Ga jij aan de slag als budgetcoach?

Aan de slag als budgetcoach, wat kan u verwachten?

Leren omgaan met geld

Aan de slag als budgetcoach maar wat ga ik tegenkomen als ik hiermee aan de slag ga? De schuldenproblematiek in Nederland neemt nog steeds sterk toe. Ruim een half miljoen huishoudens heeft schulden. Voor zowel de schuldenaar als voor zijn omgeving is dit vaak zeer ingrijpend. 

Vooral met de tijden waar we nu in leven en hierdoor ons hele leven op zijn kop staat en de economie steeds zwaarder onder druk komt te staan. Helaas zijn steeds meer mensen niet in staat om hun financiële problemen zelf op te lossen, er is dan ook steeds meer behoefte aan professionals met de juiste kennis en vaardigheden.

Met het korte HBO-programma Schuldhulpverlening en budgetcoaching doe je alle kennis en vaardigheden op om als professionele schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Tijdens de opleiding leer je o.a. schulden te typeren en herkennen en de impact van schulden op het gedrag te erkennen. 

Ook krijg je praktische handvatten over de te ondernemen stappen in het schuldhulpproces, leer je hoe je een solide budgetplan op kunt stellen en help je mensen uiteindelijk aan een schuldenvrij bestaan.

Wat gaat u leren als u aan de slag gaat met de cursus budgetcoach?

  • Algemene gespreks- en coachvaardigheden opbouwen van een coachrelatie en vormgeven van een coachtraject.
  • Inzicht krijgen in hoe mensen veranderen en motiverende technieken toepassen.
  • Achterliggende oorzaken en gevolgen van financiële problemen achterhalen.
  • Psychologische effecten herkennen die financiële problemen op mensen hebben en daar rekening mee houden inkomsten en uitgaven in kaart brengen en begrotingen maken een financieel plan voor de korte en lange termijn ontwerpen.
  • Manieren om te besparen en meer inkomsten te genereren.

Nadat u aan de slag als budgetcoach bent gegaan heeft u voldoende kennis en vaardigheden in huis om cliënten in uw eigen praktijk te begeleiden naar financiële zelfredzaamheid. Een budgetcoach is echter geen financieel adviseur. Wat u wel kunt is individuen en gezinnen helpen met hun financiën op orde brengen en houden, of ouders begeleiden bij de financiële opvoeding van hun kinderen. 

Naast het helpen oplossen van financiële problemen, heeft u vooral een preventieve functie. Door het versterken van de vaardigheden op financieel gebied van uw cliënten, helpt u ernstige geldproblemen voorkomen. Zo verdient een goede budgetcoach zichzelf terug. Praktijkbijeenkomsten over coaching (optioneel) 

Wilt u tijdens of na uw studie oefenen met uw communicatie- en coachvaardigheden? Ga dan naar een praktijkbijeenkomst. Een uitstekende manier om uw kennis te verbreden én medecursisten te ontmoeten. U bent niet verplicht een praktijkbijeenkomst bij te wonen. 

Na de cursus aan de slag als budgetcoach

Budgetcoach

Slim omgaan met geld

Nadat u aan de slag bent gegaan als budgetcoach kunnen cliënten bij u terecht voor advies over financiële keuzes op het gebied van sparen, slim omgaan met geld en het wegwerken van eventuele schulden.

Leren budgetteren

Van inkomsten en uitgaven tot kostenposten, risico’s en spaarvraagstukken. In de opleiding Budgetcoach leert u hoe je de financiële huishouding van cliënten volledig in kaart brengt.

Mensen coachen

Budgetteren is een vak, maar dat geldt ook voor het coachen van mensen die in geldnood verkeren.

Soms moet je een slechte boodschap overbrengen, cliënten overtuigen en mensen begeleiden bij het zelfstandig runnen van een financiële huishouding.

Je bezoekt cliënten aan huis en maakt samen met hen een budgetplan dat is afgestemd op hun persoonlijke situatie.

Met de cursus Budgetcoach help je mensen weer naar een financieel gezonde situatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *