geef je er jouw eigen betekenis aan en laat mensen zien hoe je tegen het onderwerp dat je uitbeeldt aankijkt.
Stap 5
In veel illustraties worden personages gebruikt. Dit  is beslist geen toeval. Het nodigt de toeschouwer namelijk uit "in jouw illustratie te stappen" en zich te identificeren met het uitgebeelde. Het maakt het eenvoudiger om een boodschap over te brengen. Wij leren je hoe je een personage geloofwaardig over laat komen en waar je op moet letten wanneer je jouw personages een expressie wilt meegeven. Emoties als humor, verdriet maar ook verontwaardiging of geluk vergen technieken die je met de cursus Illustratief Tekenen leert. Het positioneren van de personages en andere elementen in jouw illustratie is ook een techniek. Daarom zul je ook uitgebreid leren over de mogelijkheden van compositie.
Stap 6
Nadat je de technieken van het illustreren beheerst, besteden we veel aandacht aan de verschillende toepassingen van "illustreren". Iedere toepassing vraagt namelijk om een andere techniek:
- illustraties voor tijdschriften en affiches;
- illustraties voor boeken;
- cartoons;
- tekst in combinatie met illustraties;
- illustraties die op zichzelf staan.
Stap 7
Wanneer je overtuigd bent van jouw passie voor het illustreren, wil je jouw illustraties misschien aanbieden tegen een vergoeding. Het is daarom handig te weten hoe je dit het beste aanpakt. Met de cursus Illustratief Tekenen leren we je hoe je een uitgever benadert, hoe je samenwerkt met een beeldagent en of het inderdaad haalbaar is om als eigen baas aan de slag te gaan. Je leert jouw concurrentie in te schatten, hoe je het best reclame en publiciteit inzet en hoe je een aantrekkelijk portfolio samenstelt.
Aan het einde van de cursus Illustratief Tekenen beheers je de technieken van het illustreren, ken je de eigenaardigheden van materialen en weet je op welke wijze je het best kracht geeft aan het persoonlijke beeld dat je wilt weergeven in jouw eigen illustraties. Start vandaag nog met de cursus Illustreren van NHA.
Illustratief Tekenen NHA
Illustratief Tekenen NHA
Tekeningen kunnen teksten verduidelijken en verfraaien. Je leert hoe je mooie illustraties maakt!
nha-opleidingen
5-maanden

299,00

Meer informatie

Veel gestelde vragen over tekencursussen

Wat moet je zien om goed te kunnen tekenen?
Als je goed wilt leren tekenen, is het belangrijk om te begrijpen wat je precies moet zien. In deze cursus leer je om verschillende elementen te zien in je onderwerp, zoals verhoudingen, lijnen, schaduwen en tonen. Je leert ook hoe je deze elementen op papier kunt vertalen. Ook krijg je tips over hoe je de details van het gezicht uit kunt werken en hoe je nette toonovergangen en schaduwen kunt toevoegen voor meer ruimtelijkheid. En je leert hoe je goede, geschikte materialen kunt kiezen. Hiermee kun je een goede basis voor je tekening opbouwen, zodat je met plezier verder kunt tekenen en correcties kunt aanbrengen waar nodig. Daarnaast leer je ook warming-up oefeningen en hoe je verder kunt oefenen.
Hoe kom ik aan de tekenmaterialen?
Bij sommige aanbieders krijg je een tekenpakket aangeboden of krijg je het gratis bij de aanschaf van de cursus. Om te beginnen met tekenen heb je het juiste materiaal nodig. Dit zijn de materialen die je nodig hebt: potloden (2H, HB en 2B), een gum, liniaal, een doezelaar of wattenstaafje/tissue, een stapeltje printpapier en tekenblok met zuurvrij tekenpapier.
  1. Koop potloden in verschillende hardheid. Kies voor 2H (hard), HB (medium) en 2B (zacht).
  2. Koop ook een gum, liniaal en doezelaar. De gum en liniaal zijn noodzakelijk om strakke, rechte lijnen te tekenen. De doezelaar of wattenstaafje kan je gebruiken om kleine details toe te voegen.
  3. Print je motivatiebronnen, zoals foto’s, afbeeldingen, etc. op stapeltjes printpapier.
  4. Koop tekenblok met zuurvrij tekenpapier. Je tekeningen zullen hier langer mooi op blijven.
Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint met tekenen. Veel succes met je creatieve avontuur!
Wat wordt er van je verwacht?
Voor vrijwel iedere opleiding wordt een frisse dosis met inzet en motivatie verwacht. Met een duidelijke en leuke online cursus kun je stapsgewijs aan de slag. Je krijgt stap-voor-stap instructies over het tekenen en zult worden begeleid door een ervaren docent. Je krijgt ook extra hand-outs om na de cursus zelfstandig verder te oefenen, evenals persoonlijke feedback via e-mail. De opdrachten en video's zijn gemakkelijk te begrijpen, waardoor je geen tekenervaring nodig hebt. Je krijgt ook motivatie en inspiratie om door te gaan en je vragen worden beantwoord. De video's zijn overal beschikbaar. En als je het gevoel hebt dat je niet genoeg hebt geleerd, krijg je bij vele aanbieders niet goed geld terug garantie.
Waarom kiezen voor online cursus tekenen?
Een selectie van online lessen is een goede keuze voor beginners omdat je hierbij flexibiliteit en controle over je leerproces krijgt. Je kunt leren waar en wanneer het jou uitkomt en je hoeft niet naar een fysieke cursusruimte te reizen, waardoor je tijd en geld bespaart. Bovendien krijg je bij veel leraren een gratis proefles om te ontdekken of tekenen echt bij je past. Met het merendeel van de tools kun je spraak combineren met het delen van video's op je scherm of tablet, waardoor je optimaal kunt leren. Vaak krijg je ook leraren toegewezen die je kunnen helpen bij je leerproces.. Kortom, een selectie van online lessen is een goede keuze voor beginners omdat het je alle vrijheid en controle geeft die je nodig hebt om te leren.

Populaire opleidingen en cursussen tekenen in een overzicht:

Er zijn een aantal opleidingen voorbij gekomen in dit artikel. Hieronder zie je een handig overzicht van al deze cursussen en opleidingen tekenen.

Illustratief Tekenen NHA

Illustratief Tekenen NHA

Tekeningen kunnen teksten verduidelijken en verfraaien. Je leert hoe je mooie illustraties maakt!
grafische-vormgeving-en-multimedia, hobby-en-vrije-tijd, illustreren, tekenen-schilderen
Vrij Tekenen NHA

Vrij Tekenen NHA

Leer op papier vast te leggen wat jouw ogen zien. Leer de beginselen van vrij tekenen.
hobby-en-vrije-tijd, tekenen-schilderen
14-maanden
Tekenen Voor Beginners Laudius

Tekenen Voor Beginners Laudius

De cursus tekenen voor beginners leert je op een andere manier kijken naar de dingen om je heen.
persoonlijke-effectiviteit, tekenen-schilderen
5-maanden
Kalligrafie NHA

Kalligrafie NHA

Het schrijven verheffen tot een ware kunstvorm, dat is wat je leert tijdens de cursus Kalligrafie.
hobby-en-vrije-tijd, tekenen-schilderen
16-maanden
Tekenen en Schilderen NHA

Tekenen en Schilderen NHA

Leren tekenen is leren kijken; herleid objecten tot hun basisvorm. Leer het van schets tot doek.
hobby-en-vrije-tijd, tekenen-schilderen
18-maanden
Kalligrafie Laudius

Kalligrafie Laudius

In de cursus kalligrafie ontdek je hoe dicht kunst en handschrift bij elkaar liggen.
communicatie, hobby-en-vrije-tijd, schrijven, tekenen-schilderen
9-maanden

Geef een reactie

graduation-hatchevron-down