Hoe kies ik de beste opleiding onderwijsassistent? Bekijk en vergelijk de opleidingen

Het onderwijs is een van de belangrijkste dingen waar wij ons als mensen doorheen moeten slaan. Het zal niet altijd leuk zijn, maar elke les die we volgen geeft ons weer een extra stukje kennis. Het onderwijs is de basis van alles wat we doen. Schrijven, lezen tellen. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar we hebben dit toch echt moeten leren. Hiervoor zijn natuurlijk hele goede leraren en onderwijsassistent voor nodig.

Ben jij nu ook ontzettend betrokken met kinderen en wil je ze graag helpen en begeleiden tijdens de schoolperiode? Dan is een opleiding tot onderwijsassistent misschien wel wat voor jou. Er zijn verschillende opleidingen die worden aangeboden, waarover ik je graag meer wil vertellen in dit artikel. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van dit beroep vertel ik je ook van alles over de werkzaamheden en de loopbaan van een onderwijsassistent.

Wil je graag direct alle opleidingen onderwijsassistent bekijken? Bekijk dan onze categorie onderwijsassistent opleidingen.

opleiding onderwijsassistent

Wat is een onderwijsassistent?

In de intro van deze tekst heb je natuurlijk al een klein voorproefje kunnen lezen van wat het zijn van een onderwijsassistent precies inhoudt. Je bent als onderwijsassistent betrokken bij de leerlingen en begeleid ze, maar dat is niet alles. Een onderwijsassistent is eigenlijk de rechterhand van de leraar. Dit kan in zowel het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Hierin ben je echt de ondersteunende factor van de leraar. Afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd of eventuele specialisaties kunnen de taken van een onderwijsassistent verschillen. Over deze taken zal ik je later meer vertellen.

Een van deze specialisaties die een onderwijsassistent bijvoorbeeld kan hebben is een technische specialisatie. Deze onderwijsassistent wordt ook wel, in het kort, een toa genoemd. Met deze specialisatie werk je vooral met leerlingen op het voortgezet onderwijs. Hier ondersteun je bijvoorbeeld de leraren bij de vakken natuurkunde en biologie. Zo heb je verschillende specialisaties die gekozen kunnen worden om vervolgens in de praktijk toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld ook op het moment dat je graag met kinderen op speciaal onderwijs wilt werken.

Wat doet een onderwijsassistent?

Het takenlijstje van een onderwijsassistent is wellicht te vergelijken met dat van een echte leraar, maar er zit toch wel even een verschilletje in. Ook speelt het soort opleiding en de soort school een rol in de taken die je als onderwijsassistent moet vervullen. In elk geval zijn de taken altijd als ondersteuning van de leraar. Zo kan een onderwijsassistent bijvoorbeeld veel van het voorbereidende werk doen. Denk hierbij aan het klaarmaken en sorteren van het lesmateriaal. Het indelen van een klaslokaal voor een toets en de cijferlijsten van de leerlingen bijhouden. Dit lijken misschien geen spannende taken, maar ze zeggen niet voor niets dat voorbereiding het halve werk is. Met een klas van soms wel 30 kinderen is overzicht en het op orde hebben van het lesmateriaal een schone zaak.

Naast de voorbereidende taken heb je als onderwijsassistent ook een aantal taken met wat meer verantwoordelijkheid en daadwerkelijke begeleiding. Zo kun je als assistent opdrachten maken met leerlingen die net wat meer aandacht of begeleiding nodig hebben. Denk hierbij, in het geval van basisonderwijs bijvoorbeeld aan sommetjes of begrijpend lezen. Mocht je graag in het speciaal onderwijs willen werken, dan kun je ook denken aan het bieden van verzorgende ondersteuning aan de leerlingen. Kortom, je hoeft als onderwijsassistent niet bang te zijn dat je je zult vervelen.

Wat verdient een onderwijsassistent?

Ook het salaris van een onderwijsassistent is afhankelijk van het soort diploma en eventuele specialisaties die zijn gevolgd. De gemiddelde onderwijsassistent valt binnen salarisschaal 4. Dit betekent dat het gemiddelde bruto maandloon tussen de 1635 euro en 2298 euro zit. Dit op basis van een fulltime werkweek. Als onderwijsassistent ontvang je vaak ook nog extra toeslagen zoals een eindejaarsuitkering en vakantietoeslagen. Zoals bij veel beroepen heeft ook leeftijd en ervaring invloed op het salaris. Zo zal je als assistent met weinig tot geen ervaring wat minder verdienen als een onderwijsassistent die al meerdere jaren in het vak zit.

Hoe word ik onderwijsassistent?

Om onderwijsassistent te worden kun je verschillende opleidingen volgen. Voor elke fase in je leven is er wel een opleiding die hier goed op aansluit. Zo heb je volledig klassikale opleidingen, maar ook opleidingen die gemakkelijk vanuit huis gevolgd kunnen worden. Hieronder lees je een uitgebreid aanbod van verschillende opleidingen tot onderwijsassistent. Zo heb je een handig overzicht wat betreft de kosten, studieduur, inhoud en aanbieder. Ik weet zeker dat er een opleiding of cursus tussen zit die goed bij jouw leven en interesses aansluit.

Hoe lang duurt de opleiding onderwijsassistent?

Doordat er verschillende vormen van de opleiding onderwijsassistent zijn, verschilt de studieduur per opleiding. Zo zit er een verschil in de bol en bbl opleidingsvarianten maar ook tussen de verschillende aanbieders. De algemene opleiding onderwijsassistent varieert tussen de 5 en de 30 maanden. Daarnaast kun je ook keuze maken om een specifieke richting te kiezen zoals pedagogiek welke maar 3 maanden duurt.

Opleidingen onderwijsassistent

MBO Onderwijsassistent NTI

Via de NTI kun jij een erkend mbo-diploma ontvangen. Deze opleiding wordt gegeven op mbo-niveau en kun je binnen 30 maanden halen. Tijdens deze opleiding wordt er lesgegeven in Didactiek, Pedagogiek, Communicatie, Deskundigheidsbevordering en nog veel meer. De opleiding is volledig vanuit huis te volgen, maar bevat daarnaast nog 3 praktijkdagen zodat jij jouw opgedane kennis ook in de praktijk kunt oefenen. Ook is er een verplichte stage nodig van 640 uur. Deze stage kun je wel flexibel inplannen door bijvoorbeeld te kiezen voor halve of hele dagen. Het is ook mogelijk om deze studie klassikaal te volgen. Dit kan op de locaties Utrecht, Leiden en Rotterdam. Voor zowel de thuis- als de klassikale opleiding is een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of een diploma mbo-niveau 2 of 3 vereist om toegelaten te worden.
MBO Onderwijsassistent NTI

MBO Onderwijsassistent NTI

Een onderwijsassistent helpt leraren in het onderwijs.

nti
24-maanden

2.398,80

Meer informatie

MBO Onderwijsassistent LOI

Ook LOI biedt verschillende opleidingen tot onderwijsassistent toe. Waaronder natuurlijk de complete mbo-opleiding waarbij je een erkend mbo-diploma ontvangt. Deze opleiding is binnen 24 maanden te volgen, maar je mag hier uiteraard langer over doen. Deze thuisstudie bevat algemene modules, maar ook beroeps specifieke modules zoals observeren, pedagogiek en onderwijsprocessen. Deze studie is ook volledig klassikaal te volgen met daarbij online lessen. Bij beide opleidingen is een stagen van 640 uur verplicht, zodat alles wat je hebt geleerd in de praktijk toegepast kan worden. Om toegelaten te worden tot deze opleidingen heb je een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar nodig, een Mbo-diploma niveau 2 of 3 of een diploma van een van de onderstaande LOI-opleidingen.

MBO-basisopleiding Onderwijsassistent LOI

Mocht de volledige onderwijsassistent opleiding van LOI op dit moment iets te heftig of lang voor jou zijn, dan kun je ook kiezen voor de basisopleiding. Tijdens deze opleiding worden de belangrijkste modules behandeld zoals communicatie, pedagogiek voor de onderwijsassistent en spelactiviteiten in het basisonderwijs. Deze opleiding is binnen 5 maanden te behalen. Hierna ontvang je een LOI-diploma, waarmee je vervolgens nog de opleiding MBO Onderwijsassistent van LOI kunt volgen. Voor de al behaalde vakken kun je dan vrijstelling krijgen. Ook deze basisstudie is zowel als thuisstudie of als klassikale studie te volgen. Bij de klassikale versie combineer je bijeenkomsten in de klas met online lessen.

Kort MBO Onderwijsassistent LOI

Wil je liever wel een volledige opleiding volgen, maar duurt dit je toch net iets te lang. Ga dan voor de verkorte versie van deze mbo-opleiding. Hierbij leer je in een tijdsbestek van 12 maanden alles over het ondersteunen van leraren en onderwijsteams zonder het hebben van algemene vakken en het lopen van een stage. Tijdens deze verkorte versie worden onderwerpen zoals kwaliteitszorg en professioneel handelen tot in de puntjes behandeld. Dit is zowel als thuisstudie, maar ook als klassikale studie te volgen. Voor deze studie is geen vooropleiding vereist. Na het behalen van de gevraagde examens ontvang je niet alleen een LOI-diploma, maar ook een Oranje Kruis-certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK). 

Basisopleiding Onderwijsassistent

Naast de LOI zijn er ook andere onderwijsinstanties die een basisopleiding tot onderwijsassistent aanbieden. Zo kun je met de thuisstudie van Laudius binnen 9 maanden jouw diploma behalen, bij de NHA binnen 10 maanden en via Thuiscursus binnen 3 tot 6 maanden. Wil je meer weten over deze basisopleidingen of over de al eerder genoemde opleidingen? Bekijk dan hieronder al onze opleidingen. Misschien sta jij binnenkort ook wel voor de klas.
Basisopleiding Onderwijsassistent Laudius

Basisopleiding Onderwijsassistent Laudius

Een onderwijsassistent is de steun en toeverlaat van een leraar of onderwijzer in het basisonderwijs, speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs.
laudius
9-maanden

599,00

Meer informatie

Waar kun je aan de slag als onderwijsassistent?

Na het volgen van een opleiding tot onderwijsassistent kun je onder andere doorstuderen in bijvoorbeeld een Hbo-bachelor tot leraar. Ook kun je aan de slag gaan op verschillende scholen. Dit kan zowel op het basisonderwijs als op het beroepsonderwijs zijn. Het ligt er natuurlijk maar net aan waar jouw interesse ligt. Door het behalen van jouw diploma kun je kinderen begeleiden met leren en spelen, maar ook met verschillende activiteiten. Er zijn genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan na het behalen van jouw diploma tot onderwijsassistent.

Welke vervolgopleidingen kun je volgen?

Wanneer je de opleiding onderwijsassistent nog verder wilt studeren, kun je bijvoorbeeld doorstromen naar de volgende opleidingen en cursussen:

Populaire opleidingen onderwijsassistent in een overzicht:

Er zijn een aantal opleidingen voorbij gekomen in dit artikel. Hieronder zie je een handig overzicht van al deze cursussen en opleidingen onderwijsassistent.
MBO Onderwijsassistent NTI

MBO Onderwijsassistent NTI

Een onderwijsassistent helpt leraren in het onderwijs.

onderwijs-pedagogiek, onderwijsassistent
24-maanden

2.398,80

Meer informatie 
MBO Basisopleiding Onderwijsassistent NTI

MBO Basisopleiding Onderwijsassistent NTI

Werk je graag met kinderen en lijkt het je leuk om een docent bij te staan in de les?

onderwijs-pedagogiek, onderwijsassistent
6maanden
Basisopleiding Onderwijsassistent Laudius

Basisopleiding Onderwijsassistent Laudius

Een onderwijsassistent is de steun en toeverlaat van een leraar of onderwijzer in het basisonderwijs, speciaal onderwijs of voortgezet onderwijs.
onderwijs-pedagogiek, onderwijsassistent, psychologie-en-coaching
9-maanden

Geef een reactie