Cursus creatief schrijven

Droom jij er nu ook altijd al van om creatieve verhalen en teksten te schrijven? Onderstaande cursussen en opleidingen bieden jouw de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen op het gebied van schrijfvaardigheid. Zo leer je te schrijven in jouw favoriete genre. Of je nu wilt schrijven in het genre misdaad, fantasie of historische verhalen wilt schrijven. In onderstaande cursussen kan je jouw eigen visie kwijt. Het schrijven van je eerste boek begint hier!

Cursus Creatief schrijven

De kunst van het creatief schrijven

Wat je veelal met de cursussen gaat leren is om ervoor te zorgen dat de lezer het boek niet meer kan wegleggen. Je gaat de lezer boeien met het verhaal en ze willen gewoon weten hoe het af gaat lopen. Dat is één van de punten die je met de cursus creatief schrijven gaat leren. 

Er word veel tijd en aandacht gegeven aan de structuur, stijl en verteltechniek. Uiteindelijke gaan de verhalen die jij leert te maken de lezer boeien, verrassen en prikkelen. Dit allemaal omdat jij gaat leren hoe je een levend verhaal moet maken. Uiteindelijke worden alle kneepjes van het vak je bijgebracht en ga jij je talenten helemaal ontpooien!

Ook krijg je verschillende schrijfopdrachten om jou ontwikkeling voort te zetten. Met de cursus creatief schrijven leer je bijvoorbeeld mooie korte verhalen schrijven en dat leer je uiteraard door veel te oefenen. Na afloop van de cursus zal jij meeslepende verhalen schrijven en zal je de lezer lang weten te boeien.

En wie weet vinden we ooit jou boek wel in de winkel, Hoe gaaf is dat!

Inhoud van de cursus creatief schrijven

Onderzoek doen 

Voor veel verhalen zul je onderzoek moeten doen. Zelfs als het om een autobiografisch verhaal gaat, moet je feiten opzoeken. Maar ook als je een bepaalde sfeer of omgeving wilt gebruiken, zul je goed gedocumenteerd moeten zijn. Dit hoofdstuk bespreekt de verschillende documentatiemogelijkheden, zoals bibliotheek, encyclopedie en internet.

Het hele verhaal

Je hebt een idee voor je verhaal. Je weet waar het ongeveer over moet gaan. En je hebt onderzoek gedaan naar allerlei elementen die in het verhaal voor kunnen komen. Dan kun je gaan schrijven. Maar hoe begin je? En hoe deel je het verhaal in ofwel hoe structureer je het? En vooral, hoe eindig je? Dit hoofdstuk geeft je antwoord op deze vragen.

De beschrijving

In elke tekst komen beschrijvingen voor. Zonder beschrijving is geen verhaal of roman compleet. In dit hoofdstuk gaan we dan ook in op het schrijven van beschrijvingen ofwel de verhalende tekst. Daarbij leggen we de nadruk op een aantal elementen als centraal thema. We gaan na hoe beschrijvingen werken als de plaats van handeling, een land(schap) of een werkomgeving het centrale thema van het verhaal vormt. En hoe je je in het maken van beschrijvingen kunt bekwamen.

Personage opbouwen

Dit hoofdstuk gaat in op de betekenis van een personage in een verhaal. Tegelijkertijd zijn personages ook ’de anderen’, mensen uit je omgeving of toevallige voorbijgangers. In dit hoofdstuk lees je over mensen, figuren en personages, die je in je verhalen laat optreden. Vragen die aan bod komen, zijn: hoe ontwikkel je een personage?, wat kun je leren van voorbeelden van personages? En welke typeringen zijn er?.

Het perspectief

Elk verhaal wordt vanuit een bepaald perspectief geschreven. Iets of iemand vertelt wat er gebeurt ofwel, iemand houdt de camera vast en registreert wat er gebeurt. Een goed doorgevoerd perspectief is een belangrijk structuurelement in een verhaal. In dit hoofdstuk leer je hoe perspectief werkt en hoe je het kunt toepassen in je verhaal.

De spanningsboog

Wat is spanning in een verhaal? Sleutelbegrippen hierbij zijn timing en spanningsboog. De cursus maakt een onderscheid tussen verstandelijke en emotionele spanning en de spanning die ontstaat uit de stijl en structuur zelf. Dit hoofdstuk bespreekt kort enkele middelen die de schrijver in dit verband kan gebruiken.

Wat je nog meer gaat leren met de cursus creatief schrijven

Innerlijke criticus
Je tekst is af. Eerst ben je blij en dan komt de twijfel. Is het wel goed wat ik heb geschreven? Wat denken anderen ervan? Dit hoofdstuk gaat in op de twijfel en de kritiek die je zelf hebt. Daarvoor gebruiken we de theorie van de ’innerlijke criticus’, die voortkomt uit de psychosynthese. Je leert wat een ’innerlijke criticus’ is, op welke momenten je er last van hebt en hoe je hem constructief kunt gebruiken.

Oog krijgen voor je eigen tekst
Het moeilijkste van schrijven zit ‘m niet in het bedenken van een interessant verhaal of een interessante gedachte, en ook nog niet zozeer in het opschrijven ervan. Het moeilijkste van schrijven zit ‘m waarschijnlijk in het bedenken hoe je tekst op een eventuele lezer zal overkomen, om je te verplaatsen in een eventuele lezer. Want als schrijver ben je eigenlijk het slechtst in staat je tekst onbevangen tegemoet te treden. In dit hoofdstuk zul je je tekst als het ware herschrijven voor een eventuele lezer. Dat wil zeggen: een lezer die niet belast is met de kennis waar jij als schrijver over beschikt.

Schrappen en herschrijven
Nu gaan we een tekst herschrijven. Een tekst herschrijven is erg gemakkelijk, zeker als je, zoals bijna iedereen, op een computer werkt. En het is het moeilijkste wat er is, als je er eenmaal mee bezig bent. Elke verandering roept allerlei andere veranderingen op, zodat er tijdens het schrappen of herschrijven een soort domino-effect ontstaat. Dit hoofdstuk leert je waar je allemaal op moet letten bij het herschrijven van je tekst.

Naar buiten treden
In dit hoofdstuk behandelen we de manier waarop je de laatste hand aan je teksten kunt leggen, en wat je kunt doen om dat zo goed mogelijk te laten verlopen. Bovendien besteden we aandacht aan hoe je optredens kunt regelen en hoe je de publiciteit voor je eigen werk ter hand kunt nemen. En tot slot: wat als je je boek wilt inleveren bij een uitgever? Ook dat leer je aan het einde van de cursus creatief schrijven.

Populaire cursussen creatief schrijven:

Bekijk hieronder een lijst van aanbieders die de cursus Creatief schrijven aanbieden.

Creatief Schrijven

Creatief Schrijven

Ben je jaloers op woordkunstenaars? Wil je jouw meesterwerk schrijven maar weet je niet goed hoe of wat? Met de thuisstudie Creatief Schrijven ga je grasduinen voor het vinden van inspiratie en met woorden in de weer tot je een steengoed verhaal hebt

communicatie, hobby-en-vrije-tijd, schrijven
Creatief Schrijven NTI

Creatief Schrijven NTI

Heb je altijd al willen schrijven?

communicatie, hobby-en-vrije-tijd, schrijven
6maanden
Creatief Schrijven Laudius

Creatief Schrijven Laudius

Zit jouw hoofd vol met fantastische verhalen, plotten en karakters?
communicatie, schrijven
9-maanden

Geef een reactie